CLPA Türkiye Müdürü Tolga Bizel, dijital ve akıllı fabrikaların haberleşme sistemleri sayesinde küresel salgınlar ya da farklı nedenlerle tesise uzaktan erişim sağlamanın zorunlu olduğu durumlarda da üretimin kesintisiz devamına imkan verdiğini vurguladı.

"HABERLEŞME, DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN EN ÖNEMLİ UNSURU"

Bizel, ekonomi ve rekabetin hızlı değiştiği dünyada KOBİ’lerin yeni üretim biçimlerine adapte olarak ayakta kalabilmesi için dijitalleşme sürecini acilen başlatmalarının zorunluluk haline geldiğini belirterek, dijital dönüşümün en önemli unsurunun endüstriyel haberleşme olduğunun altını çizdi.

Geleceğin haberleşme üzerine kurulacağını belirten Bizel, KOBİ’lerin üretim süreçlerinde haberleşme sistemlerini kurarak akıllı fabrikalara dönüşmeleri ve tüketicilerin hızla değişen kişiselleştirilmiş üretim taleplerini karşılayabilecek şekilde stratejilerini oluşturmaları gerektiğini söyledi.

"DÖNÜŞÜME MUTLAKA KOBİ'LER DE DAHİL EDİLMELİ"

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Dijital Türkiye Yol Haritası Raporu’na göre Türkiye'deki istihdamın yarısını ve toplam girişimlerini yüzde 99'unu meydana getiren KOBİ'lerin yeni dünya düzenine uyum sağlamalarının kritik önem taşıdığını dile getiren Bizel, büyük şirketlerin Sanayi 4.0'a adapte edilmesi yönündeki çalışmalara KOBİ'lerin de dahil edilmesi gerekliliğini kaydetti.

Bizel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ekonominin ve rekabetin çok hızlı değiştiği yeni dünya düzeninde KOBİ’lerin rekabet edebilmesi için dijitalleşme sürecini bir an önce başlatmaları zorunluluk haline geldi. KOBİ’lerin zaman kaybetmeden üretim süreçlerinde esnek ve akıllı fabrika sistemlerini kurmaları, seri üretim yerine tüketicilerin kişiselleştirilmiş üretim taleplerine cevap verecek şekilde stratejilerini oluşturmaları gerekiyor. Dijitalleşmenin KOBİ’ler için en büyük avantajı dünya ekonomisine giriş yapma imkanı tanıması. Ek olarak, üretimde düşük maliyet, zaman tasarrufu ve verimlilik artışı gibi pek çok artısı da bulunuyor. Dijital ve akıllı fabrikalar haberleşme sistemleri sayesinde küresel salgınlar ya da farklı nedenlerle tesise uzaktan erişim sağlamanın zorunlu olduğu durumlarda da üretimin kesintisiz devamını olanaklı hale getiriyor."

 

"BANT GENİŞLİĞİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"

Sanayi 4.0'ın gereklerini hayata geçirmek için fabrikalarda robotlar dahil tüm makina ve sistemlerin birbiriyle çok hızlı ve kesintisiz bir şekilde haberleşmesi gerektiğini ifade eden Bizel, yeni endüstri evresinde bilgiye, birden çok cihaz tarafından ve birden çok noktadan gerçek zamanlı olarak ulaşılmasının önem kazandığını söyledi.

Makinaların birbiriyle iletişim kurabildiği akıllı fabrikalarda, iletişim verilerinin güvenilir bir şekilde yönetilmesi gerektiğini aktaran Bizel, sürecin başarısında haberleşme teknolojilerinin bant genişliğinin büyük önem taşıdığını bildirdi.

Bu noktada endüstriyel iletişim ağı CC-Link’in bant genişliği ile öne çıktığını söyleyen Bizel, söz konusu teknolojinin dünya genelinde yaygınlaşması için faaliyet gösteren CLPA’nın yeni teknolojilerle Türkiye’deki sanayicileri de desteklediğini sözlerine ekledi.