Siemens Türkiye Dijital Fabrikalar Genel Müdürü Kerim Oal, Türkiye'nin endüstrisinde KOBİ'lerin önemine değinerek; "Firma olarak, KOBİ'lerimizin hem dijital dönüşümünü desteklemek hem de özellikle teknoloji üreten KOBİ'lerimizin dönüşümde aktif olarak yer alabilmesi en önemli odaklarımızdan biri." dedi. 

"GÜNÜMÜZDE İŞ BİRLİĞİ VE REKABET BİR ARADA"

Vergi Müfettişleri Derneği (VMD) tarafından düzenlenen ve IQ Vizyon CEO’su Murat Hekim’in moderatör olarak yer aldığı “Teknoloji-Endüstri-Dijital Dönüşüm 4.0” online etkinliğinde, Endüstri 4.0'ı ve firmalarının dönüşüme bakış açısını anlattı.

Oal, Endüstri 4.0, dijital dönüşüm, Toplum 5.0 gibi kavramlarla isimlendirilen süreci firma olarak "Dijital Evren" olarak adlandırdıklarını ifade ederek, sanayide, enerjide, ulaşımda birçok alanda değişimin içerisinde olunduğunu dile getirdi.

Oal, değişimdeki ekosistemi vurgulayayarak "Bugünün dünyasında tek bir firma olarak her şeyi yapabilmeniz neredeyse imkansız. Oyunun dışında kalmamak adına ekosistemler kurmak, partnerlikler kurmak gerekiyor. Bugün iş birliği ve rekabetin bir arada olduğu tanımlar gündeme gelmeye başladı." şeklinde konuştu.

"OT VE IT'NİN ENTEGRASYONU VE DEĞER YARATILMASI"

Firmalarının söz konusu sürece yaklaşımını da özetleyen Oal, "Biz Siemens olarak dijital dönüşümü, bugüne kadar entegre edilmiş Operasyonel Teknolojiler (OT) ve Bilişim Teknolojilerinin (BT/IT) çok daha entegre bir şekilde kullanılması ve bunlardan artı değer yaratılması olarak anlıyoruz." dedi.

Oal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birbirinden farklı sistemleri entegre ederek, farklı teknolojileri bir araya getirerek daha büyük bir değer yaratabilmek ve bu değeri ürünün yaşam döngüsü içerisinde (tasarımdan hurdalaştırılıp operasyondan çekildiği noktaya kadar) üründen alınan verilerle, ürünün ve üretim zincirinin kendisinin beslendiği döngüyü kapalı bir çevrim olarak beslemekten ve devamlı ileriyle götürecek operasyonları yapmak olarak yorumlayabiliriz. Biz de firma olarak, her türlü üretim tesisinin içinde mevcut teknolojileri bir üst seviyeye getirmek için ürün ve çözümlerimizle faaliyet gösteriyoruz." 

"ARTIK İLK 10'DA TEKNOLOJİ FİRMALARI VAR"

Köklü bir şirket olmalarına rağmen faaliyetlerine yeni başlamış ya da henüz genç firmalarla rekabet ettiğini kaydeden Oal, rekabette kabuk değiştiremeyen ve gereken esnekliği gösteremeyen güçlü şirketlerin kaybolup gittiğine dikkat çekti.

Dünyanın en büyük 100 şirketinin sıralandığı listede 2000 ile bugün arasındaki farkı örnek gösteren Oal, bu kapsamda firmalar arasında önemli ölçüde yer değişiklikleri olduğunu ve günümüzde ilk 10 içerisinde teknoloji firmalarının bulunduğunu söyledi.

"AÇIK İNOVASYON PLATFORMLARINI DESTEKLİYORUZ"

Firmalarının basit kodlamayla yazılım yapılabilecek Mendix firmasını satın alarak bütün partnerlerinin ve sektörün hizmetine sunduğunu belirten Oal, bu doğrultuda firmaların geliştirdikleri yazılımı uygulama kataloglarına koyma ve katalog üzerinden ilgilenen firmalara satabilecekleri bir açık inovasyon platformunu destekler duruma geldiğini dile getirdi.

İlk aşamada Endüstri 4.0 konusunda farkındalık yaratmaya çalıştıklarını ve bu kapsamda çalışmalar yaptıklarını aktaran Oal, ikinci aşamada ise sanayicilere danışmanlık desteği vererek yol haritalarını oluşturdukları bilgisini paylaştı.

Oal, bu süreçte insanın oyunun dışında kalmayacağının altını çizerek ancak kişilerin yetkinliklerini mutlaka artırması gerektiğini söyleyerek, çağın ihtiyaçları doğrultusunda teknik personellerin eğitimi konusunda etkili çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekledi.

"DİJİTAL İKİZ İLE ÖĞRENCİLERE EĞİTİM VERİYORUZ"

Öğrencilere sanal CNC makinası üzerinden bir parçayı tasarlama, simüle etme, üretimini yapma ve hataları görme fırsatı verdiklerini söyleyen Oal, "Gültepe Endüstri Meslek lisesiyle bir program başlattık. Sanal CNC makinası üzerinde (gerçek çalışan bir CNC makinasının dijital ikizini bir bilgisayar üzerinde), öğrencilerin daha bugünden eğitimleri sırasında bir parçayı CAD programı üzerinde tasarlamalarını, ardından bunu simüle etmelerini ve makinanın dijital ikizi üzerinde birebir parça üretimini yaparak çıkacak problemleri bertaraf edecekleri adımları atabilmelerini sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.