Yapay zeka ve insan-makina iş birliği, geleceğin otomasyonunun ana konularıdır. Hannover Messe 2019 ticaret fuarı “Entegre Endüstri – Endüstriyel Zekâ” sloganı altında düzenlenecek.

Şubat sonunda düzenlenen Festo TechTalk'ta, dört uzman yapay zekânın sunduğu potansiyeli ve fırsatları tartıştı ve bu bağlamda Festo'nun kendini nasıl konumlandırdığını açıkladı.

Öngörmeli makine bakımı nasıl çalışır? Yapay zekâ, otomasyonu nasıl ilerletiyor? Ve bir endüstriyel yerleşim olarak Almanya bu aktivitelerden nasıl yararlanır? Bu soruların cevaplarını, Ürün ve Teknoloji Yönetimi Yönetim Kurulu Üyesi Dr Frank Melzer; Resolto Informatik GmbH şirketi (Festo Grubu'nun bir şirketi) Genel Müdürü Tanja Krüger; Kurumsal Araştırma ve Yenilik Müdürü Dr Elias Knubben ve Dijital Strateji ve İş Modeli Dionysios Satikidis verdi.

Yapay zeka sayesinde otomasyon kendi kendini yönetir hale gelecek mi? Bu soru, bir yazılım mühendisi ve yapay zekâ uzmanı olan Dionysios Satikidis, tarafından kendi açılış sunumunda soruldu.

Dionysios Satikidis, en sonunda otonomiye yol açabilecek, yapay zekâdaki çeşitli öğrenim yöntemlerini açıklamak için yeni doğmuş bebek örneğini kullandı. Bebekler ilk önce nesneleri algılar ve bu onların farklılıkları ayırt etmesini sağlar.

Örneğin, anormallikleri veya kümeleri tanırken otomatik öğrenmede algoritmaların yaptığı tam olarak budur. Sistemlerin aynı zamanda neyi algıladıklarını da hatırlamaları, derin öğrenme olarak bilinir. Bu durumda nesneleri tanıyabilir veya konuşmayı anlayabilirler. Eğer bu bellek bir göreve bağlanır ve uygulama yaptırılırsa, takviyeli öğrenmeden bahsedilir. Bu durum bir becerinin öğrenilmesini içerir.

Uzman, geleceğe yönelik olarak, “Sonunda yapay zeka, edinilen bilgiyi bilinmeyen görevlere aktarma yeteneği kazandığında, son aşamada bağımsız otomasyona yol açabilecek transfer öğrenmeye ulaşmış olacağız,” diyor.

BionicSoftHand – İNSAN MODELİNE DAYANAN YAPAY ZEKALI PNÖMATİK TUTUCU 

Dr Elias Knubben, Festo'nun takviyeli öğrenmeyi otomasyon mühendisliği için nasıl kullanabileceğinin bir örneğini gösterdi: Kurumsal Araştırma ve Yenilik Müdürü, biyonik alanından yeni Gelecek Konsepti BionicSoftHand'i tanıttı.

Bu tutucu için doğal model, insan elidir. BionicSoftHand pnömatik olarak çalışır, böylece insanlarla güvenli şekilde ve doğrudan etkileşim halinde olabilir. Parmakları, hava bölmelerine ve başka yumuşak malzemelere sahip esnek körüklü yapılardan oluşur. Bu sayede hafif, esnek, uyarlanabilir ve hassas olmakla birlikte güçlü kuvvetler uygulama yeteneğine sahiptir. Biyonik robot el, yapay zeka aracılığıyla beyinle etkileşim halinde insan eline benzeyen tutma ve döndürme görevlerini bağımsız olarak yapmayı öğrenir.

AKILLI PROSES İZLEME

Yapay zeka, Resolto Informatik GmbH şirketinin (2018'den beri Festo Grubu'nun şirketi) Genel Müdürü ve Sahibi Tanja Krüger tarafından endüstride kullanılabilir hale getirilmiştir.

Veri analizi alanında öncü olan bu teorik bilgisayar bilimci, 2003'te Resolto'yu kurdu.

