Google’daki bir ekip, 100 doktor, yapay zeka modeli için 1 milyondan fazla derecelendirme yaptı. Böylece, yapay zeka, retina taraması ile diyabete bağlı körlükte (retinopati) tabloyu geriye çevirip hastayı iyileştirmeyi başardı.

Google’da araştırma görevlisi ve bilim insanı Varun Gulshan yapay zeka (AI) algoritmaları geliştirme geçmişini kullanacak ve hem bilim hem de tıp alanında ilgisini uyandıracaktı.

Gulshan Hindistan'daki bir hastaneden gelen ve içerisinde yüzlerce anonim retina taraması bulunan dijital sürücüyü inceledi.

Nelson, Gulshan'a göre bir projesi olduğunu düşündü ama önce bilmesi gereken bir şey vardı: Bir yapay zeka modeli, bu resimlerden hangilerinin körlüğe yol açan diyabetik retinopati belirtilerini gösterdiğini tanımlamayı öğrenebilir miydi?

70 milyon diyabet hastasının bulunduğu Hindistan'da diyabetik retinopati sorunu gittikçe büyüyor. Dünyada, vakaların çoğu ABD, Çin ve Hindistan'da olmak üzere körlük riski taşıyan 415 milyon diyabet hastası olduğu düşünüldüğünde hastalığın küresel bir sorun olduğu söylenebilir.


YAPAY ZEKAYI DOKTORLAR EĞİTTİ

Zor olan, yapay zeka modelinin öğreneceği bir veri kümesi oluşturmaktı. Bunun için tüm taramaların hastalığın ciddiyet düzeyine göre teker teker puanlanması ve etiketlenmesi gerekiyordu.

Sorunun çözülmesi için yüzün üzerinde göz doktorundan oluşan bir ekip tarama, puanlama yapıp, yapay zeka modelini bu puanlamalarla eğitti.

Ancak ekip, yapay zeka modeline retina taramasını hakkıyla okuyabilmesi için gereken nüansları öğretmek istiyorsa daha fazla kaliteli veriye ihtiyaç duyacaktı.

MODELİ EĞİTMEK

EyePACS'in paylaştığı veriler hasta çeşitliliği açısından zengindi ve yapay zeka ekibinin o zamana kadar topladığı verilerden yüz kat fazlaydı. “Model, sürekli istikrarlı bir şekilde yapılan şeyleri öğrenir” diyor Google'da yazılım mühendisi olarak çalışan Dale Webster. “Bu da daha az taraflı ve daha sağlam sonuçlar elde etmemizi sağlar.”

Bugüne kadar yaklaşık 100 göz doktoru, yapay zeka modeli için 1 milyondan fazla derecelendirme yaptı. Projenin sonucunda, yapay zeka retinopatinin (diyabete bağlı körlük) kişisel detaylı bir haritasını çıkarıp, hastalığa nokta atışla müdahale edebildiği gibi, bazı erken vaka durumlarda körlüğü, geriye götüren tedavinin de yol haritasını veriyor.