Değişen küresel ekonomik sistem, yeni denge arayışında Ege’nin rolü, gıda güvenliği, ve sürdürülebilir hayvancılık konularının tartışıldığı, bu yıl ikinci kez düzenlenen Ege Ekonomik Forumu’nda yer alan Universal Robots'un Türkiye Satış Geliştirme Yöneticisi Kandan Özgür Gök, Endüstri 4.0 odaklı çözümlerini ve daha ötesi Endüstri 5.0’ı anlattı. İnsanla iş birliğine dayalı cobot’larıyla birbirinden çok farklı sektörlerde fark yarattıklarını kaydeden Gök, "Daha büyük ölçekli ve kitlesel üretim süreçlerinin önemli birer parçası olabilmenin yanında; bireyselleştirilmiş ürünler, hizmetler ve deneyimler yaratmak için insan-robot iş birliği içinde çalışmayı önemli avantajlarla sunuyoruz. Bu da esasen Endüstri 5.0’ı işaret ediyor” şeklinde konuştu. 

YARATICI İŞLERİN ODAĞI: İNSAN 

Gök, “Üretim talepleri farklılaşarak, müşteri talebinin bireyselleşip özelleştirilmiş ürünlere ve çözümlere doğru hareket etmesi eğiliminde ivme yaşanıyor. Bunun son örneklerinden birisi de Arçelik Atölye 4.0 tarafından geliştirilen, Universal Robots UR3 robotu kullanılan, cobot’la Türk kahvesi servisi. UR marka Cobot’umuz siparişi alıp Türk kahvesi yapımını başarıyla gerçekleştirdiken sonra müşteriye kahvesinin hazır olduğu bilgisini veriyor. Endüstri 5.0 olarak adlandırılan insan-robot etkileşimli teknolojilerle; tekrarlayan ve tekdüze işlere robotu, yaratıcı işlerin odağına ise insanı yerleştiriyor,  düşük üretim hacmi, yüksek çeşitlilik gibi üretim zorluklarında gerçek manada esneklik sağlıyoruz” dedi.

Universal Robots; Ekonomi Bakanlığı, Ege Bölgesi’nin önde gelen sanayicileri, yerel yöneticiler ve iş adamlarının desteği ile NTV'nin iş birliğinde, ‘Küresel Gelişmeler Işığında Bölgesel Vizyon’ hedefiyle düzenlenen Ege Ekonomik Forumu'nda yerini aldı.