İşletmelerin verimini artırmak, üretim hızını ve kalitesini yükseltmek için Endüstri 4.0 kapsamında her türlü projeye destek veren SRDR Robotik, içinde bulunduğumuz yeni sanayi devriminde Türkiye’yi lider ülkelerden biri haline getirmeyi amaçlıyor. 

Bu kapsamda firmalara her türlü desteği vermeye açık olduklarını ifade eden SRDR Robotik Proje Geliştirme Mühendisi Muhammet Ali Akyasan, “SRDR Robotik olarak günümüzde teknolojinin halihazırda gelmiş olduğu nokta ile görüntü işleme, yazılım destekleri ve çeşitli yapay zeka uygulamaları olmak üzere Endüstri 4.0 kapsamında projelere hizmet sunuyoruz. Bizi diğer robotik otomasyon firmalarından ayıran en önemli özellik olarak da bunu görüyorum. Biz anahtar teslim projeler gerçekleştiriyoruz.” diyor.

Ağırlıklı olarak hangi sektörlere çözüm sunuyorsunuz? Özellikle odaklandığınız sektörler var mıdır?

Şimdi robotik otomasyonun ilk başladığı sektörler var herkesin bildiği otomotiv sektörü çok yaygın olarak kullanılıyor. Daha sonra belli bir şekilde ilerlemiş bu beyaz eşya fabrikaları bunun ilerleyiş şeklini şöyle çizebiliriz. İnsan için çok ergonomik olmayan uygulamalarda robota geçilmiş birinci aşama bu. İnsanın yapamayacağı ya da insan yaptığı takdirde zarar göreceği mesela sıcak pres uygulamalarında insanın zarar göreceği uygulamalarda mecburi olarak robotik otomasyonlara geçilmiş fakat robotik otomasyonları sadece bu alanlarda değerlendirmemek gerekir. Sistemin hızını, verimliliğini ve en önemlisi de güvenilirliğini artırabilmek için robotik otomasyon uygulamaları çok önemli. Bu nedenle sektör ayrımı yapmıyoruz. Ancak bu aralar odaklandığımız sektörler arasında tekstil bulunuyor. Tekstil sektörünün çok yoğun bir işçi gücü var. Çalışan sayısı çok fazla bu yüzden otomasyona geçilmemiş. Yani otomasyon sistemlerinin çok fazla girmediği bir sektör. Söz konusu sektörde öne çıkan, önemli çalışmalarımız var. Şu anda dünyada bir ilk olarak yapmış olduğumuz, üzerinde çalışmaya devam ettiğimiz bir projemiz bulunuyor.

Projede şu an ne aşamadasınız? Geliştirmeye devam mı ediyorsunuz?

Uzun zamandan beridir teknik ve teknolojik olarak üzerinde çalışıyoruz. Şu anda bizim açımızdan herhangi bir teknik sorun yok. Bu noktada bütün sorunları çözdük. Uygulamaya geçirilmesi noktasında firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Üzerinde çalışmalarını sürdürdüğümüz son projemiz devreye alındığında tekstil sektöründe dünyada bir ilk olacak. Söz konusu projeyle, tamamen prosesi ortadan kaldıracağız. Süreyi kısmayı bırakın proses tamamen ortadan kalkacak. Tamamen ortadan kalkınca da 20 personelin 3 vardiyada o alanda çalışmasına gerek kalmıyor. Sektörde çok önemli bir uygulama olmaya aday. Tabii uygulamasını yapmak lazım. Elbette, uygulamada öngöremediğimiz birtakım değişiklikler, farklılıklar olacak. Hatta bu konuda kendimiz şöyle bir arayış içerisindeyiz. Ar-Ge’sini birlikte yapacağımız bir tekstil firması arayışı içerisindeyiz. Birlikte iş birliğiyle, işin öncülüğünü yapmak istiyoruz. Ardından bizim öncülüğümüzde bu iş yayılsın istiyoruz. Bu çok büyük bir uygulama ama şimdilik bu kadarını söyleyebiliyorum. İlerleyen zamanlarda bunun ayrıntısını da paylaşacağız.

Neden tekstil sektöründe yatırımcılar, firmalar robot yatırımı yapmayı diğer sektörlere kıyasla daha az tercih ediyorlar? 

Çünkü yanlış bir algı var. Aslında bu algıyı kırmak gerekiyor. Bir işi yapmak için sadece zora girmeyi beklememek lazım. Mesela Türk tekstilinde biz bunu gördük yaşadık. Şu anda ne yaptı Türk tekstilcileri, tekstil fabrikaları çeşitli Ar-Ge projeleriyle kendi kalitelerini biraz daha artırdılar. Şu anda Pakistan’la arayı tekrar açtılar. Ara tekrar açılınca bu sefer tekrar rehavete kapıldılar. Tekrar yatırım yapmamaya başladılar. Yatırım yapmamalarının cevabı da halihazırda rakiplerinden çok öndeler zaten mevcut gelirlerini artırıyorlar. Hani her sene gittikçe müşteriler Türk tekstilcilerini tercih ettiği için yıldan yıla zaten karlılığını artırıyorlar. Şöyle düşünüyorlar bizim bilmediğimiz bir alan teknoloji. Bize faydası çok geliri, getirisi çok. Fakat ihtiyaçları olmadıklarını düşünüyorlar. Halbuki ihtiyaçları olduğunu Pakistan yaklaşınca gördüler. Bir işin öncüsü olmak var, bir de işi sıkışınca başkasından bakarak almak var. Bir hazır sistem almak var, bir de sistemin öncüsü olup bayraktarlığını yaparak pazarlamak var. Sürekli gelişelim, gelişmekte bir sakınca yok. Seneyi bulmayan kısa sürelerde yatırım kendini amorti edecek. Amortisman süresi olan, verimi ve kaliteyi artıracak projelerle geliyoruz. Buna rağmen yatırım yapılmıyor. Genelde rakibinde görmediği sürece yatırım yapmaktan çekiniyorlar, temkinli davranıyorlar. Bu nedenle de öncü olma fırsatını kaçırıyorlar. Bu sefer de Avrupa’dan gelen bir teknolojiyi görüp böyle bir teknoloji varmış onlar yaptığına göre biz de yapalım diyorlar.

