Değirmen ve Sektör Makinaları Üreticileri Derneği (DESMÜD) Başkanı Zeki Demirtaşoğlu, "Ürettiğimiz makinaların yüzde 90'ını ihraç ediyoruz. İhracat rakamlarında Çin'den sonra 2'nciyiz. 2018 ve 2019 yılları için 120 milyon dolarlık yatırım hedefimiz var" dedi.

Değirmen ve sektör makinaları imalatçılarının 2017 yılında 100 milyon dolar civarında bir yatırım gerçekleştirdiğini söyleyen Değirmen ve Sektör Makinaları Üreticileri Derneği (DESMÜD) Başkanı Zeki Demirtaşoğlu; "Yapılan bu yatırımlar sayesinde Türkiye’nin sektör ihracatı yüzde 50 arttı" diyerek; "Türkiye’de ihracatın kg bedeli 1.5 dolar civarındayken sektörümüzün ihracat değeri 12.5 dolar civarında. Değirmen makinaları sektörünün en önemli avantajlarından biri uluslararası arenada 4 adet büyük rakibinin olması. Bu firmaların ürünlerinin kaliteleri Türk mallarıyla aynı olmasına rağmen fiyatlarının yüksek olması nedeniyle Türk imalatçılar rekabette herhangi bir sorun yaşamıyor. Böylece karlılık oranları muhafaza ediliyor. Uluslararası arenada yerli imalatçılarımız sadece kendi aralarında fiyat rekabeti yaşıyor. Bu durumun da önüne geçebilmek için çalışmalarımız devam ediyor."

HEDEF LİDERLİK

Değirmen makineleri sektörünün dünyadaki toplam pazarının 3 milyar dolardan fazla olduğunu anlatan Demirtaşoğlu, "İhracat rakamlarında Türk değirmen makineleri sektörü dünyada Çin'den sonra 2'nci sırada yer alıyor. Fuarla birlikte hedefimiz lider olmak" diye konuştu. Türk değirmen makinelerinin yüzde 90’dan fazlasının yurt dışına ihraç edildiğine işaret eden Demirtaşoğlu, “Firmalarımız, değirmen makinaları üretiminden un tesisi kurulumuna kadar geniş bir kapsamda hizmet veriyor. Anahtar teslimi bir fabrikanın makine maliyeti, makine parkuru ve tahıl depolama alanları da dahil 1 milyon dolar ile 20 milyon dolar arasında değişiyor. Sudan’dan Çin’e, Tayland’dan Endonezya’ya, Irak’tan Karayipler'e un ihracatı gerçekleştiriyoruz. 1 milyar 77 milyon dolar ihracat hacmi ile değirmencilikte güçlü bir role sahibiz. Her yıl gittikçe artan bir ivmede ülkemize döviz girdisi sağlıyoruz” dedi.