Yenilenen yüzüyle canias4.0 çözümlerini konuştuğumuz IAS Genel Müdürü İlker Er, “canias4.0 ile müşterilerimize bütünsel çözümler sunuyoruz. Kullanıcılarımız, tek bir yazılım ile ERP ihtiyaçlarının yanı sıra, IoT, big data, AI (yapay zeka), cloud çözümleri, iasDB, caniasIQ ve e-Devlet entegrasyonları başta olmak üzere pek çok gerekliliği üçüncü parti bir yazılıma ihtiyaç duymadan elde ediyorlar” dedi. 

Müşterilerinin Endüstri 4.0 yolculuklarında rehberlik etmek için çalışmalarına hız kesmeden devam eden firmadaki son gelişmeleri Er’den dinledik. 

Yani IoT projeniz ile birlikte IAS hem yazılım hem de donanım üreten bir teknoloji firmasına dönüştü. IoT projesi ve ürettiğiniz donanım ürünlerini anlatabilir misiniz?  

Geliştirdiğimiz IoT Gateway yazılımımız ile işletmelerin tüm iş merkezleri, üretim tezgahları makinaları, vara harici sensörler veya sayaçlar gibi cihazlardan bilgi toplamak mümkün. IoT Gateway, çok kullanışlı bir araç; eğer bilgi toplamak istenen cihazlar buna uygunsa harici hiçbir donanıma ihtiyaç duymadan, yalnızca bir ara yazılımla tüm bilgileri toplamak ve caniasERP’ye aktarmak mümkün hale geldi. Bir de buna ek olarak, ağ üzerinden erişilemeyen makinalardan ve sesörlerden de bilgi toplayabilmek için bir donanım çözümü geliştirdik: IoT Box. Bunu mini bir bilgisayar olarak düşünebilirsiniz. Üzerinde caniasERP çalışabiliyor, kendi browser ve ofis uygulamaları var. Buna ek olarak üzerinde bir de giriş-çıkış kartı var. Bu kart üzerindeki girişler vasıtasıyla harici olarak ortamdan bilgi toplanabiliyor. Ağ üzerinden yazılım ile toplayamadığımız bilgileri, IoT Box IO kartı üzerindeki girişler sayesinde toplayabiliyoruz, çıkışlar sayesinde de gerekli durumlarda dışarıya sinyal gönderebiliyoruz. Kısaca böyle özetleyebilirim. 

IoT çözümünüzün sanayide dijitalleşmeye olan katkısını detaylandırır mısınız? Sizi rakiplerinizden ayıran farklılıkları paylaşır mısınız?

Özellikle üretim sahasında, makine parkında dijitalleşme önemli bir kavram. Çünkü, orada evet ürünler geliştiriliyor ve üretiliyor ancak bir yandan veri de üretiliyor. Dijitalleşme, bu verinin de toplanması, anlamlı hale getirilmesi, elde edilen verilerden anlamlı sonuçlar çıkarılabilmesi için çok önemli. Özellikle veri toplama aşamasında. Bugüne kadar üretim sahasında üretilen veriyi toplama işi harici sistemlerle yapılıyordu. Fabrikalarda muhtemel MES çözümleriyle veriler toplanıyor ve bir yerde depolanıyordu ve daha sonra oradan ihtiyacı olan uygulamalar tarafından veriler çekiliyordu. IAS olarak amacımız, bu ara katmanı ortadan kaldırmak ve veriyi direkt oluştuğu yerde toplayıp bir ERP programının içinde yönetmek. Şuan, caniasERP’nin içinden üretim makinalarına erişip bilgiyi direkt oradan alıyoruz. Özetle, nasıl ki firmanın muhasebe departmanında çalışan bir kişi masasının üzerinde caniasERP çalıştırıyor, bu çözüm ile birlikte fabrikada üretim bandındaki montaj hücresinde de caniasERP sistemi aynı şekilde çalıştırılıyor. Bu firmalar için çok büyük bir avantaj. Hem yatırım olarak avantajlı hem de entegrasyon sonu olmadığından veri kaybı, veri gecikmesi gibi sorunlar ortadan kalkmış oluyor. Veri, gerçek zamanlı olarak, direkt makinadan doğru bir şekilde alınmış oluyor. Sanıyorum dünyada bunu bu şekilde çalıştırabilen yazılıma rastlamak pek mümkün değil. IoT, sunduğumuz çözümlerden yalnızca biri. canias4.0’ı kurgularken amacımız, müşterilerimizin yalnızca iyi bir ERP’ye olan ihtiyaçlarını gidermek değil, dijitalleşme sürecinde doğacak tüm gerekliliklerine cevap verebilmekti. Bunu da tek bir platform içinde tek bir çözüm kullanarak elde etmelerini sağladık. Bugün, canias4.0 ile iş süreçlerini yönetmeye başlayacak bir firma, tüm bu saydığım dijitalleşme çözümlerine sahip olacak: ayrı bir MES, CRM, web çözümü, database ve benzeri herhangi bir yazılım satın almasına gerek yok. Bir firmanın ihtiyacı olan tüm teknolojik çözümler canias4.0 ile sunuluyor. 

