Kısa süre önce Çin'in Şangay kentinde gerçekleştirilen "2021 Dünya Yapay Zeka Konferansı"nda bir açıklama yapan Çin Sanayi ve Bilişim Bakanı Xiao Yaqing, ülkede onaylanan yapay zeka patenti sayısının dünya çapında birinci sırada bulunduğunu ifade etti.

Ülkenin söz konusu teknolojide dikkat çeken bir ilerleme kaydettiğini bildiren Xiao, görüntü ve ses tanıma gibi teknolojilerin yaratıcılık ve kullanım kolaylığı açısından dünyanın ilerisinde olduğunu vurguladı.

HARCAMALARIN 3 YIL İÇİNDE İKİ KAT ARTMASI BEKLENİYOR

International Data Corporation tarafından açıklanan veriler doğrultusunda, küresel yapay zeka piyasasının değeri, 2020 yılında 2019 yılına kıyasla yüzde 12,3 artış gösterdi ve 156 milyar 500 milyon dolara ulaştı.

Ayrıca, 2024 yılı itibariyle, küresel çapta yapay zekayla ilgili harcamaların iki kat artarak, 110 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.

Çin Enformasyon ve İletişim Teknolojisi Akademisi’nden yayınlanan verilere göre de ülkedeki AI endüstrisinin piyasa değeri, 2020'de 2019'a göre yüzde 15 artışla 310 milyar yuana (yaklaşık 48 milyar dolar) ulaştı. Söz konusu sayı, küresel piyasanın yaklaşık üçte birine karşılık geliyor.

DİĞER SEKTÖRLERİN GELİŞİMİNE OLANAK TANIYOR

Çin merkezli danışmanlık firması IResearch'ün açıkladığı verilere göre, bahsi geçen endüstrinin gelişimi ile birlikte 2020 yılında diğer sektörlerde 600 milyar yuanlık (yaklaşık 92 milyar dolar) artış yaşandı.

Veriler ayrıca, yapay zeka ile ilgili endüstrilerin değerinin 2025 yılı itibariyle, 1 trilyon 600 milyar yuana (yaklaşık 246 milyar dolar) ulaşmasının öngörüldüğünü işaret ediyor.

KALİFİYE PERSONEL EĞİTİMİ ÖNEMLİ

Tsinghua Üniversitesi Yapay Zeka Enstitüsü ile Tsinghua-Çin Mühendislik Akademisi Bilgi ve Zeka Teknolojileri Araştırma Merkezi tarafından ortaklaşa yayımlanan "2011-2020 Yapay Zeka Teknolojisinin Gelişimi Raporu"na göre, AI teknolojisi son 10 yılda küresel çapta hızlı bir şekilde gelişme gösterdi.

Çin de dahil olmak üzere birçok ülke, yapay zeka ile ilgili stratejik açıdan çeşitli düzenlemeler gerçekleştirerek, bu alanda nitelikli personel yetiştirilmesi konusuna odaklandı. Çin’de 200’ü aşkın üniversitede lisans seviyesinde söz konusu teknolojiye dair eğitimler veriliyor.