Afganistan İletişim ve Bilişim Teknolojisi Bakanı Masooma Khavari, “Çağımızın şartları ve gereksinimlerinden dolayı toplumların makinalaşan bir yaşama doğru hızla ilerlemesi ve insan yaşamına dayatılan teknoloji başta ülkem Afganistan gibi gelişmekte olan ülkeler olmak üzere, tüm devletlerin dijital yönetime yönelme ihtiyacını artırdı.” ifadelerini kullandı.

"AFGANİSTAN DA ELEKTRONİK ORTAMA DÖNDÜ"

Bu yıl 11’incisi düzenlenen Boğaziçi Zirvesi, "Belirsizlik Çağında Yaşamak" ana teması ile 43 devletten bakan, büyükelçi, konsolos ve iş insanını İstanbul’da buluşturdu.

Etkinliğin "Sosyal Etki ve Dijitalizasyon" isimli panelinde konuşan Khavari, hükümetlerin vatandaşlarını bilgilendirmek ve devlet hizmetlerine uygun erişimi sağlamak, planlama süreçlerine katılmaları için fırsat yaratmak amacıyla dijitalleşmeye doğru ilerlediklerini dile getirdi.

Khavari, diğer birçok ülkede olduğu gibi Afganistan’da da kamu ile ilgili işlerden evlenme, boşanma, doğum, vefat, mali, finansal işlere kadar pek çok faaliyetin, iş ve sosyal organlarla etkileşim, politik, ekonomik ve sosyal amaçlarla bilgiye ulaşım ve benzeri konularda elektronik ortamda hizmet sunulduğu bilgisini verdi.

"KAMU HİZMETLERİNİN SUNUMUNU İYİLEŞTİRİYOR"

Hükümetlerin, vatandaşlarını bilgilendirmek, devlet hizmetlerine uygun erişimi sağlamak, planlama süreçlerine katılmaları için fırsat oluşturmak amacıyla dijitalleşmeye doğru ilerlediklerine dikkat çeken Khavari, şöyle konuştu: 

"Pandemi sürecinde sosyal medya kanalları sadece bilgilendirme için kullanılmadı. Aynı zamanda dünyadaki bilim insanları arasında iş birliğini arttırmak için de iyi bir araç haline geldi. Korona sonrası dönemde ilklerden biri, ticari aktörlerin ekonomide dijitalleşme ve sanal pazarlama uygulamalarına daha fazla aşina olmaları olacak. İkinci planda ise, işçi ve işveren ilişkileri ile çalışma şekillerindeki değişiklikler geliyor. Süreçlerin dijitalleşmesi, bir ülkenin güvenlik ve bilgi sistemlerini ekonomisini ve altyapısını basitleştirebilir. Vatandaşlara kamu hizmetinin sunumunu iyileştirebilir." 

"SOSYAL REFAH ÜZERİNDE ÖNEMLİ ETKİLERİ VAR"

Khavari, dijital dönüşümünün sosyal refah üzerindeki önemli etkilerini; yaşam kalitesinin arttırılması, eşitlik duygusu, toplumun tüm üyeleri için temel hizmetlere erişimin kolaylaştırılması, sürdürülebilir kalkınma, sağlıklı, temiz ve uygun maliyetli enerjik büyüme olarak sıraladı.

Koronavirüsün etkisinde geçen 2020 yılının dünya için zorlu geçtini kaydeden Khavari, insanlığın geçmişte de bu tür salgınlarla mücadele etmek zorunda kaldığını, ancak dünyanın bir hastalıkla ilgili olarak teknolojik imkanlar ve sosyal medya aracılığıyla ilk kez bu denli kapsamlı bir bilgilendirme sürecine tanıklık ettiğini söyledi.