Festo Yönetim Kurulu Başkanı Osman Türüdü, Türkiye’nin çok geniş dağılımlı sanayisi olduğunu ve bu yapıda yapılacak çok iş olduğunu belirterek, Endüstri 4,0'ı şöyle değerlendirdi: "Bu işin teknolojik boyutu, Endüstri 4.0 var. Ama teknolojiden de önemlisi, organizasyon ve insan kısmı. Bizim görevimiz ise insan kaynakları ve organizasyona nasıl değer katacağımız. Ve bu süreçte insan kaynağımız hangi pozisyonda olacak.

Değer nerede yaratılıyor?
Gelecek sadece teknolojide değil, önce insanda yatıyor. Kurum kültürümüz Mevlana’nın hem yerel hem global değerleriyle örtüşüyor."dedi.

Alkin: Kişiyi değil işi kontrol etmek!

Altınbaş Üniv. Rektör Yrd. Prof. Dr. Emre Alkin, kalıpların içinde kalırsanız, herkesin tarif ettiği kadar olursunuz, sözüyle başladığı konuşmasında, mal ve hizmet üretiminde büyük rekabet yaşandığını, günümüzde, farkındalığın Endüstri 4.0’la mümkün olduğunu anlattı. “Çözüm üreterek, rekabet çok önemli” diyen Alkin, “istikrar” zannedilen, “sürdürülebilirlik” kavramının, kaynakları koruyarak kalkınmak anlamına geldiğini vurgulayarak, küresel anlamda da, sürdürülebilir kalkınmanın günümüzde Endüstri 4.0’la mümkün olabileceğini kaydetti.

Bugün ABD’nin, Suudi Arabistan’dan fazla petrol ürettiği tespitini yapan Alkin, düne kadar 1,2 trilyon petrol üreten OPEC ülkelerinin, cirosunun günümüzde 300- 400 milyon dolara gerilediğini, bütün kavganın da bundan koptuğunu belirterek, “OPEC ülkelerinin açık vermemesi için petrolün 92 dolara çıkması gerekiyor. Dünyada 14,3 trilyon dolar, ‘Birisi beni öldürecek!’ korkusundan, savunmaya harcanıyor. Oysa bir numaralı ölüm nedeni halen hava kirliliği” dedi. Alkin, Türkiye ile ilgili istatistiki bilgileri şöyle paylaştı: Dünyada en çok sezeryanla doğum, yüzde 51’lik oranla Türkiye’de yaşanıyor; Milli takım kötü diyoruz, ama 15 günde yarım saat sporla en az spor yapan ülkeyiz; Avrupa’nın en obez ülkesi, en çok çimento kullanan ülkesi, buna karşılık, dünyada kadınla erkek arasında en az maaş farkının olduğu ülke de yine Türkiye.

Endüstri 4.0 ile en büyük sıçramayı Türkiye yapacak
Kişiyi değil, işi kontrol eden yerde çalışmak isteyen genç oranında da bir rekorumuz var. İşte böyle bir yapıda Endüstri 4.0’la, alacağımız yol, yapacağımız büyük işler var.
Ürettiğiniz tüm mal ve hizmetleri yapay zeka marifetiyle fabrikaya getirip, üretip bir daha yorumlama işi, yani Endüstri 4.0 ile belki de en büyük sıçramayı yapacak ülkelerin başında, Türkiye geliyor. Bir de bu işin içinden emeği çıkardığınızda, yani tamamen makine ile yaptığınızda ise Endüstri 5.0 söz konusu.