2017 yılı sosyal medya istatistiklerinde 3 milyar 20 milyon olan sosyal medya kullanıcı sayısı 2018’de 3 milyar 200 milyona yükseldi. Cisco Görsel Ağ Endeksi’ne göre 2018 yılından sonra mobil veri trafiğinin yüzde 69’u video olacak. Mobil kullanıcı sayısı 5 milyara, mobil cihaz sayısı ise 10 milyara ulaşacak.


Veri merkezlerinin en önemli maliyetlerinin başında gelen soğutma enerji giderlerinin azaltılması ve daha çevreci bir yaklaşım benimsenmesi için tasarruflu altyapı sistemleri tüm veri merkezlerinde yaygınlaşmaya başlıyor. Microsoft, denizin altındaki bulut projesi olan Project Natick’i hayata geçirdi. Alarko Carrier BYS Şefi Mesut Karadağ, Endüstri 5.0’ın gündeme alındığı bu dönemde, veri merkezlerinin geleceğine ayna tutuyor.


Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun 2018 yılı Ocak ayı verilerine göre dünya nüfusu 7 milyar 593 milyona yükseldi. Gelişen teknoloji ve internet erişiminin kolaylaşmasıyla birlikte dünyada internet ve sosyal medya kullanımı giderek artıyor. 2017 yılı sosyal medya istatistiklerinde 3 milyar 20 milyon olan sosyal medya kullanıcı sayısı 2018’de 3 milyar 200 milyona yükselmiş durumda. Güncel Cisco Görsel Ağ Endeksi’ne göre 2018 yılından sonra mobil veri trafiğinin yüzde 69’u video olacak. Mobil kullanıcı sayısı 5 milyara, mobil cihaz sayısı ise 10 milyara ulaşacak.
Cisco tarafından yayımlanan Cisco Görsel Ağ Endeksi (Visual Networking Index – VNI) 2013 – 2018 Küresel Mobil Veri Trafiği Tahminleri raporuna göre, dünya çapındaki mobil ağ trafiği önümüzdeki dört yılda yaklaşık 11 kat artarak 2018 itibariyle yıllık 190 eksabayt (milyar gigabayt) seviyesine ulaşacak. Mobil trafikte beklenen artış, 2018 yılında 10 milyara, yani Birleşmiş Milletler tarafından 2018 için öngörülen 7,6 milyarlık dünya nüfusunun 1,4 katına ulaşacak. Bu artış, kişisel cihazlar ile makineden makineye (M2M) bağlantılar gibi mobil internet bağlantılarındaki yoğunluktan kaynaklanacak.


HER ŞEYİN İNTERNETİ: IoE
Endüstri 4.0’ı daha yeni yeni konuşurken, Endüstri 5.0 gündeme geldi. Endüstri 5.0, tekrarlayan ve tekdüze işlere robotu, yaratıcı işlerin odağına ise insanı yerleştiriyor. Endüstri 4.0 konsepti içinde yer alan IoT (Internet of Things) konseptinin yerine IoE (Internet of Everything) kavramı ortaya çıktı. Daha geniş kapsamlı IoE konsepti, makineden makineye (M2M) iletişimlerinin yanı sıra, makinelerden insana (M2P) ve teknoloji destekli insandan insana (P2P) etkileşimleri içeriyor. Sonuç olarak sürekli artan verileri sağlıklı depolamak, yedeklemek, güvenliğini ve erişilebilirliğini sağlamak kritik hale gelince veri merkezleri de hayati önem kazandı.


YÜZEN VERİ TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNE AVANTAJ SAĞLAYACAK
Önümüzdeki yıllarda açık denizler ve okyanuslara yeni veri merkezlerinin kurulacağı tahmin ediliyor. Gemilere yüklenecek yeni veri merkezleri okyanusun soğuk hava ve suyunu kullanıp enerji faturasını düşürmek de olasılıklardan biri. Böylelikle veri merkezleri uluslararası sularda oldukları için, kullanıcı bilgileri gibi taşıdıkları büyük veri konusunda kimseye hesap vermek zorunda kalmayacak. Başta Avrupa Birliği olmak üzere bir dizi ülke, teknoloji şirketlerine ait ancak kendi ülke toprağında bulunan sunucularda depolanan veriler üzerinde hak iddia etmek istiyor. Yüzen veri sadece kıyılardan uzakta olmayacak aynı zamanda ulusal yasaların da kapsama alanının dışında kalarak teknoloji şirketlerine büyük avantaj sağlayacak. Sanal dünyanın hâkimiyetine yönelik savaş artık okyanuslarda da devam edecek gibi duruyor.