Wipelot R&D Direktörü M. Rıfat Ok, Endüstri 4.0 Zirve ve Sergisi’nde “Gerçek zamanlı izleme teknolojileri geliştiriyoruz, yer altı yer üstü varlıkları izliyoruz. Bunları izlerken iş süreçleri ile entegre edip raporladığımızda değişik sonuçlar elde ediyoruz.” dedi. Wipelot’un sunduğu iş süreçleri ile ilgili açıklamada bulunan Ok; “Bizim öncelikle ilk işimiz personel izlemedir. Daha sonra hareketli yarı mamul ve mamulleri taşıyan araçları ve kendilerini izliyoruz. Ana süreçlerde ayrıca iş güvenliği takibi yapıyoruz. Bu alt yapıları kurduktan sonra yan dallar dediğimiz taşıyıcı takibi gibi farklı alanlarda veri üretiyoruz.” dedi.

“YAPAY ZEKA ŞİRKETİ KURUYORUZ”
“Yeni bir girişimimiz var, yapay zeka şirketi kuruyoruz, eleman istihdam ediyoruz ve analizler gerçekleştiriyoruz.” diyen Ok’un konuşmasındaki satır başları ise şu şekilde: “Türkiye’nin belli başlı bir işletmesinde tren, vagon gibi ekipmanları taşımakta kullandıkları ekipmanları izliyoruz. Başka bir işletmede personelleri izliyoruz, iş güvenliği anlamında taşeronları takip ediyoruz. Bunlar da belirli bir oranda verim elde ettikten sonra müşterilerimize görünürlük sağlıyoruz. Dijitalleşme hamlesiyle beraber üretimin daha iyi planlaması, süreç iyileştirmesiyle ilgileniyoruz. Biz daha çok görünmeyen konuları görünür hale getirmeye çalışıyoruz…. Normalde scada verilerinde görülmeyen ama alt metinlerinde sorunları çözümleyen raporlamalar yaparak çıkarımlar üretmeye başlıyoruz….”

“YÜZDE 7 ENERJİ AVANTAJI İLE CİROYA KATKI SAĞLANDI”
Konuşmasına son olarak sundukları bir çözümden kısaca bahseden Wipelot R&D Direktörü M. Rıfat Ok konuşmasını şu şekilde noktaladı: “İsmini veremeyeceğim bir tesiste, sinyalizasyon sistemi kurduk. Konum belirlediğimiz için tesis içerisinde bir hat var. Birkaç kilometrelik uzunca bir hat... Arada cep noktaları bulunuyor. Bu hattın boş yerlerinde beklemeleri ve karar vermeleri telsizle yapılıyor normalde… Burada bir kaybın olduğu belliydi ama ne kadar olduğu bilinmiyordu... Biz önce konum belirledik, sonrasında da yönlendirme yaptık. Sadece lambaları düzenleyerek yüzde 7 enerji avantajı ve ciroya katkı sağlanmış oldu. Sadece yönlendirmeyi konuma bağlı yapmak bile lojistiğin çok olduğu yerlerde verim artışına neden oluyor. Çünkü doğrudan ciroya katkı sağlıyor.”