Akıllı fabrikaların milyonlarca dolarlık üretim bantlarında 100 dolarlık bir yedek parçanın bozulmasıyla imalat dururken, bu sorunu Zaxe’nin ürettiği X1, X2, X1+, Z1, Z1+ 3D yazıcıları çözüm sunuyor.

PANDEMİDE SANAYİCİNİN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ

Türk sanayicileri, üretimlerini makinalardaki arızaların parça temininin genellikle zamanında yapılamaması nedeniyle yerine getiremiyor ve ciddi mali yükümlülüklerin altına giriyor.

Üretim maliyetleri, stok giderleri, enerji, ulaşım, insan kaynağı ve döviz kurlarındaki oynaklık nedeniyle imalata ara vermeye ekonomik olarak tahammülü olmayan tesislerin kurtarıcısı ise 3D yazıcılar oldu.

Zaxe gibi yerli imkanlarla üretilen ve yabancı muadillerine karşı kalite, fiyat ve performans açısından önde olan ürünleriyle, Türk sanayisinin Covid-19 günlerindeki en büyük destekçisi konumunda bulunuyor.

"MALİYETİNİN 20'DE BİRİNE PARÇA ELDE EDİLEBİLİYOR"

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı, sanayi üretiminin devamlılığı ve karlılığını koruması için 3D yazıcı sektörünün olmazsa olmaz bir kurtarıcı görevi gördüğünün altını çizdi.

Akıncı, şöyle konuştu:

"Bugün bir beyaz eşya fabrikasında, alüminyum kalıpları basan yüz binlerce dolar değerindeki press makinasında, 150 dolarlık bir parçanın bozulması durumunda üzerine montajı yapılacak ürün olmayınca, fabrika imalata ara vermek zorunda kalacak. O günkü siparişler yetişmeyecek, stok alanları değişecek, ulaşım konusunda yeni planlar yapmak zorunda kalacak. Nereden bakarsanız 150 dolarlık bir parçanın fabrikaya zararı 150 bin doları bulacak. Fabrika yöneticileri daha önceden, bazı kritik parçaları stoklama yoluna gidiyordu. Ama Covid-19 ile üretim zinciri bozuldu. Bugün bırakın bir fabrika için elzem olan yedek parçanın Çin’den ya da Amerika’dan hızlıca gelmesini, motosikletiniz ya da otomobiliniz için dahi gerekli parçayı parasını verseniz bile aylarca sıra beklemeden almanız mümkün değil. O nedenle de bugün dev fabrikalar, Kobilerin olmazsa olmaz ürünü 3D yazıcılardır. İstenilen parçayı bilgisayara yükleyip, kısa sürede maliyetinin 10’da hatta 20’de birine elde etmek kadar kolay ve konforlu bir yöntem yok."

"EKONOMİMİZİN BÜYÜMESİNE DESTEĞİ SÜRDÜRMEYİ AMAÇLIYORUZ"

Pandeminin seyri ve geleceği ile ilgili belirsizliklerin devam ettiğini dile getiren Akıncı, "Hiç istemesek de ilerleyen günlerde Avrupa, Çin ve ABD’de yeniden üretimin durması gibi bir seçenek de gündeme gelirse, yedek parçalar için beklenen sürecin daha da uzaması da mümkün. O zaman Türkiye’deki üretim tesislerinin zararları da katlanacaktır. Bugün onlarca büyük fabrika ve üretim tesisinde Zaxe 3D yazıcılar var. Gerektiği anda, istenilen yedek parçayı basarak, üretimin aralıksız sürmesini sağlıyor."

Amaçlarının Türkiye ekonomisinin büyümesine yardımcı olmayı sürdürmek olduğunu kaydeden Akıncı, "Bunu yaparken de yerli mühendislerin geliştirdiği yine yerli üretim ürünlerimizle fark yaratmak istiyoruz" diyerek sözlerini noktaladı.