Cirosunun yüzde 50’ye yakınını yeni ürünlerinden sağlayan Elvan Gıda, yakın zamanda önemli yatırımlara imza attı. Mısır’da 40 bin ton kapasiteli 600 çalışanı olan çikolata, kek, bisküvi ve şeker üreten fabrikasını, Türkiye'deki fabrikada yıllık 9bin ton kapasiteli bir tesisi devreye aldıklarını, yine kuvertür ve parça çikolata yapan bir tesisi devreye almak üzere olduklarını vurgulayan Elvan Gıda Fabrikalar Müdürü Gürcan Güler, orularımızı yanıtladı. 

Şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündeminizi anlatmanızı rica ediyoruz. 

Elvan Gıda 1952 yılında İstanbul’da kurulan bir aile şirkettir. 2017 yılı itibari ile 55 marka altında 130 ülkeye ihracat yapan ve yıllık 200 milyon dolar ciro yapan bir firma haline gelmiştir. Türkiye’de 5, Mısır’da da 1 olmak üzere toplam 6 lokasyonda yıllık 170 bin ton üretim gerçekleştirmektedir. 2800'den fazla beyaz ve mavi yaka çalışanı bulunmaktadır. 

Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis yada teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız ya da atacaksınız?

Yeni ürün geliştirme sürecinde "inovasyon tüneli" adı altında kendi yazılımımız olan bir program kullanıyoruz. Yeni bir ürün geliştirme sürecinde konu ile ilgili tüm tarafların sırasıyla onay ve yorum yaptığı ve online olarak takip edilen bir sistem işlemektedir. Bu da yeni ürün geliştirme sürecindeki tıkanıklıkların çok kısa sürede aşılmasını engelleyerek hızlı aksiyon alınmasını sağlamaktadır. Daha önce de belirttiğim gibi Elvan Gıda cirosunun %50’ye yakınını yeni ürünlerinden sağlamaktadır. Bu tüm birimlerin koordineli ve hızlı şekilde yeni ürün için çalışması sonucunda oluşmaktadır. 

Fabrikanızda; hammadde girişinden, tasarım ve Ar-Ge çalışmalarına, oradan sevkine kadar olan üretim süreçlerini anlatır mısınız?

Fabrikamıza bir hammadde alınmadan önce ilgili tedarikçilere L1 tedarikçi el kitabımızı göndererek islediğimiz standartlar hakkında bilgilendirme yapılmaktadır. İlgili denetimler tamamlandıktan sonra tedarikçi sistemsel olarak onaylı hale gelmektedir ve satın alım siparişi açılabilmektedir. Hammaddeler depoya geldikten sonra lot numarası ile sistem girişleri yapılmakta ve kontrolleri kalite ekibi tarafından yapıldıktan sonra onay verilmektedir. Onay verilmeyen hiçbir malzeme üretimde kullanılmamaktadır. Üretim süreçlerinde ise ana reçetemiz otomasyon sistemi ile tartımlar yapılarak hazırlanmaktadır. Tüm malzemeler tartılarak şurup oluşturulmakta ve tartılarak pişiricilere alınmaktadır. Pişirim prosesi ise otomatik sıcaklık kontrolü ile yapılmakta, ilgili sıcaklığa ulaşıldığında sistem kendini otomatik olarak durdurmaktadır. Şekillendirme ve ambalajlama proseslerimiz ise sürekli üretim olacak şekilde yerleştirilmiştir. Ambalajlı ve ambalajsız ürün taşımalarının tamamı konveyör bant ve sensörler ile otomatik olarak sağlanmaktadır. 

Sıfır duruş / sıfır hata ile kaliteli üretim adına ne tür metod ve sistemler kullanılıyor? Daha çok hangi otomasyon donanım ve yazılım teknolojilerinden yararlanıyorsunuz? Geriye dönük izlenebilirlik çalışmaları kapsamında neler yapıyor?  

Bir gıda firması olarak üretimin ve ürünün kalitesi bizim için çok önem arz etmektedir. Bu nedenle kritik gördüğümüz proses parametrelerinin tamamı sensörler ile ölçülmekte ve PLC'ler ile kontrol edilmektedir. Çalışanın hata ihtimalini göz önünde bulundurarak mümkün olduğunca proseslerin kontrolünü operatörlerden alacak şekilde süreçlerimizi geliştirmekteyiz. Fabrikamızda verimsizliğe neden olacak fire ve plansız duruşlar sürekli olarak sistemsel kayıt altına alınmakta ve incelenmektedir. Hatların kapasite verimlilikleri vardiyalık olarak sürekli takip edilmekte ve neden analizleri yapılmaktadır. Ayrıca aylık olarak icra kurulunda verimsizlikler konu edilmekte ve ortak çözüm arayışına gidilmektedir.

