Dünyanın öncü kolaboratif markası Universal Robots'un Kurucu Ortağı ve CTO’su Esben Østergaard’ın, Güney Danimarka Üniversitesi’nde üç yıllık çalışma sonucu piyasaya sürdüğü ilk UR5 model cobot’tan günümüze Universal Robots'un satışı, 27 bin cobot’a ulaştı. Marka, kolaboratif robotlardaki öncü kimliği ile robot teknolojisinin Nobel’i kabul edilen Engelberger Ödülü'nün de sahibi oldu.
2012 yılında UR10, 2015’te masa üstü model UR3’ü piyasaya süren Universal Robots, aynı yıl, otomasyon çözümlerinde uluslararası öncü marka Teradyn tarafından, 285 milyon dolara satın alınmasıyla birlikte gücüne güç kattı. 2017’nin son aylarında Türkiye pazarına hızlı giriş yapan Universal Robots, insan emeğine dayalı üretimin yüksek olduğu ülkemizde, cobot kullanımını iş süreçlerinde verimli hale getirdi. Universal Robots, 2017’deki yüzde 72’lik büyüme ivmesi yakalarken, büyümesini 2018 yılında da sağlıklı biçimde tamamlayarak 2019’u karşılıyor.

ROBOT SATIŞLARININ YÜZDE 34’Ü COBOT OLACAK

Robotik Endüstriler Birliği'nden (RIA) verilen bilgilere göre cobot’lar endüstriyel otomasyonun en hızlı büyüyen segmenti ve 2025 yılına kadar endüstriyel robot satışlarının yüzde 34'ünü cobot'lar karşılayacak. Universal Robots Türkiye Satış Geliştirme Yöneticisi Kandan Özgür Gök, 2018’de geliştirilen ve geniş uygulama çeşitliliği sunan, hızlı kurulum, programlama ve esnek kullanım gibi avantajlar içeren e-Series cobot'lar ile 2019’da otomasyonu herkes için ulaşılabilir kılmayı sürdüreceklerini vurguladı.