Bartın Çimento Fabrika Genel Müdürü İbrahim Keretli, kurdukları değirmen yenileme torbalı filtreleme sistemiyle de toz emisyonu olarak dünya standartlarının altında bir üretime geçtik.
Bartın Çimento Fabrikası Genel Müdürü İbrahim Keretli, klasik buhar teknolojisinin kullanılacağı ve 20 bin hanenin bir yılda kullandığı kilovata eş değer bir enerjinin üretileceği projenin, 15 ay sonra hayata geçirilmesinin planlandığını kaydederek kurdukları değirmen yenileme torbalı filtreleme sistemiyle toz emisyonu olarak dünya standartlarının altında bir üretime geçtiklerini söyledi.

Sanko Holding bünyesinde 2005 yılında kapatılan Bartın Çimento Fabrikasında alınan büyüme kararından sonra teknolojik iyileştirme ve geliştirme çalışmaları yapıldı. Yatırımların tamamlanmasının ardından modern hale gelen tesiste, son olarak fabrikada açığa çıkan atık ısının yeniden enerjiye dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması kararı alındı. ‘’Teknolojik iyileştirme ve geliştirme çalışmaları kapsamında fabrikamızda 6,23 megavat gücünde Elektrik Enerjisi Üretimi Tesisi kurarak açığa çıkan atık ısıyı yeniden değerlendirmeyi planlıyoruz. Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği doğrultusunda incelenerek uygun bulunan projemiz için 10 milyon liralık yatırım yapacağız. Kurulacak tesis ile fabrika üretim hattının ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin yüzde 25’ini karşılamış olacağız. Bacalardan açığa çıkan atık ısıyı değerlendirerek, ihtiyaç duyduğumuz yıllık 110 milyon kilovat enerjinin, 35 milyon kilovatını kendimiz üreteceğiz. Bu da yaklaşık 20 bin hanenin bir yılda kullandığı elektriğe denk gelmektedir. Bu sayede dışarıdan kullanılan enerji miktarlarında düşüş olacağından tesisin enerji giderlerinde de tasarruf etmiş olacağız." dedi.