BUBA Ventures bünyesinde kurulan tarım ve teknoloji alanındaki girişimi TreeT’in Genel Müdürü Mustafa Tamer, “Özellikle sahip olduğu eşsiz coğrafi konum ve Akdeniz iklimi ile bu yıl zeytin üretiminde 4. sırada yer alan Türkiye'de verimliliği arttırmak öncelikli hedefimiz. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle dikilen ağaç sayısı ile Türkiye, İspanya’dan sonra yaklaşık 174 milyon ağaç adedi ile ikinci ülke konumunda yer alıyor.  

TREET VERİMİ MAKSİMUM ORANDA ARTIRACAK

Tarımda teknoloji ile elde ettiğimiz büyük veri, önümüzdeki 10 yılda daha çok analizi gerçekleştirmemizi mümkün kılacak yeni bir döneme doğru açılıyor. Zeytin hasadından son ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan süreçlerde yapılan tüm işlemler, teknolojik gelişmelerle güncelleniyor. Biz de artık bu alanda var olan bütün teknolojileri kullanarak tarıma yön vermek istiyoruz. Sensörlerle donatılmış tarım makinaları, topraktan sofraya takip sistemleri ve IoT(Nesnelerin İnterneti) teknolojilerini kullanarak özellikle zeytin ağaçlarından elde edilen verimi maksimum oranda arttırmayı hedefliyoruz." dedi. 

Tamer, IoT çerçevesinde önümüzdeki yıllarda giderek yaygınlaşacağını düşünülen sensör ağları ve bu ağlardan toplanacak verilerin; çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini ve tarlaların durumunu gerçek zamanlı olarak takip edebilmeye olanak verdiğini kaydederek, "Bu verilerden çok farklı bilgi ve çıkarımlara ulaşabileceğiz. Tarımcılık alanında yatırım yapmak isteyen beyaz yakalılar için İstanbul’dan  başka bir bölgeye giderek tarım arazisi yönetmek çok kolay değil ancak teknoloji bize bu imkanı sunuyor. Gece gündüz farkı, rüzgar yönü veya hava sıcaklığı gibi verimlilik hakkında bilmemiz gereken gerekli tüm bilgileri sistem, bizim adımıza toplayabiliyor. Biz de konvansiyonel tarımın yanı sıra, tarıma yön verecek tarım teknolojilerini arazimizde kullanıp, yatırımcılarla birlikte büyümeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.