Türkiye’nin insansız hava araçları ve elektrikli otomobiller gibi pek çok alanda başarıyla hayata geçirdiği teknolojik dönüşüm hamlesine dikkat çeken Schunk Türkiye ve Orta Doğu Ülke Müdürü Emre Sönmez, endüstride 5G kullanımına geçişle daha güçlenecek olan ülkemizin dünyadaki dönüşüme liderlik edeceğini vurguladı.

"GÜVENİLİR VE DÜŞÜK BAKIM MALİYETLİ ÜRETİM YAPILABİLECEK" 

5G teknolojisinin önemini ve firmalarının bu alandaki uygulamalarını anlatan Sönmez, "Endüstri 4.0 ile başladığımız sanayideki devrimi, 5G ile güçlenen akıllı üretim teknolojileriyle bir sonraki adıma taşıyoruz. Türkiye olarak insansız hava araçları, elektrikli otomobiller gibi pek çok alanda başarıyla hayata geçirdiğimiz teknolojik dönüşüm hamlesini, endüstride 5G kullanımına geçişle güçlendirerek dünyada bu dönüşüme liderlik eden ülkeler arasında yer alıyoruz. Schunk Türkiye olarak durum, süreç izleme ve iletişimin doğrudan bileşen düzeyinde yapıldığı ürünlerimizle biz de bu verimliliği artıracak sisteme entegre oluyoruz. Akıllı, öğrenebilen, hissedebilen, yapay zeka algoritmalarıyla kontrol edilebilen teknoloji platformlarını bu bağlantı sayesinde hem kendi içinde hem de dış dünyayla çok daha hızlı haberleşebilir hale getiriyoruz." dedi.

Bu teknolojinin yakın gelecekte insan hayatının önemli bir parçası haline geleceğini ve endüstride teknolojiye yön vereceğini ifade eden Sönmez, bilhassa üretim alanında süreçlerin çok daha esnek ve verimli hale geleceğini, aynı zamanda daha güvenilir ve daha düşük bakım maliyetli üretimin yapılabileceğini dile getirdi.

"TÜKETİCİLERE, DENEYİMLEME İMKANI VERECEK"

IoT teknolojisi ile nesneler arası internet tabanlı cihazların sayısının ve bu cihazlar arasındaki haberleşme sonucu oluşan büyük verinin de arttığının altını çizen Sönmez, "Tüm dünyada internet ağına bağlı cihaz sayısının 2025 yılında 50-75 milyar seviyesine ulaşacağı uzmanlar tarafından öngörülüyor. Nesnelerin interneti günlük hayatımızı ve üretimi giderek daha fazla etkilerken, 5G de en çok birbiriyle konuşabilen nesneleri etkileyecek. Özellikle perakende sektöründe dünyada yüz milyonlarca insanın kullandığı sanal alışveriş, 5G’nin hayatımıza girmesiyle ve daha hızlı internet sayesinde sanal gerçeklikle beraber tüketicilere yepyeni tecrübeleri deneyimleme şansı verecek." şeklinde konuştu.

"PEK ÇOK KRİTİK SEKTÖRÜ DÖNÜŞTÜRECEK"

Sönmez, enerji sektöründeki önemli altyapı hizmetlerinde de söz konusu teknolojiden faydalanılacağına dikkat çekti ve sözlerini şöyle tamamladı:

"Böylece üretim, dağıtım ve gelecek nesil akıllı şebeke hatlarında yenilikçi çözümler sağlanacak. Tarımsal faaliyetlerle ilgili süreçlerin IoT tabanlı işleyişinde, su yönetimi, hayvancılık ve mahsul takibinde de gerçek zamanlı data toplama için de kullanılacak. Bu da özellikle verimliliğin ve beraberinde karlılığın artmasını sağlayacak. Ulaşım sektöründe ise 5G tabanlı araçlar arası haberleşme platformları süratle yaygınlaşırken otonom sürüş çok daha güvenilir hale gelecek. Özetle, pek çok kritik sektörü 5G ile dönüşecek."