trexDCAS ile yürütülen proje öncesinde tesisi ve hatların verimliliğini takip ettikleri halde sahaya indiklerinde ne bir arıza ne bir duruş olmadığı halde üretimin 10 araç geride olduğunu gördüklerini ancak sorunu da bir türlü bulamadıklarını söyleyen Tofaş Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörlüğü Altyapı Müdürü İlhan Göksu, trexDCAS verimlilik platformuyla artık duruşları nedenleriyle kaydederek çok hızlıca müdahale edebildiklerini, hem çok hızlı bir şekilde duruşlara müdahale edilmesini, hem de analiz edilip daha hızlı iyileştirme çalışmaları yapılabilir hale gelmesini sağladıklarını söyledi. Tofaş’ın şirket genelinde dijital dönüşüme de liderlik eden İlhan Göksu, sorularımızı şöyle yanıtladı. 

trexDCAS İLE YAPMIŞ OLDUĞUNUZ PROJELER NELERDİR? BU ÇALIŞMALAR SÜREÇLERİNİZE NE TÜR VERİMLİLİKLER KATTI?

trexDCAS ile temelde iki konu özelinde çalışma fırsatınız oldu. Tofaş WCM (World Class Manufacturing) metodolojisiyle şirketinin üretim alanlarını yönetiyor, ilgili metodu en önemli iki kalemi de bildiğiniz gibi kalite ve verimlik. Biz de trexDCAS ile bu iki konuda kalite ve verimlilik odağına iki projeyi gerçekleştirdik. İlk olarak akıllı istasyon projemizi aktarmak isterim.  Bazı manuel operasyonlarımızda yapılan işleri garanti etmek adına akıllı istasyon çözümünü geliştirdik. Proje sayesinde şarjlı tabancadan sinyalleri toplayıp sıkmaların gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini anlayabiliyoruz. Operatörün koluna bir saat takarak operasyonu hatırlatıp bunu yapmasını sağlıyoruz. Böylece maliyet ve teknoloji kısıtıyla yapamadığımız bazı konuları akıllı istasyonla gerçekleştirir hale geldik, risk seviyemizi de neredeyse sıfıra kadar yaklaştırdık. Verimlilik konusuna gelince; ölçemediğiniz şeyi iyileştiremezsiniz. Tesisimizin, hatlarımızın verimliliğini takip ediyor ama sahaya indiğimizde ne bir arıza ne bir duruş olmadığı halde üretimin 10 araç geride olduğunu görüyorduk. Sorunu da bir türlü bulamıyorduk. trexDCAS verimlilik platformuyla artık duruşların nedenleriyle kaydedilebilir bir hale geldik. Böylece hem çok hızlı bir şekilde müdahale edilmesini, hem de duruşların analiz edilip daha hızlı iyileştirme çalışmaları yapılabilir hale gelmesini sağladık.

ANLIK MÜDAHALE MÜMKÜN MÜ YOKSA SONRASINDA İYİLEŞTİRME Mİ YAPILABİLİYOR?

İkisi de mümkün. Vardiya lideri önündeki sayfadan o vardiyada 10 araba niye geride olduğunu anlık görebiliyor ve nokta atışı olarak bir istasyondaki hangi sıkıcını nedeniyle olduğunu, gözle takip edemeyeceğiniz duruşu anlık olarak anlayıp, anında müdahale edebiliyor. Hatta şimdilerde bir noktadaki duruş belli bir seviyeye ulaşınca kişiye bir notification gitmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Özetle, ekrana bakmasına dahi gerek kalmayacak. Bizim amacımız detayları bilip, kök nedenlerini ortadan kaldırmak. Tofaş için dijital dönüşüm bir amaç değil araç ve bunu çok iyi ayırmaya çalışıyoruz. Çünkü eğer amaç olacak şeyi araç olarak görürseniz bir noktadan sonra gereksiz teknolojik yatırımlar yapmaya ve ana ihtiyaçlarınızı karşılayamamaya başlıyorsunuz. Vizyonumuz dijital teknolojiyi en yakından takip edip, en etkin operasyonu ve en etkin ürünleri çıkarmak için dijital teknolojileri kullanmak. Koç Holding’de ve hem yurtiçinde hem de yurtdışında ilham verici örnekler ortaya koymak. 
Biz bu süreçleri, bir ucunda teknolojiler bir ucunda ihtiyaçlar olan tünele benzetiyoruz. Hiçbir zaman tek taraftan kazarak bu işi yapamıyorsunuz. Çünkü ihtiyaçlarınızın hangileriyle örtüşeceğini ortaya koymak için teknolojiyi de iyi takip etmeniz gerekiyor. Yetkinlik konusuna çok önem veriyoruz ama yetkinlikte de analitik projesi yapmaktan çok analitik projesiyle neler yapılabildiğinin farkındalığı artırmayı daha önemli görüyoruz. Bizim asıl derdimiz; bu teknolojilerle ortaya bir şeyler çıkartabilme potansiyelini ortaya koymak. Çünkü geçmiş senelerde analitik yapmayı öğrendik ama proje çıkaramadık, çünkü dert analitik yapabilmek değil analitikle neler yapılabilir onu bulmakmış.Yetkinliği bileceksiniz, ihtiyacınızı bileceksiniz, teknoloji bileceksiniz ve bir de inovatif olmanız gerekiyor. CEO’muzun da dediği gibi “Eksi birden sıfıra getirecek işleri zaten iyi yapıyoruz ama asıl bizi sıfırdan bire götürecek şeylere odaklanmak gerekiyor? 
Yeni dijital dönüşüm teknolojilerini kullanarak, müşterilerimiz ve kullanıcılarımızda yeni değerler yaratmaya çalışıyoruz. Burada da inovasyonun çok büyük bir önemi var. Diğer tüm hususları bilseniz de inovasyon tarafında yaratıcı olmak çok önemli. Bu noktada hem özel danışmanlıklar alıyor, hem de açıkçası start-up’lar ve farklı kurumlardan da yararlanıyoruz. Bunların hepsinin üstünde ise “kültürel değişim” yer alıyor. Çünkü ne yaparsanız yapın kültürel değişimi sağlamadıysanız yaptıklarınızın bir ederi de olmuyor. 

trexDCAS İLE BİRLİKTE YÜRÜTÜLEN, 2019 YILI PROJELERİ HANGİLERİ? 

Şu anda operatörü anlık datalardaki değişime göre uyaracak bir erken uyarı sistemi olan akıllı saat projesi üzerinde çalışıyoruz. Bunun da ötesinde 2018’de trexDCAS ile üretmeye başladığımız datalarımızdan analitik yapma hedefindeyiz. Şu an hataları görebiliyoruz ancak sonraki adım, henüz bunlar olmadan uyarı verebilmek olacak. 2019’da oluşturulan datalardan yeni değerler yaratmak istiyoruz.