Endüstri 4.0 kavramıyla birlikte popülaritesi artmış olsa da aslında bilim insanlarının uzun zamandır üzerinde çalıştıkları konuların neredeyse başında gelen yapay zeka kavramı yani öğrenen algoritmalar özellikle son zamanlarda birçok farklı filme de ilham kaynağı oldu. Bizler de yapay zeka ile ilgili yapılmış en iyi filmleri sizler için derledik. İyi okumalar.

5 -  2001 A Space Odyssey / 2001: Bir Uzay Destanı - 1968

  IMDB 8,3/10

Her eseri olduğu gibi bu eseri de sinema tarihine tam bir kült film olarak geçmiştir Stanley Kubrick’in. 1968 yapımı bu film, yapay zekaya sahip bir bilgisayarın kendi fikirlerinin olmasını ve insanlarla hayvanlar arasındaki temel farkın ‘zeka’ olup olmadığını sorgulatıyor. Gösterime girdiği ilk yıllarda birçok dini alt metin içerdiği için tepki toplasa da 2001: Bir Uzay Destanı şu anda tüm sinema severler için tartışmasız bir başyapıttır. 

4 – Matrix – 1999

  IMDB 8,7/10

Lana Wachowski ve Lilly Wachowski’nin yönetmenliğini yaptığı bu kült eser 2003 yılında iki film halinde gelen devam filmleri Matrix Reloaded ve Matrix Revolutions ile de sinema tarihine adını altın harflerle yazdırmayı başarmıştır. Tamamı yapay zeka ile inşa edilmiş olan bir evrende geçen ve gerçek hayatın (Matrix’in) iç yüzü ile izleyiciyi tanıştıran bu film, halen okullarda ders olarak anlatılmaktadır.

3- Artificial Intelligence: AI / Yapay Zeka - 2001

  IMDB 7,1/10

Steven Spielberg’ün yönetmenliğini üstlendiği 2001 yapımı bu film ise milenyumun ilk yapay zeka temalı filmi olma unvanının yanı sıra başrol oyunculu Haley Joel Osment tarafından sergilenen olağanüstü perfomans ile de oldukça öne çıkıyor. Bu filmin konusu için ne yazsak spoiler olacak ama biz yine de soralım: Yapay zeka ile donatılmış bir robot olmadığınıza ne kadar eminsiniz?

2 – Transcendence / Evrim – 2014

   IMBD 6,3/10

Inseption (Başlangıç), Kara Şövalye, Memento (Akıl Defteri) ve Batman Başlıyor gibi yüksek beğeniye sahip filmlerin yönetmenliğini yaparak hafızalara kazınmış olan Wally Pfister’ın yönettiği filmde Johnny Depp’in başrolde oyuncusudur. Filmde, son derece zeki bir bilim insanı olan Dr. Will Caster’ın yapay zeka ile ilgili çalışmaları sonucunca radikal gruplar tarafından öldürülmesinin ardından bu teknolojik gelişmeler düzeyinde neler yapılabileceği işleniyor.

1 – Ex Machina – 2015

  IMDB 7,7/10

Yargıç Dredd ve Big Game gibi genellikle bilim – kurgu türü filmleriyle bilinen Alex Garland’ın yönetmen koltuğuna oturduğu 2015 yapımı Ex Machina, vizyona girdiği gün itibariyle büyük ses getirdi. “İnsanlık sonrası fütüristik şok filmi” ve “vizyoner bir bilimkurgu” olarak nitelendirilen film, kült filmler arasında yerini çoktan alırken yapay zeka – insan arasındaki ilişkileri izleyiciye bir kez daha sorgulatmayı başarıyor..