MES sistemleri konusunda Ar-Ge çalışmalarını sürdüren RobenteX, robotik hücrelerde hem verileri topluyor hem de mevcut verileri kaydediyor.

Ayrıca müşterisinin ihtiyacına göre yeni raporlamalar, ara yüzler ve fonksiyonlar da ekleyebiliyor.

"DOĞRU VERİLER İÇİN DENEYİM GEREKİYOR"

RobenteX Satış Müdürü İlhan Er, uzaktan erişimin, Ar-Ge çalışmalarını sürdürdükleri MES tabanlı üretim hücrelerinin temeli olduğunu ifade ederek, "İnternet üzerinden, otomasyon ünitesine bağlanarak mevcut durumu gözlemleyerek uzaktan kontrol edebiliyoruz. Yurt dışında devreye aldığımız projelerde de bunun avantajını görüyoruz. Hizmetimizi dönüşümlü olarak, 7 gün 24 saat verebiliyoruz. Halihazırda MES sistemleri konusunda Ar-Ge projelerimiz bulunuyor. Genelde MES uygulayıcıları sadece yazılım geliştiriyorlar. Ama üretim ya da sahayla ilgili pek yakınlıkları olmuyor. Çok başarılı yazılımlar var, ama uygulama konusunda sahadan, makinadan ve üretimden doğru veriler ancak bu sektörlerin tamamına hakim ve tecrübeli firmalarla yürütülebilir. Robotik hücrelerimizde bunun başlangıcını oluşturduk. Hem verileri topluyor hem de verileri kaydediyoruz. Ayrıca ihtiyaç duyulursa, yeni raporlamalar, ara yüzler ve fonksiyonlar ekleyebiliyoruz." şeklinde konuştu.

"DENEYİM KAZANIYOR VE REFERANS OLUŞTURUYORUZ"

Makina imalatçılarının son yıllarda makinalarını Endüstri 4.0’a hazırlık olması için farklı opsiyonları satışa sunduklarını kaydeden Er, robotik uygulamarın müşteri ihtiyaçları doğrultusunda üretilen, terzi usulü uygulamalar olması nedeniyle tümünde bunun yapılamadığını söyledi.

Er, sözlerini şöyle tamamladı:

"Mevcut durumda uyguladığımız sistemlerde veriler, PLC ve robot kontrolcüsüyle kontrol ediliyor. Sadece bunları MES sistemine aktarabilecek yapıya ve forma çevirmek gerekiyor. Ar-Ge çalışmalarımız sayesinde geliştirdiğimiz sistemi, projelerde uygulayarak hem deneyim kazanıyor hem de referans oluşturuyoruz."