Dijitalis Yazılım Genel Müdürü Tolga Yanaşık, yapay zeka destekli analitik teknikler kullanarak kurdukları özel bulut modeli ile salgının, işletmelerin tedarik zincirine etkisini analiz ettiklerini ve üretim süreçlerini yönetmeleri 

“SÜREÇ, OFİSTEN ÇALIŞMAYI SORGULATTI”

Dijitalis olarak, 13 Mart’ta verdiğimiz karar neticesinde ofisimizi geçici süreyle kapatıp tüm çalışanlarımıza evden çalışma izni verdik. O günden beri tüm çalışanlarımız ya İstanbul’da ya da memleketleri olan şehirlerden çalışmaya devam ediyor. Online toplantı teknolojileri sayesinde hiç organizasyon zorluğu çekmeden ve verim kaybı yaşamadan işlerimizi sürdürebildiğimizi gördük. Açıkçası pandemi süreci bize gerçekten bir ofisin ne kadar gerekli olduğunu sorgulattı. Ayrıca müşterilerimiz ile yüz yüze yaptığımız toplantıların da aslında ne kadar yorucu olduğunu fark ettik. İstanbul içinde bir müşterimizle yapacağımız 1 saatlik yüz yüze toplantının, şehir içi trafiğini de göz önüne alırsanız, kimi zaman bize maliyeti 3-4 saat olmakta. Oysa şimdi bu süre kaybı, yorgunluk ve trafik stresine katlanmadan tüm müşterilerimizle görüşebiliyoruz ve projelerimize devam edebiliyoruz. Pandemi süreci sona erdiğinde, mümkün olduğunca toplantılarımızı online olarak gerçekleştirmeyi ve çalışanlarımıza daha fazla evden çalışma izni vermeyi planlıyoruz.

“ANALİZ YAPIYOR, TEST İMKANI SUNUYORUZ”

Dijitalis olarak, çözüm ortaklarımızın teknolojilerini kullanarak bir ürün ortaya çıkardık. Bu dijital ürün, adına Covid-19 Etki Analizi dediğimiz bir hizmet vermemize imkan sağladı. Özetlemek gerekirse, karantina günlerinin getirdiği kısıtlamalar ve tüketicilerin davranışlarındaki sürekli değişim, tedarik zincirlerini bozuyor ve önceki dönemde problemsiz işleyen süreçlerin üzerinde önemli bir stres ve kırılma riski oluşturuyor. Ekonominin çarklarının bir anda dönmeye başlamayacağını artık biliyoruz. Alıştığımız eski normale aşamalı bir dönüş yaşayacağız ve o süre boyunca yeni normalimizi oluşturacağız. Bu süreçte fabrikaları önemli sorular bekliyor; fabrikalarımız ve depolar gibi diğer tesislerimizi hangi kapasite ile işletmeye başlamalıyız? Canlanacak talebi karşılamak için envanter seviyelerini yükseltmek gerekecek mi? Biz, bu ve benzeri soruları doğru cevaplayacak yapay zeka destekli analitik teknikler kullanıyoruz. Bu teknikleri kullanarak iki hafta içerisinde müşterimize özel bir bulut modeli kuruyor ve salgının tedarik zincirlerini nasıl etkilediğini analiz ediyor; üretim, dağıtım ve stoklarını nasıl yönetmeleri gerektiğini ortaya koyuyoruz.

Örneğin;
•    Belli ürün kategorilerinizde talep artışı yüzde 30 olursa tedarik zincirininiz nasıl etkilenir?
•    Canlanan talebi karşılamak üzere envanter seviyeleriniz nasıl değişmeli? 
•    Değişecek envanter seviyeleri için depolama kapasiteleriniz yeterli mi?
•    Üretim kapasiteleriniz talebi karşılamak için hazır mı?

“COVID-19 Etki Analizi”mizi iki hafta içinde müşterimizin kendi verisi üzerinden yapıyoruz. Takip eden iki ay boyunca bulut modele ücretsiz erişimlerini sağlıyor ve diledikleri senaryoları test etmelerine imkan veriyoruz.