Ayakkabı sektöründe bir ilke imza atmaya hazırlanan FLO Mağazacılık, yapay zeka projesi FLO WISE ile sektörün önemli sorunlarına çözüm sağlayacak.

VERİLERİ ANALİZ EDECEK, HASARLAR ANLIK BELİRLENECEK

İki ayaktan oluşan projenin ilk ayağında, yapay zeka destekli iade çalışmaları ele alınıyor. Firma müşterilerinin mağazalara getirdiği hasarlı ürünleri için anlık olarak çalışacak ve ürüne ilişkin ürünün temel özelliklerinden tedarikçinin kalite geçmişine ve geçmiş müşteri davranış analizine kadar çok sayıdaki parametreyi dikkate alarak bir yapay zeka asistanı kullanılacak. Ürünün materyalinden, üreticisine ve müşterisine birçok veri analiz edilecek.

Ürünün uzun süreli kayıplarına sebebiyet verecek fiziki inceleme sürecine ihtiyaç duymadan, üründeki hasarla büyük ölçüde anlık bir biçimde tespit edilebilecek ve bu doğrultuda müşteri memnuniyetinde de artış olması bekleniyor. Ek olarak, yapay zeka teknolojisi sayesinde lojistik ve operasyon maliyetlerinden de tasarruf sağlanacak.

TEK KALMIŞ AYAKKABILARIN EŞLERİ BULUNACAK

Projenin ikinci ayağında ise, sektörün önemli sorunlarından bir olan bütünlüğü (sağ-sol teki) bozulan ayakkabılara çözüm bulunması amaçlanıyor. Mağazalarda genelde ayakkabıların bir teki devamlı denenmesi dolayısıyla deformasyona uğrarken, diğer teki sağlam olarak kutusunda duruyor.

AI tabanlı akıllı tekleme teknolojisi işe doğru eşleşmeyi mümkün kılacak şirket, mağazaların ellerinde kalan çok sayıdaki tekleme ürünleri için; mağaza stokları, ürünlerin lokasyon bazlı satış potansiyeli, ürün özellikleri, mevsim koşulları, müşteri trendleri ve mevsim koşulları gibi değişkenleri hesaba katarak eşleştirme yapacak. Bu sayede tek kalmış binlerce ayakkabının, doğru mağazalarda eşleştirilmesi ile satışa kazandırılması sağlanacak.

Tamamen bulut ortamında çalışacak olan sistem ile satış performansında artış, lojistik ve imha maliyetlerinde ise önemli ölçüde azalma bekleniyor. Ayrıca kaynak kullanımının verimliliği ve ülke ekonomisine önemli katkılarda sunması hedefleniyor.

"DİJİTAL DÖNÜŞÜM PROJELERİ İLE ÖNCÜLÜK EDİYORUZ" 

FLO Bilgi Teknolojileri ve Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Burak Aktaş, servis verdikleri bayi ve müşterilerinin ürüne ulaşma hızı ve kolaylığı konusunda beklentilerinin gün geçtikçe daha da arttığını bildiklerini ve bu kapsamda beklentileri önceleyen bir bakış açısıyla ve ihtiyaç duyulacak teknolojik dönüşüm adımlarını planlayarak sırasıyla uygulamaya geçirdiklerini ve geçirmeye devam edeceklerini ifade etti.

Aktaş, müşterilerinin alışverişlerinin yanı sıra tedarik zinciri ve lojistik ile alışveriş sonrası iade ve değişim gibi süreçlerde uçtan uca yanlarında olduklarını hissettiren omnichannel hizmet anlayışı odağında perakende sektörüne öncülük edecek, dışa bağımlılığı minimize edecek ve fark oluşturacak dijital dönüşüm projeleri gerçekleştirdiklerini ve projelerinin çeşitli ödüllerle taçlandırıldığını dile getirdi.

MAXION WHEELS'İN DİJİTAL DÖNÜŞÜM STRATEJİLERİNİ AÇIKLADI MAXION WHEELS'İN DİJİTAL DÖNÜŞÜM STRATEJİLERİNİ AÇIKLADI

"150 MİLYON TL'LİK TEKNOLOJİ YATIRIMI YAPACAĞIZ"

FLO WISE projelerinden de bahseden Burak Aktaş, sektörde büyük kolaylık sağlayacak iddialı projelerinden biri olduğunun altını çizerek, teknoloji yatırımları ile ilgili bilgileri verdi:

"Müşteri beklentisini önceleyen bir bakış açısıyla ve ihtiyaç duyulacak teknolojik dönüşümleri FLO’da gerçekleştirmeye ve sektörümüze de bu anlamda yön vermek adına, 2020 ve 2021 yılında yaklaşık 105 milyon TL’lik teknoloji yatırımı yaptık. Önümüzdeki iki yıl içerisinde de 150 milyon TL’nin üzerinde teknolojiye yatırım yapmayı planlıyoruz."