Endüstri 4.0 üretim süreçleri için sağladıkları katma değerli çözümlerle ilgili olarak açıklamalarda bulunan trexDCAS Pazarlama Koordinatörü Furkan Işık; “Bu süreçlerde üretim sahalarına kattığımız en önemli değer; izlenebilirlik. Üretim sahalarındaki kör noktaların tamamını her an takip edilebilir duruma getiriyoruz. Çözünürlüğü arttırıyoruz ve saha içerisindeki tüm prosesleri kontrol altına alıyoruz. Üretim esnasında tespit edilemeyen tüm sorun ve hataları anlık raporluyor ve sahada yaşanan tüm süreçleri anlık olarak aktarıyoruz. Bu uygulama ile işletme yöneticileri daha mobil hale gelebiliyor. Yaşanan tüm aksaklıklara her nerede olurlarsa olsunlar müdahale edebiliyor ve işletmeyi 360 derece çevreleyen bir alt yapıya sahip oluyorlar.” dedi. Günümüzde artık verimliliğin öneminin çok daha fazla arttığını söyleyen Işık, “Tüm dünyada üretim tesisleri kayıplarını bulabilmek için birçok yol deniyorlar. İnsanlar, aynı üretim hattı ile aynı personel sayısı ile üretiminin verimliliğini ve kalitesini nasıl yükseltebileceğinin peşine düşmüş durumda. Dünyanın en büyük firmaları bu kaygı içerinde çözümlere odaklanmışken ülkemizdeki üreticilerin de bu kaygıyı taşıması gerekiyor. Bu hem ülkemizde hem de globalde rekabet şansını güçlendirecektir, biz çalışmalarımızı gerçekleştirirken firmaya kattığımız fayda da rekabet şansını yükseltiyor ve üretimlerini arttırmasını sağlıyoruz.” dedi.

EN DEĞERLİ KNOW-HOW ZAMAN

Bugün bir üretim sahasındaki en değerli know-how’ın zaman olduğunu söyleyen Furkan Işık, “Herkes zamanla yarışıyor, bu yarışta başarılı olmanın tek yolu ise kayıplarını bulmak. MES sistemi ile firmaların izlenebilirliğini artırarak kayıplarını görmesini ve iyileştirmesini sağlıyoruz” dedi. “Bugün çalışmaya yeni başladığımız bir çok firmada OEE verilerinin %70-%75 olduğunu söylüyor. trexDCAS alt yapısı kurulduktan sonra bu verilerin aslında %45 ile %55 arası olduğunu anlıyorlar” tespitinde bulunan Işık, “Sistem tam anlamıyla kullanıldığında OEE’nin kısa sürede ilk söyledikleri seviyelere geldiğini görüyorlar ve bunu gerçek anlamda hissediyorlar. Üretim sanayisine kazandırılan bu projelerin verimliliğin artması ve katma değerin yükselmesi yolu ile cari açığın düşürülmesinde önemli bir rol oynadığına inancımız tam. Bu inanç ve bilinçle ülkemizde MES projelerine verilen değerin artması için her daim elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyiz” dedi.

BAŞARILI MES PROJESİ ÖRNEKLERİ

Bir süredir Orta Doğu’nun en büyük beyaz eşya üreticisi olan bir firma ile çalıştıklarını ve Özbekistan’da faaliyetlerini sürdüren firmanın klima fabrikası için MES alt yapısını kurduklarını söyleyen Işık, yapılan bazı özelleştirmeler ve güncelleştirmelerin ardından tam kapsamlı bir kullanıcı haline gelen klima fabrikasının genel müdürü Salvar Bey’in ifadelerini şöyle aktardı: “Biz burada beklenmedik bir verimlilik artışı gördük, kısa bir sürede üretimden çıkan nihai ürün adetlerinde artış sağladık, bunu hiçbir makina veya personel yatırımı yapmadan başardık.” Furkan Bey, bu başarının, her ne kadar uygulanan çözümün faydası olsa da, sahada bulunan kayıpların çözümü noktasında firma yetkililerinin çabasının göz ardı edilemeyeceğini vurguladı.

FİRMALARIN YATIRIMLARINI ŞEKİLLENDİRİYOR

Ülkemizden de başarılı proje örnekleri veren Furkan Işık, otomotiv sektöründe çalışmaları ile sektörde yüksek öneme sahip bir fabrikanın sahibi olan Ahmet Bey’in “Biz MES sistemi ile çok farklı bir tecrübe edindik, normal şartlarda makina parkurumuzu siparişe yetişmek için arttırmak durumundaydık. Makina alımı ile alakalı çalışmalarımızı başlattık. Parkurumuza 4 makina ekleyecektik fakat trexDCAS ile çalışmaya başladıktan sonra üretimimizin beklenmedik artışı ile makina alımını 3 makinaya düşürdük.” dediğini aktardı. Furkan Işık, bu örnekten hareketle, firmalara kattıkları değer ile fark yarattıklarını, yaptıkları yatırımlarını bile şekillendirecek bir alt yapıya sahip olduklarını vurguladı.