Halıcı Group CEO’su ve Toplum 5.0 Akademi Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı, VI. Uluslararası Holistence Academy Kongresi’nde yaptığı konuşmada, "Toplum 5.0 ile insan merkezli yaşam hedefleniyor." diye konuştu.

Dr. Hüseyin Halıcı, etkinlik kapsamında “Toplum 5.0, Dijital Dönüşüm ve Gelecek” konusunda bir sunum gerçekleştirdi.  

TEKNOLOJİ VE TEKNOLOJİNİN SANAYİLEŞTİRİLMESİ

Dr. Halıcı, online olarak gerçekleştirilen etkinlikte endüstriyel değişimlerin teknolojik gelişmeleri doğrudan etkilediği gibi insan hayatını da değiştirdiğini ve sanayide kullanılan teknolojik yeniliklerin ticari gelişmeyi sağlarken aynı zamanda insan hayatında da dönüşüm sağladığını belirtti.

Dr. Halıcı, toplumsal değişimlerin önünü açan kavramın teknoloji olduğunun altını çizerken teknolojinin en önemli dinamiğinin ise sanayileştirilmiş olması gerektiğini ifade etti.

“ENDÜSTRİ 4.0’I TETİKLEYEN İNSANIN KENDİSİ”

Bu doğrultuda sanayi devrimlerinin insan hayatında önemli değişikliklerin başlangıcı olduğunu ve söz konusu devrimlerin tetikleyici özellikleri bulunduğunu kaydeden Dr. Halıcı, “Örneğin Birinci Sanayi Devrimi, James Watt’ın buhar enerjisini mekaniğe dönüştürmesiyle yani mekanik bir nedenle ortaya çıkmıştır. Benzer şekilde Tesla’nın alternatif akımı bulmasıyla İkinci Sanayi Devrimi yaşanmıştır. Üçüncü Sanayi Devrimi, William Shockley’in transistörü bulmasıyla elektronik devreler gündeme geldi ve sonuç olarak elektronik kartlar, kontrol sistemleri, PLC’ler ve bugünkü bilgisayarlı, robotlu sistemlere kadar gelen bir yapı oluştu. Bu devrimi de elektronik tetikledi.” diye konuştu.

Sanayi devrimlerinde tetikleyici faktörlerin önemine dikkat çeken Dr. Halıcı, Dördüncü Sanayi Devriminde ise tetikleyici olarak ifade edilen faktörün teknoloji değil insan olduğunu vurgulayarak yapay zekanın sanıldığının aksine yeni bir teknoloji olmadığını belirtti.

“TEKNOLOJİ SAYESİNDE İLERLEYECEĞİZ”

Dünya tarihinde yer alan toplum türlerinden bahseden Dr. Halıcı; avcı toplumu, tarım toplumu, endüstri toplumu ve 1990’lı yıllarda internetin çıkışıyla birlikte bilginin ve verinin öneminin fark edilmesiyle birlikte bilgi toplumu kavramının ortaya atıldığını söyledi.

Dr. Halıcı, Japonların süper akıllı toplum olarak adlandırdığı Toplum 5.0’a değinerek “Toplum 5.0, insan merkezli bir yaşamı amaçlıyor. Çünkü nüfustan çevreye birçok sorun var ve bunlar bana göre teknoloji ile çözülür. Teknoloji ile buralara geldik ve yine teknoloji sayesinde ilerleyeceğiz. Dolayısıyla insanların verimli, kaliteli, esnek ve insancıl yaşadıkları bir dünya amaçlanıyor.” ifadelerini kullandı.

ENDÜSTRİ 4.0 ENERJİ SEKTÖRÜNÜ NASIL DEĞİŞTİRİYOR? ENDÜSTRİ 4.0 ENERJİ SEKTÖRÜNÜ NASIL DEĞİŞTİRİYOR?

“DOĞRU FİRMALAR VE DOĞRU UYGULAMALARLA İLERLENMELİ”

Toplum 5.0’ın insan hayatına getireceği faydalara değinen Dr. Halıcı, “Öncelikle fiziksel çalışma hayatı sona erecek. Bu tür işleri robotlar, sistemler, mekanizmalar yapabilirler. İşçilik maliyetlerinin düşmesinden ve ürünlerin ucuza mal edilmesinden dolayı daha az çalışarak daha çok kazanabildiğimiz bir çalışma şekli ortaya çıkacak. Birçok meslek değişecek ya da evrilecek. Çalışma süreleri azalacak. Yaşam şekli değişecek.” diye konuştu. 

“Dijital dönüşümün bir seçenek olmadığını bir zorunluluk olduğunu bilmemiz gerekiyor” diyen Dr. Halıcı, Türkiye’nin dijital dönüşüme geç kalmadığını, standart bir çözümü olmayan dijital dönüşüm yolculuğunda, doğru firmalar ve doğru uygulamalarla ilerlenmesi gerektiğini ifade etti. 
 

www.halici.com