Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç'un Bilişim Vadisi’nde düzenlenen törenle tanıtımını yaptıkları Türkiye’nin 2025 yapay zeka stratejisi ve vizyonunun ayrıntıları belli oldu.

"ENDEKSLERDE İLK 20'Yİ HEDEFLİYORUZ"

Türkiye’nin yapay zeka alanında yol haritası niteliğindeki strateji belgesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye’nin bu alandaki ilk ve en kapsamlı çerçeve metni olma özelliğini taşıyan, 11. Kalkınma Planı ile 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı DDO Başkanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan belgenin tanıtımında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank ile birlikte Cumhurbaşkanlığı DDO Başkanı Koç birer konuşma yaptı.

Türkiye'nin yayımlanan belge ile söz konusu alanda strateji yayımlayan sayılı ülkeler arasında yerini aldığını kaydeden Bakan Varank, "2025'te yapay zeka teknolojilerinin milli hasılamıza katkısını yüzde 5'e çıkarmayı hedefliyoruz. Ülkemizin uluslararası yapay zeka endekslerinde ilk 20'de yer almasını amaçlıyoruz.” diye konuştu.

"YENİ UNİCORN'LAR ÇIKARACAĞIZ"

Hedefleri realize edebilmenin ilk şartının kalifiye insan kaynağı olduğunu vurgulayan Varank, 2025 yılında bahsi geçen alandaki istihdamın en az 50 bine ulaşmasını hedeflediklerini dile getirerek ikinci şartın ise Ar-Ge ve inovasyon kültürünü yaygınlaştırmak ve girişimciliği geliştirmek olduğunu söyledi.

Türkiye’deki girişim ekosisteminin yakın dönemde çıkardığı "unicorn"larla tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başardığının altını çizen Varank, "Yapay Zeka Stratejimizde belirlenen tedbirlerle desteklerimizi daha da etkinleştireceğiz ve bu alanda da yeni 'unicorn'lar çıkaracağız." ifadelerini kullandı.

"YENİ TEYDEB DESTEK PROGRAMI İLE ÇAĞRIYA ÇIKACAĞIZ"

TÜBİTAK'ta Yapay Zeka Enstitüsü kurduklarını hatırlatan Bakan Varank, enstitü bünyesinde yakında proje teklif çağrısı ilan edecekleri TEYDEB destek programına da değindi. Varank, söz konusu destek ile öncelikli belirledikleri akıllı üretim sistemleri, akıllı tarım, akıllı finans ve iklim değişikliği alanlarında sanayinin ihtiyacı olan yapay zeka çözümlerini Türkiye'deki teknoloji şirketleri ve üniversiteler tarafından geliştirilmesini sağlayacaklarını belirtti.

"KÜRESEL ÖLÇEKTE DEĞER ÜRETECEĞİZ"

Cumhurbaşkanlığı DDO Başkanı Koç ise yaptığı konuşmasında, her şeyin dijitalleştiği yeni bir dünyaya doğru hızla ilerlendiğini, "Geleneksel teknolojilerin dijital bir duvara çarptığı günümüzde, 'Müreffeh bir Türkiye için çevik ve sürdürülebilir yapay zeka ekosistemiyle küresel ölçekte değer üretmek' vizyonuyla 2021-2025 Ulusal Yapay Zeka Stratejimizi hazırladık." şeklinde konuştu.

YERLİ VE MİLLİ DİJİTAL İKİZLER TANITILDI

Tanıtım toplantısında yapay zeka ve hologram teknolojileri de kullanıldı.

Bakan Varank, Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç ile programın sunucusu Canan Yener Reçber hologram teknolojisi ile ekrana yansıtıldı. Koç’un konuşmasının ardından hologramdaki sunucu, Varank’ı kürsüye davet etti. DDO Başkanı Koç, yapay zeka sesli asistanlar Bilge ve Bilgin’i tanıttı. Yapay zeka ürünü ikizler, Varank ve Koç’un dijital ikizlerini çıkardı ve ekrana yansıttı.

Bakan Varank’ın dijital ikizi, Bilge ve Bilgin’e “Size yerli ve milli dijital ikizler diyebilir miyiz?” sorusunu yöneltti. Dijital ikizlerden Bilgin, yerli ve milli olduklarını ifade ederek “Yapay zeka teknolojisiyle daha fazla yerli ve milli ürünün hayata geçirilmesine katkıda bulunacağız.” yanıtını verdi. (AA)