"Çerkezköy'deki fabrika devreye girince ilk aşamada 150 milyon dolarlık biyoteknolojik ilaç ithalatı duracak. İlaçların tamamını Türkiye'de üretmek ve net ihracatçı konuma gelmek için planlar yapıyoruz. Buradan Made in Turkey logosuyla kilogram fiyatı 1 milyon dolara ulaşan ilaçları satacağız "


Türkiye'de üretilmeyen biyobenzer ilaçları üretmek için 100 milyon dolarlık fabrika yatırımı yapan CinnaGen Türkiye, Türk ilaç pazarının kendi kendine yeterli olması için BiyoTürk ismiyle 14 milyar liralık projeye başlıyor. 2020'de 12 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacak Türk ilaç pazarına, 25 yıllık birikimin ürünü orjinal moloküllerle giren CinnaGen Türkiye'nin hedefi, Türkiye'yi ilaçta net ihracatçı yapmak. Şirketin, 2019'un ilk çeyreğinde faaliyete geçecek olan Çerkezköy'deki fabrikasından, üretime başlamadan birçok ülkeyle ihracat bağlantıları yapması, yeni yatırımlara cesaret verdi.

20 YENİ ÜRÜN GELECEK
Türkiye'nin ilaçta dışa bağımlılığını en aza indirmek ve dünyaya ihracat yapmak için yeni bir proje hazırlayan CinnaGen Türkiye CEO'su Ferhat Farşi, en az 4 fabrika, bir Ar-Ge merkezi, bir labarotuvar ve hastaneden oluşacak tesis kompleksi planladıklarını belirterek, bu tesisin 10 ila 14 milyar liralık yatırım bütçesi olduğunu belirtti.
Farşi, tesisin kurulmasıyla 20 yeni molekül ya da ilacın Türkiye'de üretileceğini belirterek, "Buradan Made in Turkey logosuyla kilogram fiyatı 1 milyon dolara ulaşan ilaçları satacağız. Ayrıca Türkiye'nin ithalatını da bitireceğiz" dedi.

İTHALATI DURDURACAK YATIRIM
Yatırımın en önemli bölümünün ürettikleri moleküller olduğunu vurgulayan Farşi, "Çerkezköy'deki fabrika devreye girince ilk aşamada 150 milyon dolarlık biyoteknolojik ilaç ithalatı duracak. İlaçların tamamını Türkiye'de üretmek ve net ihracatçı konuma gelmek için planlar yapıyoruz" dedi.
Farşi, "Yüksek teknolojiye verilen teşviklerin daha çok ve elle tutulur hâle gelmesiyle, Türkiye'yi elimdeki kaynaklarla, ciddi bir şekilde Güney Kore gibi biyoteknoloji üssü yapabilirim. Çünkü büyük bir know-how var. Biyoteknolojide Türkiye'nin ithal etmek zorunda olduğu ilk 20 ürünün know-how'ı var. İşte bütün bu know-how'ı Türkiye'ye aktarıp Türk markasıyla dünyaya satıp, burayı büyük bir üs yapmak istiyorum" diye konuştu.