TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, Türkiye'nin dijital dönüşümde, şimdilik başlangıç aşamasında olduğuna dikkat çekerek, şunu söyledi: 

"Türkiye’nin 2018’de Twitter'de, teknoloji konusunda en fazla ilgilendiği başlık, blokzincir.

Teknolojiyle ilgili en fazla kullanılan hashtaglerde ise sırasıyla 'bitcoin', 'blockchain' ve 'cryptocurrency' kavramları öne çıkıyor. Sosyal medya istatistiklerine göre bu konu Türk halkının çok ilgisini çekiyor.”

Bilecik, dijitalleşme başarılana kadar, gündemin birinci maddesinin ileri teknoloji başlıkları olacağını ifade etti.

4. Sanayi Dönüşümünün tetiklediği dijital dönüşümün, imalat sisteminden, know how uygulamaları ve iletişim yöntemlerine dek, her alanda ve konuda devrimleri getirdiğini söyledi. 
Toplum, böylesine derin dönüşüm yaşarken, yüksek katma değerli mamulü üretmeye ve know how’umuzu yeniden ele almak gerekiyor.

İki ay önce lansmanını gerçekleştirdiğimiz, 'Dijital Teknolojiler ve Ekonomik Büyüme' çalışmamız, dijitalleşmenin, iş dünyasının tüm katmanlarında kabul görmesi ve ekonomik büyüme arasındaki korelasyonunu belirliyor. Toplumların gelişmişlik düzeyi ile kullandıkları ileri teknoloji arasında paralellik söz konusu."

DEĞİŞİM, İÇERİNDEN, DIŞARIYA YÖNELİR

Dijitalleşmenin en verimli biçimde adaptasyonu konusunda, firmalara yol haritası da öneren, Bilecik, 
Her bir firmanın, iş süreçlerini masaya yatırıp, güçlü ve zayıf yönlerini belirledikten sonra, kendi tanımları doğrultusunda dijitalleşmesini önerirken, “Dağılmış haldeki bilginin kodlanıp, tek merkezde toplanması gerektiği kanaatindeyim. Dijitalleşme süreci içeriden başlamalı. Dışarıdan alacağınız hizmet, tek başına bu konuda işe yaramayacaktır. İçeride başlayan dönüşümü, dışarıya yansıtıyor olmalısınız. 

DİJİTALLEŞMENİN REÇETESİ:

Başarılı bir dijitalleşmenin reçetesi, uygun personel, ihtiyaç duyulan kaynak ve odaklanmak. Bu çalışma sonucunda, dijitalleşme stratejisi ve vizyon tesis edilmesini öneren Bilecik, “Blokzincir teknolojisi de, bu çalışmanın içinde düşünülmeli. Neden? Derseniz. Blokzincirin felsefesi aracısız doğrulama ise yapıyı da kendi içinde tesis etmelisiniz” dedi.

BLOKZİNCİR NEDİR?

Bitcoin Gibi kripto paraların altyapısını sağlayan sistem olarak tanınan Blokzincirin, Dünya Ekonomi Forumu’nda, aracısız ve özgün, ekoteknolojik sistem olarak anıldığını vurguladı.