Yeni üretim çağının adı Endüstri 4.0. Dördüncü Sanayi devrimi alanında firmanızın vizyonunu, çalışmalarını öğrenebilir miyiz?

Biz SRDR Robotik Otomasyon olarak teknolojiyi iyi okuduğumuzu ve gelecekte nelerle karşılaşacağımızı iyi öngördüğümüzü düşünüyorum. Buradan hareketle bir vizyon oluşturduk. Bu vizyonu nasıl oluşturduğumuza gelirsek… Geçmişten günümüze teknoloji geliştikçe sistemler karmaşıklaşıyor. Sistemler karmaşıklaştığı içinde sadece tek bir alana odaklanarak otomasyon projesi yapmak zorlaşıyor, güçleşiyor. Mesela robotik otomasyondan örnek vermek gerekirse, ilk robotik otomasyonun girdiği en basit uygulamalardan bir tanesi pick and place uygulamaları. Nereye bırakacağın bellidir. Çok basit bir şekilde sadece robotu programlayarak bir yerden alır-bırakırsın. Fakat sistemler karmaşıklaştıkça sadece robot yazılımıyla iş bitmiyor. Bu nedenle biz vizyonumuzu direk Endüstri 4.0 olarak belirledik. Bunun içerisine yazılım desteği giriyor. Ayrıca donanım, kart yazılımı, görüntü işleme, haberleşme teknolojileri bunların hepsine birden yöneldik. Çünkü bunlar olmadan anahtar teslim Endüstri 4.0 alanında proje teslim etmek kolay olmuyor. Geçmişte sistemler basitti. Bu nedenle tek bir alana yönelip bir sistemin tamamen otomasyonunu yapabiliyorduk. Fakat teknoloji geliştikçe, uygulamalardaki esneklik artıkça sistemler daha komplike haline geldi. Bu nedenle sistem ihtiyaçları da arttı. Dolayısıyla artık sadece tek bir alana odaklanarak o sistemin çözümünü üretemiyorsunuz. Biz bunun çözümü olarak komple anahtar teslim işler yapabilmek için görüntü işleme, kart donanımı, tasarımı, yazılımı, çeşitli yapay zeka algoritmaları gibi alanlarda çalışmalar yapıyoruz. Bu alanlarda tamamen anahtar teslim projeler yapma vizyonu çizgisini takip ediyoruz.

Orta ve uzun vadeli planlarınız, beklentileriniz nelerdir?

SRDR Robotik olarak vizyonumuz, dördüncü sanayi devrimi olarak adlandırılan Endüstri 4.0 sürecinde Türkiye’yi lider ülkelerden biri haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu bağlamda firma olarak her türlü desteğe açığız. Firmalar bizimle irtibata geçebilir, karşılıklı fikir alışverişinde bulunuruz. Öncelikle amacımız, Türkiye Cumhuriyeti devletinin ekonomisine katkı sağlamak. Toplu bir şekilde gelişip bu alanda öncü olmak istiyoruz.

Muhammet Bey, firmanızdaki görevinizden ve sorumluluk alanınızdan bahsedebilir misiniz?

SRDR Robotik Otomasyon firmasında Proje Geliştirme Mühendisi olarak çalışıyorum. Firmamızın iki bölümü bulunuyor. Birincisi proje geliştirme, bu bölümde çalışan arkadaşlarımız var. Bir de mutfak ekibi dediğimiz arkadaşlarımız var. Biz proje geliştirme bölümündeki arkadaşlarımızla fabrikaları ziyaret ediyoruz, fabrikaların sahalarını, uygulama alanlarını ve proseslerini inceliyoruz. Onların halihazırda var olan Endüstri 4.0 kapsamındaki projelerini inceliyoruz, sorunlarını dinliyoruz. Sonra sorunları masaya yatırıyoruz ve bu konu hakkında çalışıyoruz. Mutfak ekibimizle birlikte, bu projeyi mutfak ekibine taşıyoruz. Bu bölümdeki arkadaşlarımızda çeşitli mekanik tasarımlar, çizimler, simülasyonlar yaparak bu konunun yapılabilir, yapılamaz veya yatırım yapmaya değer olup olmadığı konusunda çalışmalar yapıyor. Bunu takiben fabrikalarla iletişime geçiyoruz. Akabinde adım adım Endüstri 4.0 kapsamındaki projeleri hayata geçiyoruz. Biz projeyi yöneten ekibiz. Altta da mesela o projeyi uygulayan, destek veren teknik ekibimiz var. Biz buna mutfak ekibi diyoruz. Simülasyon, robotik otomasyon ve yazılım alanında çalışan arkadaşlarımız var.