İstanbul’daki iki fabrikasında beyaz eşya ve otomotiv sektörüne plastik enjeksiyon üretimi yapan Tekkan Plastik, 12 yıldır Doruk Otomasyon ile iş birliğine devam ediyor. Fabrika Müdürü Ergün Mallı “Endüstri 4.0’a doğru olan yolculuğumuzu ProManage ile ilerletmek istiyoruz” diyor.

Doruk Otomasyon ile olan iş birliğiniz kaç yıldır devam ediyor? Hangi proje/projeler için bir araya geldiniz?

2006 yılından beri çalışıyoruz. Doruk Otomasyon’un Üretim Yönetim Sistemi ProManage uygulamasını yaklaşık 12 yıldır fabrikamızda kullanıyoruz. Hatta en eski kullanıcılarından birisiyiz. Hatta birçok uygulamayı birlikte geliştirdik. Aynı zamanda bu sistemi plastik enjeksiyon sektöründe ilk uygulayan firmalardan biriyiz.

Projede ne tür verimlilikler sağlandı?

Üretim performansını izleyebiliyoruz. İyileştirmede faydaları oluyor. Çünkü üretimde aksayan yönler PLC’den alınan veriler ışığında makina performanslarını ve kapasite kullanımlarını izleyebiliyoruz. Hata ve duruş analizlerini yapabiliyoruz. Ayrıca yeni uygulamalarda kalite modülleri de var. 2019 yılı için onunla ilgili de iş birliği yapmayı planlıyoruz. Endüstri 4.0’a doğru yolculuğumuzu ProManage ile ilerletmek istiyoruz. Verimlilik açısından baktığımızda, OEE’sini takip edebildiğimiz için makinanın doğru çevrimle çalışıp çalışmadığını görebiliyor, çevrim analizlerini yapabiliyoruz. Çevrim ayarlaması ile daha uzun sürelerde ürettiğimiz bir ürünü, kısa sürede üretebiliyoruz. En çok arıza yapan makina gruplarında makina değişikliğine, ağır bakımlara ya da bakım ihtiyacı olan konulara bakabiliyoruz. OEE’miz artıyor, duruşlarımız azalıyor. Son üç yıldır stratejik KPI takibi yapıyoruz. Stratejik plan kapsamında da makina OEE’lerinin iyileştirilmesi, verimliliklerinin artırılması gibi hedefler belirledik. İş birliğimiz neticesinde, enjeksiyon makinalarında son üç yılda yüzde 65’lerden yüzde 85 OEE’lere ulaştık. Dünya ortalamasında Toyota’nın kabul ettiği yüzde 85 OEE ortalamasına gelmiş bulunuyoruz. Aylık bazda toplam sonucu gözden geçiriyor, herhangi bir düşüş olduğunda detaya inerek iyileşmesi için gerekli müdahaleleri yapıyoruz. 2019’da Doruk Otomasyon ile birlikte mevcut sistemi 12 yılda ne kadar verimli kullanmışız, eksik yönlerimiz, geliştirmemiz gerekenler nelermiş gibi konulara odaklanacağız.