Mert Yazılım bünyesinde trexDCAS çözümümüz ile hizmet verdiklerini belirten Atalay, işletmeden veri toplama ve takip izleme çözümleri ile verimliliklerini artırıyoruz dedi. 

Endüstri 4.0 adaptasyon süreçlerinin nispeten hızlı gerçekleştiğini ifade eden Atalay çözümleriyle ilgili şunları anlattı:

Endüstri 4.0’ın gelişim süreçlerini konuştuk. Fakat matbaanın bize Avrupa ülkelerinden ne kadar sonra geldiğini düşünecek olursak, Endüstri 4.0’a adaptasyon sürecimizin nazaran daha hızlı olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar karanlık fabrikalar veya üretimin insan elinden çıkarılıp otomatize hale getirmesi konuşulsa da Endüstri 4.0’ odağında insan olacaktır.

Türkiye’de alanında önemli bir üreticinin sahasına indiğimde ERP sürecinin 6. Yılında olmasına rağmen bir iş emrinin bulunmadığını öğrendim.  Her şey bir müşteri ya da format olarak düşünmemek gerek. Bu işin köktenci bir değişim olduğunu düşünen firmalar bulunuyor. Endüstri 4.0’ın köktenci bir değişim olmadığını düşünenler de var. Bu aslında doğrudur. Endüstri 4.0’ın işletme binasının dahi değişimini gerektiren köktenci bir değişiklik olduğunu düşünenlerin oranı da az değil.

Biz beyaz eşya ve yan sanayisinde önemli katma değerler oluşturduk. Özbekistan’da önemli bir üretici ile çalışıyoruz. Oradaki gözlemlerimde Avrupalı rakiplerimizden eksiğimiz olmadığını gördük. Almanya bu konuda güçlü şirketleriyle baskın durumda. ‘Endüstri 4.0 Almanya kökenlidir’ algısını işinizi doğru yaptığında değiştirebilirsiniz. Bu konuda kendimizi iyi anlatmak gerekiyor.

Çözümümüzün yazılım ve donanımsal bölümleri bulunuyor. Elektronik ve yazılım Ar-Ge merkeziyiz. Yazılımda yerlilik oranımız yüzde 100, donanımda ise yüzde 80’dir ve bu şekilde dünyada koşan ürünler yaptık. Sektörünün dünya liderine ürünlerimizi kabul ettirirken, yabancı yazılımlara yatırım yapıp istenen çözümü gerçekleştiremeyen markalar bulunuyordu. Bence kendimize güvenmemiz gerekiyor. Kendimizi sanayiciye iyi anlatmamız gerekiyor.