Fabrika içerisinde hat bazlı yalın üretim çalışmaları ve 5S çalışmaları ile birlikte verimsizliklerin önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Oluşturulan kaizen ekipleri ile hatalar için çözüm oluşturulmaktadır. Ayrıca operatör/teknisyen modeli ile ayar veya küçük parça değişimleri ile halledilebilecek duruşlara müdahalenin operatörler tarafından yapılması sağlanmaktadır. Bu da duruş sürelerinde önemli düşüşler sağlanmaktadır. İzlenebilirlik bir gıda firması için olmazsa olmaz bir süreçtir. Biz izlenebilirliğimizi ERP programımız üzerinden takip edebilmekteyiz. Malzemeler depodan üretim alanına fiili olarak alınırken malzemeyi alan personel tarafından palet başında teslim tesellüm ile yapılmaktadır. Tüm malzeme hareketleri sistemsel olarak takip edilmektedir. Kesikli üretim sürecimiz olduğu için ürün son haline getirilene kadar 5 istasyondan geçmekte ve her birinde yapılan ürünler için hem üretim kayıtları hem de üretim için kullanılan malzeme miktarları ve lot numaraları sisteme işlemektedir. Üretim süreçlerindeki kalite kontrol ve proses parametreleri de sisteme işlenmektedir.

Kullandığımız ERP sistemi tamamen bizim süreçlerimize uygun dizayn edildiği için istediğimiz tüm parametreleri sistemsel olarak, tüm Elvan Grup verileri ile bağlantılı şekilde inceleyebilmekte ve kendi dizayn ettiğimiz raporlar ile görüntüleyebilmekteyiz. Özellikle üretim verimliliği, kalite proses süreçleri, planlı bakım süreçleri ve sarf edilen malzemeler ile ilgili raporlamalarda kendi ERP yazılımımızı kullanmak önümüze oldukça esnek ve faydalı raporlar sunmaktadır. Bu noktada ilave veri girişi ve raporlanması talep edildiğinde de hızlı olarak çözüme kavuşabilmekteyiz.

Yakın dönemde başka ne tür bir yatırım yaptınız ya da yapacaksınız? 

Son olarak Mısır’da 40 bin ton kapasiteli 600 çalışanı olan çikolata, kek, bisküvi ve şeker üreten fabrikayı devreye aldık. Kendi fabrikamızda yıllık 9bin ton kapasiteli bir tesisi ise yeni devreye aldık. Yine bizim fabrikamızda kuvertür ve parça çikolata yapan bir tesisi devreye almak üzereyiz.

16-17-18 Ekim'de WOW Kongre Merkezi'nde eş zamanlı düzenlenecek olan, Robot Yatırımları Zirvesi ve Endüstri 4.0 Uygulamaları Zirvesi'ni ziyaret etme planınız var mı? Neleri görmeyi hedefliyorsunuz? 

Elvan Gıda olarak sektörü ve gelişmeleri her zaman yakından takip eden ve bazı konularda da öncülük eden bir firmayız. Bu nedenle elimizden geldiğince tüm fuar ve etkinliklere katılıyoruz. Robot Yatırımları Zirvesi ve Endüstri 4.0 Uygulamaları Zirvesi'ni de ziyaret etmeyi planlıyoruz. Şu an gündemimizde üretim verimlilik değerlerinin ölçümünü sahadan online olarak toplayarak gün içerisinde çok kısa süren ve bu nedenle gözden kaçan verimsizliklerin tespit edilmesi konusu var. Bu konu ile ilgili yapılan çalışmaları ve farklı olarak kendi fabrikamızda değerlendirebileceğimiz uygulamaları görmeyi hedefliyoruz.

Bünyenizde otomasyon ile IT'nin entegrasyonunu nasıl sağlıyorsunuz? Dijitalleşme ve Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz? 

Bu vizyon aslında 2011 yılında mevcuttu ancak o dönemde sektörde bu işi yapan yerli firmaların yeterli olmaması nedeniyle tam başarıya ulaşamamış bir girişimimiz bulunmuştu. Şu an tekrar gelişen yerli sanayi ve  Endüstri 4.0 vizyonu doğrultusunda sahadan hem üretim verimliliğini hem de proses değerlerimizi online kayıt altına alıp mevcut ERP sistemimiz ile entegre şekilde takip edebileceğimiz bir sistem üzerinde çalışıyoruz. 

Şekerleme üretiminde verimliliğin sağlanması için en önemli konu ortam koşullarıdır. Gerekli sıcaklık ve nem değerlerinin dışında verimli üretim yapmanız çok mümkün değildir. Bu nedenle tüm iklimlendirme sistemlerimizi SCADA sistemi ile takip etmekteyiz. Paketleme ve dizme sistemlerimizde robot kullanılıyor. Ürün akış hızı, işçilik ve kalite açısından çok büyük avantajlar sağlıyor.