Üretim tesislerinde yerleşimi planlama süreci bir şirketin üretkenliği ve karlılığını etkileyen en önemli kararlar arsında yer alıyor. Her yeni tesis, makina ve donanımlar, iş istasyonları, insan, her türden malzemelerin bekleme alanları ve malzeme elleçleme sistemlerinin fiziksel düzenlenmesi gibi bir yerleşim alanına ihtiyaç duyar. Hatta mevcut tesislerde dahi ürün, malzeme veya süreçlerdeki değişimlerden dolayı ortalama her 18 ayda bir kapsamlı bir yeniden yerleşim planlamasına ihtiyaç duyulur.

Yeni bir tesisin inşası, bir şirketin alacağı en pahalı yatırım kararlarından biridir. Öyle ki, tesisin yerleşim planı, yıllar boyunca çalışanları ve işletme maliyetlerini de etkileyecektir. Tam olarak bu noktada, tesis içi malzeme akışının optimizasyonu ile imalat maliyetlerinde büyük indirimler sağlanabilir. Yapılan araştırmalar, malzeme akışının, ortalama olarak iş kazalarının yarısının ve tüm işletme giderlerinin yüzde 40 ila yüzde 80’inin sebebi olduğunu gösteriyor. Yerleşim planı ve malzeme elleçleme altyapısının tasarlanma ihtiyacı; yeni tesis inşası, yeni ürünün devreye alınması, mevcut ürün tasarımının değişmesi, maliyetin azaltılması, üretim teknolojisinin yenilenmesi gibi durumlarda ortaya çıkar. 

TEK SEFERDE VE MİNİMUM HATA İLE DEVREYE ALMAK

Her yeni yatırım veya iyileştirme düşüncesinin tek seferde ve minimum hata ile devreye alınması hayati önemde olup, bilgisayar simülasyonları bu amaca hizmet edecek şekilde, tüm denemeleri, gerçeğin birebir kopyası olan sanal bir model üzerinde yapılmasını sağlamaktadır. Simülasyon, gerçeği tam olarak temsil eden matematiksel bir model olsa da ülkemizde herhangi bir matematiksel altyapıya sahip olmayan hareketli üç boyutlu görüntüler, ne yazık ki bir simülasyon çalışmasıymış gibi değerlendirilmeye alınmaktadır.  Oysa ki bu görüntüler sadece bir animasyon olup, ne isteniyorsa onu gösterirler, güvenilir bir sonuç verme garantisi hiç yoktur. Matematiksel model ise makina arızaları, operasyon sürelerinin varyasyonu gibi rastgele gerçekleşecek olayları da değerlendirebildiğinden dolayı çok önemlidir. Dolayısıyla karar vericiler, çeşitli senaryoları simülasyon modeli üzerinde deneyip sonuçları izleyebilirler. Böylece, sonuçları sadece gerçeğe dönüşünce görülebilecek birçok problem daha işin başında tespit edilip çözümlenebilir, yeni fikirlerin hatalara karşı bağışıklık sistemi de güçlendirilmiş olur.

İletişim Bilgilerimiz
Kaynak : https://dijitalis.com/
E-Posta : [email protected]