Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dijital Çağda İnsan Kalmak" temasıyla düzenlenen 4'üncü Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'ne katıldı. Online olarak gerçekleşen zirvede konuşan Erdoğan, bireyi bir isim veya numaradan ibaret gören dijitalleşmenin sonunun faşizme çıktığını söyledi.
Dijitalleşmenin her alanda kendini hissettirdiğini söyleyen Erdoğan, her an karşı karşıya bulunulan dijital dünyanın dışında kalmanın giderek daha da zorlaştığını ifade etti.

“GELECEKTE YAŞANACAK ÇOK BÜYÜK SIKINTILARIN HABERCİSİ”

Giderek yaygınlaşan dijitalleşmenin en büyük zaafının veri kontrolünün tekelleşiyor olması olduğunu söyleyen Erdoğan, az sayıda şirketin tüm dünyanın dijital verilerini kontrol ettiği bu çarpık durumun gelecekte yaşanacak çok büyük sıkıntıların habercisi olduğuna belirtti.
Savaşların bile artık dijital tabanlı hale dönüştüğü bir döneme girildiğini ve böylesine bir gücün yol açacağı sorunları tahmin etmenin zor olmadığını söyleyen Erdoğan, yaşanan bu radikal değişimin sonunun doğru bir altyapıyla desteklenmez ve adil bir anlayışla yönetilmezse modern köleliğe varacağını belirtti. 
İnsanlığı bu tehditten korumanın herkesin görevi olduğunu ifade eden Erdoğan, bireyi bir isim veya numaradan ibaret gören dijitalleşmenin sonunun faşizme çıkacağını vurguladı.
Dijitalleşmeyi reddetmeyi kastetmediğini belirten Erdoğan, insan hayatını kolaylaştıracak her yeniliğin başlarının üzerinde yeri olduğunu söyledi.

“SEKTÖRÜN YATIRIMLARI 100 MİLYAR LİRAYI AŞTI”

Dijitalleşme yoluyla yeni adaletsizliklerin, yeni haksızlıkların, yeni ötekileştirmelerin ortaya çıkmamasını temenni ettiklerine söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin dijitalleşme konusunda oldukça iyi bir seviyeye geldiğini aktardı. Türkiye'de bilgi ve teknoloji sektörünün hacminin 18 yılda 20 milyar dolardan 132 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Erdoğan sektörün yatırımlarının 100 milyar lirayı aştığını belirtti.
Mobil hizmetlerden faydalanan abone sayısının nüfusumuzla aynı rakama ulaştığını söyleyen Erdoğan, genişbant internet abonesi sayısının 77 milyonu, sabit genişbant abone sayısının 14 milyonu, fiber abone sayısının 3,5 milyonu, makineler arası iletişim abone sayısının 6 milyonu geride bıraktığını aktardı.
5G ile birlikte endüstride hızlı bir dönüşümün olacağını vurgulayan Erdoğan, 5G’nin akıllı şehirler, akıllı ulaştırma sistemleri, akıllı hastaneler gibi nice alanın temel altyapısını oluşturacağını söyledi. Bu süreci yürütmek için  Yerli 5G teknolojisi altyapısının kurulması gerektiğini ifade eden Erdoğan, bunun için tüm kurumlardan ve firmalardan hızlı, etkin ve kararlı bir şekilde hareket etmelerini beklediğini söyledi. (AA)