NSC’nin 2020 yılı iş güvenliği raporuna göre, dünya çapında 65 milyon işçi irili ufaklı iş kazalarından etkilendi. Bunun sonucunda kaybedilen çalışma günü ise toplam 99 milyon günü buldu.  Bu büyük kaybın önüne geçmekteki en etkili yöntem ise, daha akıllı iş ortamları kurmak. Kısacası yapay zeka, iş güvenliğini artıracak en akılcı araçlardan birisi.
Konu iş güvenliği olunca da, işyeri güvenliğinin geleceğini böyle bir teknolojiden bağımsız hayal etmek imkansız. Huawei Türkiye Ar-Ge ekibi tarafından geliştirilen ve mevcuttaki IP kameraların yeteneklerini yapay zeka teknolojileriyle buluşturan WeSight da, tam olarak iş güvenliğinde teknolojiyle mümkün olanın en iyisini hedefliyor. İşte WeSight’ın işyeri güvenliğine getirdiği özelliklerden birkaçı.

YASAKLI ALAN İHLALİ TESPİTİ

WeSight’ın sunduğu gelişmiş yapay zeka destekli görüntü işleme teknolojileri sayesinde artık kameraların  görüş açısındaki bazı bölgeleri yasaklı alan olarak belirleyebilir ve bu alanlara herhangi bir giriş yapıldığında ilgili kişinin bilgilendirilmesi sağlanabilir. Fabrikalarda, şantiyelerde ve üretim sektöründeki daha pek çok tesiste kısıtlı erişime sahip bölgeler olduğu bir gerçek. Sadece belli durumlarda yetkili kişilerin giriş yapabildiği bazı kısıtlı bölgeler varken, bazılarına ise güvenlik sebebiyle hiçbir çalışanın girmesine müsaade edilmiyor. Örneğin; döküm sahalarında, eritme  işlemi yapılırken fırın çevresi gibi bölgelerin, işçi sağlığı ve güvenliğini tehdit etmesi sebebiyle riskli bir bölge olması gibi. 

Bu gibi çalışan sağlığını riske atan durumların önüne geçmek için, WeSight’ın Yasaklı Alan İhlâli Tespiti özelliğinden kolaylıkla faydalanmak mümkün. WeSight’ın kullanıcı dostu arayüzü sayesinde yasaklı alanları yalnızca birkaç tıklama ile belirlenir ve dakikalar içerisinde bilgi akışına erişim sağlanabilir. Yasaklı alan ihlâli modelinin sahada farklı alanlarda kullanımını görülmektedir Elektrik çarpması riski oluşturacak yerlerin belirlenmesi, yük taşıyan vincin altından geçen bir kişinin belirlenmesi, düşme riski bulunan tehlikeli alanların belirlenmesi akla gelen saha örneklerinden sadece birkaçı. WeSight ile bu yasaklı alanların ihlâl edildiğini tespit edebilir, aynı zamanda risk altındaki çalışanları çeşitli uyarıcılar ile ikaz edebilir ve bu sayede iş kazalarının önüne geçebilirsiniz. Halihazırdaki görüntüleme sistemlerine iyi bir şekilde entegre olması üzerine geliştirilen WeSight fabrika içerisindeki ikaz ışıkları ve sirenlerle de entegre olabilmektedir. 

SAHİPSİZ CİSİM TESPİTİ

WeSight’ın sunduğu gelişmiş yapay zeka destekli görüntü işleme teknolojileri ile  fabrika içi yerleşim düzeninde yaşanan anomalileri tespit edilebilir ve düzeltmeye yönelik aksiyonlar alınabilir. Sahipsiz cisim tespiti modeli sayesinde kameraların görüntülediği alanda normalde bulunmayan bir cisim bırakıldığında veya normalde görüntüde bulunması gereken bir cisim kaldırıldığında tespit edebilir ve gerekli aksiyonları kolayca alınabilirsiniz. 
Üretim tesislerinde yaşanan iş kazalarının büyük bir kısmı fabrika içi düzensizlik sebebiyle yaşanıyor. Forklift yolunda bırakılmış bir cisim,  forklift kazalarına sebebiyet verebilir. Ya da yürüyüş yolunda unutulmuş sivri bir cisim, ciddi yaralanmalara sebebiyet verebilir. Bu durumların önüne geçebilmek için sahipsiz cisim tespiti modeli, kolayca iş akışına eklenebilir.
Sahipsiz cisim tespiti modelinin iş güvenliğini artırdığı bir diğer önemli husus da normal şartlar altında alanda bulunması gerekli bir cismin yerinden alınması. Örneğin her iş yerinde bulunması gereken ve yeri sabit olan yangın tüpünü düşünebilirsiniz. Bir yangını ilk kıvılcım ve tutuşma aşamasında tespit edip büyümeden yangın tüpü ile müdahale edebilirsiniz. Diğer yandan böyle bir durumdayken yangın tüpünü almaya gidildiğinde ve normalde olması gereken yerde olmadığını gördünüz. Ne yaparsınız? Bu olay, sahada karşılaşılan problemlerden sadece bir tanesi. WeSight’ın akıllı görüntü işleme teknolojisi ile, cisimlerin yerlerini tespit edebilir, ters giden durumlarda yetkili kişileri anında uyarabilisiniz. 

MECHANICA, PERİHAN İNCİ’DEN YATIRIM ALDI MECHANICA, PERİHAN İNCİ’DEN YATIRIM ALDI

WeSight İLE YAPAY ZEKA DESTEKLİ İŞ GÜVENLİĞİNE GEÇİN

Huawei Türkiye Ar-Ge merkezi tarafından geliştirilen WeSight, ortam kameralarından en iyi verimi almak için tasarlandı. Her gün gelişen yapay zeka teknolojileri, insan gözünden kaçabilecek hataları en aza indirgiyor. WeSight ile geleceğin yapay zeka destekli güvenilir çalışma ortamına bugünden sahip olmak mümkün. 

www.wesight.io