Bu yıl “Geleceğin Parçası Ol” teması ile gerçekleştirilen WIN Eurasia 2019 fuarının ikinci gününde ENOSAD tarafından düzenlenen Endüstri 4.0 panelinin moderatörlüğünü ENOSAD Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Terzioğlu gerçekleştirdi. 

“Türkiye’de Sanayide Dijital Dönüşüm (Endüstri 4.0) Uygulamaları ve Çözümleri” başlıklı panele MCS Otomasyon Genel Müdürü Adem Kayar, Doruk Otomasyon CMO’su Aylin Özden, Omron Otomasyon Sistemleri Ürün Pazarlama Müdürü Emrah Atalan, Klemsan Elektronik ve Otomasyon Ürün Grubu Satış Müdürü Kaan Gökkurt, Optimum Yönetim Kurulu Başkanı Tansel Cavit Kulak, SICK Türkiye Fabrika Otomasyonu Bölüm Müdürü Utku Lembert ve Pilz Türkiye Genel Müdürü ve ENOSAD Başkan Yardımcısı Yavuz Çopur katıldı.

“İHTİYACA ODAKLANMAMIZ GEREKİYOR”

Panelde konuşan Pilz Türkiye Genel Müdürü ve ENOSAD Başkan Yardımcısı Yavuz Çopur ezber bozmak istiyorum diyerek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü: “Endüstri 4.0 her evin ihtiyacı değil. Ürettiğiniz ürünün değeri ne kadar fazlaysa, Endüstri 4.0 o kadar değerli ve önemli oluyor. Merdiven altı firmaların Endüstri 4.0’a ihtiyacı yok. Büyük firmaların ise hızlı, kaliteli ve verimli üretim için Endüstri 4.0’a ihtiyacı var. İhtiyacımız neyse ona odaklanmamız gerekiyor.” 

Yapay zeka teknolojileri ile makinanın tüm verilerini otonom olarak izleyen ve arızaları önceden tespit eden MOP App uygulamalarından bahseden Çopur, beyaz eşya ana sanayi ve kimya endüstrisinden gerçekleştirdikleri çalışmalardan örnekler verdi. 

“DAHA FAZLA GELİŞECEK”

Yapay zekanın ana başlıklardan biri olduğunun altını çizen ENOSAD Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Terzioğlu ise, beyin ve uygulama gücünü katarak yapay zekanın daha fazla gelişeceğini söyledi.
Türkiye için otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinin önemine değinen Terzioğlu, her iki sektöründe fark yaratılan en yeni teknolojilerin uygulandığı sektörler olduğunu ifade etti.