Kurulduğu 2010 senesinden beri akademi-sanayi-girişimci iş birliğini pratik ve örnek bir model olarak faaliyete geçiren Teknopark İstanbul, 2022 yılı itibarıyla toplam 408 firma, 2 bin 623 milli proje ve 7 bini aşkın Ar-Ge mühendisine ev sahipliği yapmaya başladı. 

Kuluçka Merkezi: Cube Incubation ile Türkiye ve bölgenin en büyük girişimcilik merkezinde start-upların projelerinin hayata geçmesini sağladıklarını belirten Teknopark İstanbul Genel Müdürü olan Bilal Topçu, bu yıl yatırımcıların dışında kendi oluşturacakları özel yatırım fonu ile her türlü projeye destek olmayı hedeflediklerini ve böylelikle girişimci sayısını arttıracaklarını belirtti.

3 BİNE YAKIN PROJE İLE DİĞER TEKNOPARKLARDAN AYRIŞIYOR


Teknopark İstanbul’da şimdiye kadar 2 bin 500’ün aşkın yerli ve milli projenin tamamlandığını ve kurum yapıları ile de Türkiye’deki diğer teknoparklardan ayrıştıklarını belirten Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, “Ortaklarımızın SSB ve İTO olması nedeniyle biraz daha endüstriye temas eden derin teknoloji kapsamındaki projeleri kabul etmeye gayret ediyoruz. Türkiye’deki diğer teknoparklar, üniversiteler bünyesinde yer alırken, biz ise kampüsümüzde yer alan üniversite binalarımız ve partner üniversiteler ile öne çıkıyoruz. Önümüzdeki dönemde başka üniversiteleri de buraya davet ediyoruz. Türkiye’deki birçok üniversite ile farklı projelerde çalışıyoruz. Diğer yandan Türkiye'nin önde gelen firmalarıyla girişimcileri bir araya getirerek projelerinin satışa dönüşmesi, satışlarını ölçeklenmesi ve yeni projelerin çıkmasına vesile oluyoruz” şeklinde konuştu.

GEÇEN YIL YATIRIM MİKTARINDA REKOR KIRILDI

Savunma sanayinin dışında iğer alanlarda da girişimcilere destek verdiklerini ve tarımdan tekstile, eğitimden biyoteknolojiye, siber güvenlikten yapay zekaya kadar çok sayıda farklı projelere ev sahipliği yaptıklarını vurgulayan Bilal Topçu, “Bu sayede Türkiye ekonomisine, ihracata katkı sağlıyoruz. Bu faaliyetlerle Türkiye diplomaside de güçleniyor. 2021’de toplamda 12 firmamız yatırım aldı. 7 firmamız ise yaklaşık 650 milyon liraya varan bir değerleme üzerinden, 50 milyon lira yatırım aldı. Bunların içinde çok farklı yazılım firmaları da vardı. Kampüs tesislerimiz şu an dolu durumda. Bu yüzden 3’üncü etap binalarımız ile birlikte kampüsü büyütme çalışmalarımız devam ediyor. Bu sene içerisinde yeni girişimcilerimize, yeni firmalarımıza yer açmak adına yeni binalarımızı da hizmete açacağız” dedi.

52 PATENTLİ GİRİŞİMCİ İLE LİDER TEKNOPARK

Teknoparklar içinde gelişmekte olan 5 ila 10 yaş olan Teknoparklar arasında geçen yıl birinciliği aldıklarını söyleyen Bilal Topçu, “Yayınlanan patent effect raporuna göre Türkiye’deki bazı köklü üniversiteleri de geride bıraktık. Türkiye’de 52 patentli girişimciye ev sahipliği yapan birinci Teknopark olduk. Bu da bizim mutluluk kaynağımızdır. Buradan patent sahibi girişimci ve firmalarımıza da teşekkür ediyorum. Ayrıca patent konusundaki danışmanlık ve maddi desteklerimize de devam edeceğiz” dedi.

KASTAMONU ENTEGRE'NİN 5 ANA STRATEJİSİNDEN BİRİ DİJİTAL DÖNÜŞÜM KASTAMONU ENTEGRE'NİN 5 ANA STRATEJİSİNDEN BİRİ DİJİTAL DÖNÜŞÜM

YURT DIŞI FUARLARDA TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDİYOR

Yurtiçi ve yurtdışında teknoloji ve girişimcilik ile ilgili fuarlara, bünyelerindeki girişimcilerle birlikte katılarak Türkiye’yi temsil ettiklerini de dile getiren Topçu, “Girişimcilerimizi ve projelerini bedelsiz olarak kendi stantlarımızda ağırlıyoruz. Böylece güç birliği sağlıyoruz. Örneğin geçen ay Las Vegas’ta CES’teydik. Üç girişimcimiz ile Tüketici elektroniği fuarında yer aldık. Bu ay Barcelona’da MWC’de yer alacağız. Kuzey Afrika, Avrupa gibi uzak doğu pazarlarıyla da irtibat halindeyiz. Oradaki firmaların Türkiye’ye girmesi ya da bizim girişimcilerimizin farklı pazarlara açılması noktasında girişimlerimiz de var” şeklinde konuştu.

ASYA TEKNOPARKLAR ZİRVESİ’NE EV SAHİPLİĞİ

Asya Teknoparklar Birliği Zirvesi'ne 2017 yılında ev sahipliği yaptıklarını anımsatan Topçu, “2023 için de başvurmuştuk. Moskova'yla yarıştık ama biz kazandık. 2023’te Asya Teknoparklar Birliği Zirvesi’ne, Teknopark İstanbul'da ev sahipliği yapacağız. Asya merkezli teknoloji şirketleri ve teknoparkların, yaklaşık iki yüzden fazla kurumun katıldığı bu zirveye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyacağız” dedi. 

YENİ AMAÇLAR

2022 planlarından da bahseden Bilal Topçu son olarak şunları söyledi.

“Biyoteknoloji alanında yeni inşa edilen yerlerimizi açmayı istiyoruz. Hatta şu anda Amerika Kanada’dan başvurular alıyoruz. Çünkü temiz odalara hem akademisyenlerin hem de girişimcilerin ulaşması kolay değil. Biz start-uplara bu imkânı sağlayacağız. Buradaki kapasitemizi; siber güvenlik ve biyoteknolojiyle yüzün üzerinde olan girişimcimizi bir bu kadar daha artırmayı planlıyoruz. Eğer iddialı projeleri varsa hepinizi küp kuluçka merkezine bekliyoruz. Tüm Ar-Ge firmalarımızı da Teknopark İstanbul’daki ofislerimizde yer almaya davet ediyoruz. Beyoğlu Uydu Kuluçka Merkezi’miz ile de İstanbul’un merkezinde yer alıyor olacağız”