İklimlendirme sektöründe 60 yılı aşkın süredir tüketicilere “gerçek konfor” sunan Alarko Carrier’ın Isıtma Ürün Müdürü Erkan Mutlu, Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan ErP (Energy Related Products / Enerjiyle İlgili Ürünler) yönetmeliğinin ülkemizde de yürürlüğe girmesini, ekonomiye ve çevreye olumlu katkısı nedeniyle sonuna kadar desteklediklerini belirtti. Yönetmelik 2015 yılında Avrupa’da yürürlüğe girdiğinde Alarko Carrier olarak hazır olduklarını belirten Mutlu, ülkemizdeki 2-3 yıllık erteleme sebebiyle sektörün de hazırlıklarını tamamlayabildiğini sözlerine ekledi. 

Genel anlamıyla, 400 kW ısıtma gücüne kadar konvansiyonel (yoğuşmasız) kombi ve kazanların yurt içi satış amaçlı üretim ve ithalatının yasaklandığını belirten Erkan Mutlu, “Yönetmelik kapsamında, kombilerde sıcak su sirkülasyonunu sağlayan standart verimli devridaim pompaları yerine, daha az elektrik tüketen yüksek verimli pompa kullanma zorunluluğu getiriliyor. Ayrıca 70 kW ısıtma gücüne kadar kombi, kazan gibi ısı üreticileri ile 500 litreye kadar su ısıtıcıları ve boylerler için enerji verimliliği etiketi düzenlenmesi mecburi hale geliyor. Bununla birlikte, kombi, kazan, ısı pompası veya güneş enerjisi sistemi gibi çeşitli ısı üreticilerinin birlikte kullanıldığı ısıtma sistemlerinde de enerji etiketlemesi zorunlu oluyor. Bu yönetmelikle, enerji kullanan cihazların ekolojik gereksinimleri belirlenecek. Tasarım, üretim, ambalajlama, nakliye, kullanım ve ürün bertarafı dahil olmak üzere, bir ürünün tüm yaşam döngüsünü kapsayan bu süreçlerde kaynak tüketiminin ve zararlı emisyonların azaltılmasını hedefleyen yönetmelik sayesinde, daha verimli ve çevre dostu ürünler sunulacak. Tüketiciler de satın almak istedikleri ısıtma cihazının veya cihaz kombinasyonunun enerji tüketim sınıfı hakkında enerji etiketi sayesinde daha kolay bilgi sahibi olabilecek.” dedi. 

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden bir süre sonra  uygulanacağını ve pazarın hemen hemen tamamen yoğuşmalı cihazlara döneceğini öngördüklerini belirten Erkan Mutlu, yoğuşmalı kombi ürün gamını geliştirmek için hızlı adımlar attıklarını belirtti. Mutlu, “2016 yılında piyasaya çıkardığımız, Türkiye’nin ilk ve tek premiks çift yoğuşmalı kombisi Seradens Super Plus, sadece ısıtmada değil kullanım suyu üretiminde de yoğuşma yaparak mevcut yönetmelik ve verim tanımına göre %110’a varan verim ve çifte kazanç sağlıyor.” dedi.