2020 yılında pandemi sizi ve müşterilerinizi nasıl etkiledi? Ne tür zorluklar/fırsatlar yaşadınız ve nasıl üstesinden geldiniz?

2020 yılının başlarında başlayan pandemi, hiç kimsenin daha önce deneyimlemedi ve tahmin edemeyeceği bir durum.  Başlangıçta büyük bir şaşkınlık yaşandı ancak artık herkes ‘yeni normal’leri kabullenmeye başladı. IAS olarak, pandemi sürecinde çok zorlandığımızı söyleyemeyiz. Teknoloji firması olmanın da getirdiği avantajla, dijital ortam üzerinden yeniden kurgulanan iş yapış şekillerine çok hızlı şekilde adapte olduk. Pandemi sürecinin özellikle dünyada, Uzak Doğu’daki tedarikçilere erişimi kısıtlaması, özellikle Avrupa’dan, imalat sanayi açısından Türkiye’ye olan talebi arttırdı. Dijitalleşmeyi ve kurumsallaşmayı belli bir seviyeye taşıyabilmiş, teknolojiyi üretim süreçlerinde kullanabilen müşterilerimizin işlerinin iyi gittiğini gözlemliyoruz. Bu müşteri adaylarımız için de geçerli. Belli bir seviyede üretim yapan, belli bir kalite standardını ve dijitalizasyonu yakalayabilmiş firmalar, pandemi sürecinde avantajlı çıktı. Dijitalleşmeye doğan bu ani ihtiyaç, bizim sunduğumuz inovatif çözümlere olan talebi de ciddi anlamda arttırdı. Aslında bizim yıllardır söz ettiğimiz ‘dijital dönüşümün önemi’ konusunu bir anda firmalar deneyimleyerek öğrenmek durumunda kaldı.  

2021 için vizyonunuzu paylaşır mısınız? Hangi konulara odaklanacaksınız (Ar-Ge, ihracat, yeni ürün geliştirme, yeni müşteriler vb.)?

IAS olarak, 2021 yılının bizim için çok önemli olacağına inanıyoruz. Bu yıl için majör ve minör hedeflerimiz var. Öncelikle bu yıl, bizim için bir atılım yılı olacak. Hem yurt içinde hem yurt dışında büyük bir atılım ve dönüşüm içerisindeyiz. Artan talebe cevap verebilmek için kadrolarımızı yüzde 50 oranında büyüttük; globalde ve Türkiye’de doğan talebe cevap verebilmek için bunu yapmamız gerekiyordu. Ayrıca daha hızlı ve efektif kararlar alabilmek adına idari yapımızda köklü değişikliklere gittik. Çok daha esnek, çok daha hızlı hareket edebilen bir idari yapı kurguladık. 2021’de büyük hedeflerimiz var ve bunu başaracak potansiyele sahip olduğumuzu da biliyoruz. Ürün olarak da özellikle big data, makine öğrenmesi ve yapay zeka konularındaki çalışmalarımızı 2021’de bir sonraki adıma taşımayı hedefliyoruz. Yine teknolojik anlamda hedeflerimizden biri IoT çözümümüzün kullanımının yaygınlaşması. 2020’de başarılı üç proje gerçekleştirdik. Üç firma da farklı makine parkına sahipti. Bu zorlu projelerde çok kısa sürede uygulamalar gerçekleştirildi ve hızlı şekilde başarılı sonuçlar elde edildi. 2021’de IoT konusunda büyük bir talep patlaması olacağını düşünüyoruz. Global arenadaki operasyonlarımızda da ciddi hedeflerimiz var. Özellikle Güney Kore pazarında, aktivitelerimizi arttırmak için çalışmalarımızı 2020 yılında tamamladık. Bunların sonuçlarını da 2021 yılında alacağımıza inanıyoruz. Aynı şekilde Almanya pazarında da 2021 yılında önemli gelişmeler olacak.