Konzek Teknoloji, 12 yıllık sektör tecrübesi ve bilgi birikimi ile Endüstri 4.0 uyumlu üretim yönetimi, proses izleme ve üretim verimlilik programları tasarlıyor. İzleme, analiz ve veri kontrolü alanında sunduğu çözümlerle öne çıkan firmanın iş gündemini Retmes Marka Müdürü Uğur Canbaz'dan öğrendik.

-    Gerçek zamanlı MES sistemi Retmes üretim süreçlerine nasıl entegre oluyor? 

Yapay Zeka Destekli MES çözümümüz Retmes, üretim merkezleri ile ERP arasındaki üretim süreçlerine ait bütün işleyişi yöneten, üretime ait bütün ekipmanları izleyip yöneten, performans ve kalite artırılmasına odaklanan bir sistemler bütünüdür. Sahadaki operatörlerden bağımsız olarak, makinalardan toplanan anlamlı veriler sayesinde arızalar, ekipman ayarları, duruşlar, çalışma hızındaki azalmalar, ıskartalar ve yeniden işlem gibi üretim kayıplarına odaklanan ve bu kayıplara neden olabilecek riskleri öngörüp, önlem alınmasını sağlar bu sistemler.

-    ERP ile entegrasyonu nasıl sağlanıyor? 

Retmes, üretim merkezleri ile ERP arasındaki üretim süreçlerine ait bütün işleyişi yöneten entegre sistemler bütünüdür. ERP sistemlerine ile entegre olup üretime ait iş emirlerini, duruş sebepleri gibi verileri ERP sistemlerinden alıp üretime aktarır. Üretimden gelen anlamlı verileride ERP sistemlerine aktararak ERP ile üretim bantları arasında bir köprü görevi görür.

-    Makina öğrenmesi modülü üretim verimliliğinin artmasını nasıl sağlıyor?

Retmes’in yapay zeka algoritmaları üretime ait milyonlarca veri ile eğitilir. Eğitim sonucundan çıkan veri modeline göre doğruya en yakın tahmin yapılır. Yeni veriler ile öğrenme devam eder. Böylece doğru tahmin başarısı sürekli artar. Retmes’in Makina Öğrenme Modülü, klasik yöntemlerle yakalanamayan problemleri tespit eder. Bu sayede üretimde istenmeyen plansız duruşların, sorunların ve arızıları önceden tahmin ederek verimliliğin artmasını sağlar.

-    OEE (Overall Equipment Effectiveness / Toplam Ekipman Etkinliği) modülü, makina ve ekipman performansının artmasına nasıl katkı sağlıyor?

Ekipman ve operatör bazında üretim verimliliğini otomatik ölçer ve kayıt altına alır. Şirketlerin, fabrikaların gereksiz satın alımları yerine, mevcut makina ve ekipmanların performanslarının arttırılmasını sağlar. OEE, verimli bakım ve yalın üretim için anahtar veri olarak kullanılır. Daha az iş gücü, ekipman ve zaman kullanarak daha kaliteli ürünler elde etme ve müşteri beklentilerini daha fazla karşılamayı hedefler. 

-    Enerji yönetim modülünün işletmenin verimliliğine katkıları nelerdir? 

Endüstriyel işletmeler için enerji tüketimi en önemli giderlerdendir ve optimizasyonu önemlidir. Retmes, işletmenizdeki enerji sistemini kontrol altına almanızı sağlar. Enerji Yönetim Modülü; işletmenizdeki teorik verileri, gerçek zamanlı verileri ve geçmiş tüketimleri analiz ederek, enerji verimliliğinin artırılmasına yardımcı olur ve enerji maliyetini azaltır. Tek hat şeması ile enerji sisteminiz canlı izlenebilir, şalter, kesici, analizör gibi ekipmanların anlık durumları takip edilebilir. Retmes, sistemdeki kayıpları ölçerek iyileştirilmesine yardımcı olur, enerji verimliliğini arttırır ve enerji maliyetinizi azaltır.

-    Canlıya alınmış bir projenizi ve sonuçlarını paylaşır mısınız?

Yaptığımız tüm projelerimizde Retmes; modüler yapısı sayesinde her türlü ihtiyacı karşılayabilen, uyarlanabilir esnek bir yapıya sahiptir. Bu sayede küçük, büyük ölçekli veya sektör bağımsız olarak tüm işletmelere çözümler sunabiliyor ve çözüm ortağı gibi çalışıyoruz. Yapay Zeka Destekli MES projesi yaptığımız bir müşterimizde; firma üretimi anlık takip edebilir, duruşlara anlık cevap verebilir oldu. Verimlilik artışı, kapasite artışı, hurda oranlarında azalma, stok seviyelerinde azalma, üretim maliyet azalmaları ciddi oranda gerçekleşti. Firmamızda aktif olarak çalışan Retmes AI yapay zeka sunucumuz ile yüzde 70 oranında anomali tespiti yaparak istenmeyen plansız duruşları önceden tahmin ederek duruşun önüne geçiyoruz. Yani günde ortalama beş kez yaşanan sorundan kaynaklı yaklaşık dört saatlik üretim kaybının yüzde 70 lik bir payını önden tahmin edebilir olduk ve bu sayede ciddi bir verimlilik artışı sağlamış olduk.