Hannover Messe'de Festo'nun pavyonunu ziyaret edenler, akıllı izleme yazılımı SCRAITEC'in verileri nasıl analiz ederek yorumladığını ve anormallikleri tamamen gerçek zamanda algılayarak raporladığını görebilirler. Kalıcı veri analizi aynı zamanda, akıllı proses izlemenin mümkün olması için sistemin sürekli olarak öğrenmesini ve bilgi temelini genişletmesini mümkün kılar. Tanja Krüger, “Hanover'de yazılımınızın arızalı pillerin tespiti için nasıl çalıştığını gösteriyor olacağız. Piller bir handling sistemi tarafından kaldırılır. SCRAITEC, motor akımlarını ve eksenin konumsal değerlerini izler. Anormallikler oluşursa, örneğin handling ünitesi yanlış pil formatını kavrarsa, bir rapor düzenlenir,” diyor.

AI, ÜRÜN PORTFÖYÜNÜ ETKİLEYECEK

Ürün ve Teknoloji Yönetimi Yönetim Kurulu Üyesi Dr Frank Melzer de konuyla ilgili olarak şunları aktarıyor: “Akıllı yazılım çözümünün veri alma ve izleme işlemi, pillerin elleçlenmesiyle olduğu gibi komponentte etkilenebilir veya Festo bulutta IoT Ağ Geçidi CPX-IoT yoluyla gerçekleştirilebilir. Handling sistemleri veya elektrikli sürücüler gibi saha düzeyinden komponent ve modülleri OPC UA arayüzü üzerinden Festo Buluta bağlar. Mantıksal analiz ve yapay zekâ konuları, gelecekte ürün portföyümüzü muazzam şekilde etkileyecek. Basit analiz işlemleri için, yapay zekâ algoritmaları doğrudan komponent üzerinde gerçek zamanda çalışır; bu durumda saha düzeyinden veya kenar-üzerinden bahsediyoruz. Eğer tüm makine ünitesinin ve hattâ bir üretim holünün veri akışlarını analiz etmek istiyorsam, komponent içerisindeki işleme gücü elbette yeterli olmayacaktır. Daha karmaşık hesaplamalar için sunucular, üretim ağına entegre edilebilir. Avantaj: Verilerim benim korumalı altyapım dahilinde kalır ve internet üzerinden iletilmez. Sadece karmaşık analizler ve bulutla haberleşen referans seriler ile çok büyük veri hacimlerinin işlenmesinde gerekli ve uygundur."

HANNOVER MESSE 2019 FUARI'NDA 

Festo,  1- 5 Nisan 2019 tarihleri arasında Salon 15, Pavyon D11'deki kendi ana standında, fabrika ve proses otomasyonu için ilave ürün yenilikleri ve yeni Gelecek ve Biyonik Konseptlerinin yanı sıra yeni Gelecek ve Biyonik Konseptlerini tanıtıyor olacak. 

Festo ürünlerinin bulunduğu bir başka stand, MindSphere Lounge Salon 9, Stand D35'te Siemens'te görülebilir. Burada Festo, gösterge panelleri yoluyla enerji izleme alanını tanıtacak. Salon 7, Stand C40'taki Microsoft'ta ve Salon 9, Stand A11'deki OPC Vakfı'nda, "OPC UA haberleşme sunucuları ile hareket kontrolörleri" sergilenecek.

Festo aynı zamanda Salon 6, Pavyon H30'da EPLAN pavyonunda bir bilgisayar iş istasyonu ile temsil edilecek. Aynı zamanda Salon 9, Pavyon D68'deki PROFIBUS & PROFINET International'ın (PI) paylaştığı pavyonları ve Salon 8, Pavyon D24'teki “Plattform Industrie 4.0”ü ziyaret edilebilir. Teknoloji inisiyatifi SmartFactory e.V.'nin paylaşılmış standında  (Salon 8, Pavyon D18), Festo AG & Co. KG ve Festo Didactic SE, Endüstri 4.0 için tescilsiz demonstratöre katılıyor ve ilk IoT-yetenekli bakım yönetim aracı olan Smartenance'ın kullanımını gösterecek.

Aynı zamanda, Salon 16, Pavyon F08'de Eichenberger Gewinde AG'yi (Festo Grubu'nun bir şirketi) de ziyaret edilebilir.