Kontrol ve üretim verilerini yüksek hızda ileterek kesintisiz haberleşmeye olanak tanıyan  CC-Link teknolojisinin rekabette kaldıraç görevi görerek üretimde esneklik ve kalite ihtiyaçlarına cevap vermedeki etkisine dikkat çeken CLPA Türkiye Müdürü Tolga Bizel, CC-Link endüstriyel haberleşme teknolojisinin üretim kabiliyetini bir üst noktaya taşıdığını dile getirdi.

Dünyanın ilk endüstriyel açık ağı olan CC-Link IE TSN’nin tüm hedef kitleleri için benzeri olmayan bir katma değer sağladığının altını çizen Bizel, söz konusu haberleşme protokolünün Endüstri 4.0’a uyumlu fabrikaların en kuvvetli alt yapılarından biri olacağına vurgu yaptı.

ENDÜSTRİ 4.0 ENERJİ SEKTÖRÜNÜ NASIL DEĞİŞTİRİYOR? ENDÜSTRİ 4.0 ENERJİ SEKTÖRÜNÜ NASIL DEĞİŞTİRİYOR?

"KÜRESEL PAZARLARDA REKABET EDİLEBİLİR"

Dünya genelinde üretimde artan küreselleşme eğilimi ve rekabet yapısı için itici gücün birbirleriyle mümkün olabildiğince hızlı haberleşebilen cihazlar olduğunu kaydeden Bizel, günümüzde üretimin sadece ham madde ve insan gücü ile devam eden bir iş kolu olmaktan çıktığını, artık karanlık fabrikalarda cihazlar arasındaki iletişimden elde edilen verilerin yönetilmesi ve kişiselleşen ihtiyaçları karşılayan dijital üretim bantlarının esnek yeteneklerinin olduğunu söyledi.

Bu noktada endüstriyel haberleşme protokollerinin önemine işaret eden Bizel, "Dünyanın değişen dinamikleri karşısında rekabet şartları çok daha çetin geçiyor, firmaların üretim tesislerinde hızlı ve nitelikli haberleşme sistemlerini kurmalarının önemi ise çok daha net anlaşılıyor. Şirketlerin maliyetlerini optimize ederek ham ham maddelerini en efektif şekilde yönetmelerini sağlamak üzerine kurgulanan CC-Link IE TSN, üretimde kaliteyi standardize ederek ayakta kalmayı ve hatta küresel çapta rekabette öne geçmeyi sağlıyor." biçiminde konuştu.

"YENİLİKLERE HIZLA ADAPTE OLUNABİLEN BİR YAPI OLUŞTURUYOR" 

Endüstrinin yeni çağında kalite, maliyet ve pazara reaksiyon gösterme gibi rekabet parametrelerinin işletmeler açısından kilit öneme sahip olduğunu aktaran Bizel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir firma, global rekabette başarılı olmak istiyorsa pazar yapısı ve müşteri profilindeki değişikliklere cevap verebilecek esneklikte olmalı. Üretim mekanizmasının temelinde yer alan cihazların çevik ve hızlı olabilmesi CC-Link IE TSN ile çok daha kolaylaşıyor. Gıda, ilaç, beyaz eşya, otomotiv ve bina otomasyonu gibi endüstrinin farklı kollarında makine ve proses kontrolü için nominal çözümler sunan bu teknoloji; üretim zincirinin çok daha çevik koşullar altında yapılmasını sağlıyor. Çok boyutlu bir üretim fonksiyonu olan esneklik için gerekli şartları sağlamakta olan CC-Link, firmaların performansından ödün vermeden değişen koşullara uyarlanma becerisini de artırıyor. Müşteri tercih ve gereksinimlerine daha anında cevap veren özelleştirilmiş ve yerelleşen üretim; daha az hata, daha az kaynak kullanımı ve daha yüksek kalite ile verimli imalat ve yeniliklere hızla adapte olunabilen bir yapı oluşturuyor.” 

"10 KATA KADAR DAHA HIZLI SONUÇ SUNUYOR"

Haberleşme süresinin kritik olduğu işletmelerde makinalar arasındaki haberleşme süresini milisaniyelere düşüren CC-Link teknolojisi ile şirketlerin pazardan büyük pay alabilmesinin hedeflendiğini belirten Bizel, "CC-Link IE TSN, saniyede 100 megabit ile haberleşebilen endüstriyel haberleşme sistemlerinden tam 10 kata kadar daha hızlı sonuç sunuyor. Yüksek hızlı ve büyük hacimli iletişim kabiliyeti, üretimde kayda değer artış sağlarken üretim hattının durmasından kaynaklanan maliyetlerden kaçınılmasını da mümkün kılıyor. Sürücü kontrol performansını maksimum seviyeye çıkaran söz konusu teknoloji, direkt olarak üretim süresini kısaltarak şirketlere aynı sürede daha fazla üretim yapmayı mümkün kılıyor." ifadelerini kullandı.

CC-Link IE TSN’nin rekabet üstünlüğü sağlamadaki rolünü anlatan Tolga Bizel, kesintiye sebebiyet vermeden aralıksız çalışarak işletmelerdeki üretim süreçlerini en yüksek seviyeye getirilmesine imkan veren haberleşme protokolünün, yeni endüstri çağında da sürdürülebilir kalkınma için gerekli altyapıyı sağladığını dile getirerek sözlerini tamamladı.