Dünya ilaç sektörünün lokomotifi durumundaolan biyoteknoloji alanına Türkiye’de ve dünyada önemli yatırımlar gerçekleştiren Abdi İbrahim, biyoteknolojide büyüme iddiasını ortaya koyan bir transfere damgasını vurdu. VISION 2025 stratejisi doğrultusunda, önümüzdeki 4 senede biyoteknolojide Türkiye’nin 1 numaralı biyobenzer oyuncusu olmayı amaçlayan Abdi İbrahim, Esenyurt’taki biyoteknoloji yatırımı AbdiBio’nun yönetimine ABD’de biyoteknoloji alanında önemli sorumluluklar üstlenmiş olan Ali Özüer’i getirdi. Ali Özüer, sektördeki deneyimi ile Abdi İbrahim’in biyoteknoloji alanındaki hedeflerine katkı sağlayacak.

Ali Özüer’in Abdi İbrahim bünyesine katılmasının, yurtdışındaki nitelikli insan kaynağının ülkemize kazandırılması yönünde çok önemli bir ilk aşama olduğunu vurgulayan Abdi İbrahim CEO’su Süha Taşpolatoğlu, ‘’Abdi İbrahim olarak biyoteknoloji alanındaki yatırımlarımızı çok yönlü olarak sürdürüyoruz. Geçtiğimiz sene biyoteknolojide söz sahibi olan İsviçreli OM Pharma’nın yüzde 28,5 hissesini satın alarak ülkemiz ve sektörümüz adına bir ilki gerçekleştirdik. 2017 yılında, ABD’de Colorado Üniversitesi ve Illinois Üniversitesi ile güçlü bağlantılara sahip olan, biyolojik ve gen tedavisinde kullanılan ilaçlar geliştiren Amerikalı biyoteknoloji start-up’ı Ocugen firmasına yatırım yaptık.  2018 yılında, AbdiBio’nun açılışında bu yatırımla sektöre sunacağımız en önemli katkılardan birinin biyoteknoloji alanında know-how ve insan kaynağı transferi olacağını ifade etmiştik. Şimdi 109 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren yerli bir ilaç şirketi olarak, Türkiye’den çıkmış kıymetli isimleri bünyemize katacak bir yatırım ve çalışma ortamı sunabilmenin gururu içindeyiz. Ali Özüer’in ABD’deki toplam 26 yıllık eğitim ve kariyerini bırakarak, AbdiBio bünyesine katılmış olması Türk ilaç sektöründe tersine beyin göçünün mümkün olduğunu gösteren, sektörümüz adına son derece sembolik ve değerli bir gelişmedir’’ şeklinde konuştu.

AbdiBio Grup Başkanlığı görevine 16.08.2021 tarihi itibari getirilen Ali Özüer, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra Pittsburgh Üniversitesi’nde Kimya Mühendisliği yüksek lisans ve doktora eğitimlerini, sonrasında ise Klinik Araştırmalar ve MBA olmak üzere iki ayrı yüksek lisans programını da tamamladı.

Özüer, iş hayatına Selüloz ve Kağıt Sanayi (SEKA) İşletmeleri'nde Proses Mühendisi olarak adım attı. Daha Sonra Pittsburgh Üniversitesi’nde Proses Geliştirme ve Üretim Araştırmacısı; Pittsburgh Üniversitesi İnsan Gen Terapi Laboratuvarı’nda Kalite Kontrol Müdürlüğü ve Pittsburgh Üniversitesi Mikrobiyoloji ve Moleküler Genetik Departmanı’nda Viral Gen Tedavisi Vektör Üretimi-Kıdemli Proje Müdürlüğü görevlerini icra etti.

Üniversite deneyiminin ardından ABD’de Boehringer Ingelheim’da Proses Geliştirme Bilimcisi, Teknoloji Transfer Müdürü ve Global Üretim Hizmetleri’nde Direktör Yardımcısı olarak görev yapan Özüer, yine ABD’de Novartis İlaç’da Entegre Hücre ve Gen Terapi Ünitesi’nde Teknik Proje Lideri; ABD Bioverativ (Sanofi)’de Hücre ve Gen Terapi’de Direktör olarak çalıştı. Ali Özüer son olarak ABD Takeda İlaç’ta Teknik Proje Yönetimi ve Üretimi bölümünde Kıdemli Direktör olarak görev yapıyordu.