Üretim sanayinde yerli imkanlarla geliştirdiği yapay zeka destekli yenilikçi ve özel çözümler sunan TeknoTAM Teknoloji, endüstriden gelen talepler üzerine geliştirdiği operatör kontrolü, yönlendirmesi ve görsel kontrol yapay zeka çalışmaları ile verimliliği artırıyor.

“ALKAR, ENDÜSTRİYEL KAMERANIN ÖTESİNDE”

Üretim, savunma sanayi, tarım, güvenlik, perakende gibi sektörlerde 2015 yılından beri deneyim sahibi olduklarını ifade eden TeknoTAM Yazılım Mühendisi Mücteba Özcan, donanım ve yazılımın yanı sıra yapay zeka sisteminin mimarisini, araştırmadan nihai ürüne kadar tüm geliştirme aşamalarını bünyelerinde tamamladıklarını söyledi.

Yerli ürünleri ALKAR Yapay Zeka kamerası ile ilgili de bilgiler veren Özcan, “Donanım ve yazılım tasarımı firmamıza ait ALKAR’ı sadece endüstriyel kamera olarak tanımlamamız yetmeyecektir. 4K çözünürlükte çekim yapılmasının yanında nesne tespiti, sınıflandırması gibi kompleks yapay zeka algoritmalarını da içerisinde çalıştırabiliyor. Kompakt, kurulumu kolay ve maliyeti de rakiplerine göre uygun.” dedi. 

ÜRETİMDEN KALİTE KONTROLE SÜRECİ DİJİTALLEŞTİRİYOR

Yakın geçmişte otomotiv parçası üreticilerinden birinde uyguladıkları çözümü anlatan Özcan, şu bilgileri verdi:

“Müşterimizin büyük bir üretim tesisi var. Tesis içerisinde çeşitli pres makinaları bulunuyor. Bu makinalarının çıktılarının konulduğu hatalı ürün kutusu ya da normal/üretilmiş ürün kutusu gibi farklı kutular bulunuyor. Farklı bir alanda da operatörler manuel olarak kalite kontrol yapıyordu. Dar bir alanda, birden fazla makinanın olduğu bir durumda çeşitli aksaklıklar meydana gelebiliyordu. İki ayrı makinanın çıktılarının karıştığı, hatalı ürünün normal ürünlere konulduğu ya da görsel kontrol esnasında ürün üzerindeki hatalar gözden kaçabiliyordu. Buraya yerleştirdiğimiz sistem ile operatör nesneyi doğru yerden alıp doğru yere bırakıp bırakmadığını, devamında da kontrol masası üzerine yerleştirdiğimiz kamera ile görsel kontrolünü gerçekleştiriyoruz. Nesnenin duruşundan, şeklinden bağımsız olarak görsel ve yapay zeka ile kalite kontrol yapıyor. Ardından operatörün tekrar nesneyi alıp, ilgili yere bırakmasını sağladığımız bir sistem hayata geçirdik. Dolayısıyla üretimden kalite kontrol aşamasına kadar bütünüyle bir dijitalleşme var.” 

Özcan, söz konusu çözümlerini Türkiye’nin yanı sıra yurt dışında da yaygınlaştırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
 

MAXION WHEELS'İN DİJİTAL DÖNÜŞÜM STRATEJİLERİNİ AÇIKLADI MAXION WHEELS'İN DİJİTAL DÖNÜŞÜM STRATEJİLERİNİ AÇIKLADI