Nesnelerin Interneti'nin kullanıcı açısından en büyük artısı, internet olan her yerden makinaya ulaşılabilmesidir. Artık sadece belirli bir alandaki makinalar değil, Bursa fabrikasındaki hat ile Antalya fabrikasındaki hat haberleşerek senkron ürün üretiyor ve sistemin mailleri İstanbul merkez ofise atılabiliyor.

Otomasyon, inşaat, ulaşım gibi birçok sektör tarafından sürekli konuşulan Endüstri 4.0 devriminin temel yapı taşlarından bir tanesi Nesnelerin İnterneti (Internet of Things IOT) dir. Bu kavram yakın geleceğin yeniliklerini bize müjdelemek için yaratılmıştır. Peki, Nesnelerin İnterneti (IOT) ne demek? 

Nesnelerin interneti olarak tanımlanan olgu aklınıza gelebilecek her bir nesnenin internete erişip diğer cihazlarla iletişim halinde olmasıdır. Burada nesne olarak bahsedilen şey aslında elektronikleştirilmiş cihazlar ve  makinalardır. Yapılan araştırmalara göre Mezopotamya’nın kuzeyinde yer alan ilk kentsel yerleşmelerde,  endüstriyel ölçekte gıda hazırlamak üzere yapılmış tuğladan fırınlarda ürünleri takip edebilmek ve kapıları kilitlemek için kullanılan sayısız ‘damga mührü’ bulunuyordu. O dönemde kullanılan teknik, ürünlerin yer ve zaman olarak ayrılmalarına imkan veren bir iletişim formuydu. Üretim hızı, piyasada dolaşan ürün miktarını takip edilemeyecek miktarda arttırınca, ürünlerin bilgilerine bu mühürler ile ulaşmak imkansız hale geldi. Çünkü endüstri devrimi tüketim toplumunu yarattı ve tüketim toplumu da ülkelerde ekonomik büyümenin temelini oluşturdu

Haberin Tamamı ST Endüstri 4.0 Uygulamaları Dergisi'nin Mart 2018 Sayısında