Almanya Şansölyesi Angela Merkel, yapay zekada, 7 yıl içinde, 20 milyar TL/ 3 milyar avronun üzerinde bütçeyle 100 adet profesörlük kadrosu oluşturacaklarını belirterek, Almanya’yı yapay zekada da marka haline getireceklerini ifade etti.

Şansölye Merkel, kabinesiyle “dijitalleşme” ve “yapay zeka” konularında müzakerelerde bulundu. Dün başlayan müzakerelerin ardından, Şansölye ve Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz basın açıklaması yaptı.

HEDEF, YAPAY ZEKADA MARKA OLMAK


Şansölye, yapay zeka için 2025’e kadar 3 milyar avro (20 milyar TL)’nun üzerinde bir bütçe ve 100 profesör kadrosuyla, federal hükümetin bu alandaki yatırımlarının uluslararası rekabette ileriye doğru büyük bir adım olacağını açıkladı.

Şansölye, yapay zekada ülkesinin dünyadaki konumunu eleştirerek, amaçlarının, 'Made in Germany'nin yapay zekada da bir marka haline gelmesi.” olduğunu söyledi.

YAPAY ZEKA, KALKINMANIN KALDIRACI

Eyalet hükûmetlerinin de yapay zekada, ekstra bütçe tesis edeceğini açıklayan Şansölye, “kaldıraç” efektiyle özel sektörün bu alandaki yatırımlarının federal hükûmeti katlayacağına dikkat çekti.

Şansölye, hükûmetin dijital altyapının genişletilmesi ve bu alanda çalışanların eğitimi için de bütçe ayıracağını vurguladı.

Scholz de, Almanya’nın yapay zekadaki çalışmalarının Avrupa Birliği bağlamında değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, hükûmetinin planladığı yatırım miktarının ABD ve Çin'e göre, iyi olduğunu söyledi.

Son dönemde otomotiv endüstrisi ve yapay zeka alanında devrim niteliğindeki teknolojilerde, Çin ve ABD'nin gerisinde kalınması, dijital pastadan alınan dilimin küçülmesi ve öne çıkan internet siteleri arasında Alman sitesinin bulunmaması tartışma konusu oluyordu.