"İşimizi daha iyi yapmanın yollarını ararken, sürekli teknolojiden faydalanıyoruz. Son beş yılda dijitalleşme projelerine 10 milyon doların üzerinde yatırım yaptık." diyen Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sabri Ünlütürk, ST Endüstri Medya'nın sorularını yanıtladı.

MECHANICA, PERİHAN İNCİ’DEN YATIRIM ALDI MECHANICA, PERİHAN İNCİ’DEN YATIRIM ALDI

Sabri Bey, öncelikle okuyucularımız için kısaca şirketinizin yapılanmasını anlatmanızı rica ediyoruz.

Sun Tekstil olarak 1987 yılından bu yana hazır giyim sektöründe faaliyet göstermeyiz. Ayda 1500’ü aşkın yeni tasarım geliştiriyor ve ortalama 3 milyon adet ürün üretiyoruz. 2021 yılını 2.2 milyon TL ciro ile kapatmanın haklı gurunu yaşıyoruz. Türkiye’nin en büyük tekstil sanayi kuruluşlarından biriyiz. 2020 yılında İSO 500’de 272’nci sırada, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) 100 büyük sanayi kuruluşu sıralamasında 22’nci sırada yer aldık. Dünyanın önde gelen markalarının çözüm ortağı olarak 2021 yılında satışlarımızın %96’sını yurt dışına gerçekleştirdik. Bunlar Sun Tekstil’in Türkiye’nin cari dengesinde pozitif etkisi olduğunun önemli bir göstergesi. 

Ürün tasarımlarımızı, 3 ülkede bulunan 4 tasarım ofisimizle İzmir, İspanya ve İngiltere’de bağlı ortaklığımız olan Sun Textile UK vasıtasıyla küresel bir boyuta taşıyoruz. Bu 4 tasarım ofisimizle müşterilerimize kumaş, aksesuar ve ürün tekniklerinde tüm yenilikleri sunuyoruz. Üretim faaliyetlerimizi İzmir ve Manisa’da bulunan üretim tesislerimizde yürütmenin yanı sıra birlikte çalıştığımız konfeksiyon tedarikçileri ile de kapasite ihtiyacına çok hızlı yanıt verebiliyoruz. 

Şirketimizin bağlı ortaklığı olan Ekoten Tekstil, 2000 yılından bu yana müşteri odaklı, hızlı ve kaliteli servis ilkesini bozmadan gelişen teknolojiye uyum sağlayarak, doğa ve çevre duyarlılığı içinde kumaş üretimi yapıyor. Tekstil üretiminde yenilikleriyle öncü olan Ekoten Tekstil, Türkiye’nin ve Avrupa’nın saygın örme kumaş üreticileri arasında yer alıyor. Ekoten Tekstil, ISO’nun 2020 yılında yapmış olduğu önde gelen ikinci 500 sanayi kuruluşu sıralamasında 216. sırada. Aynı zamanda Ege Bölge Sanayi Odası 100 büyük sanayi kuruluşu sıralamasında 61. sırada yer almakta. Tüm üretim süreçlerinde en yeni yöntemleri ve yüksek teknolojiyi sürekli olarak iş süreçlerine uyarlayarak Ekoten, küresel markalar için giyim, teknik tekstil, ve spor giyim için en kaliteli kumaşları üretiyor.

2022 yılı bizim için yeniliklerle dolu bir şekilde başladı. Geçiş sürecimizi tamamlayarak SAP ERP sistemini tüm şirketimizde uygulamaya aldık. 2021 yılının sonbaharında şirketimizin halka arzı için ilk adımları attık. Bu röportajın yayınlandığı tarihte, halka arz sürecimizi tamamlamış olacağız. Büyüme planlarımız içinde yeni makine alımları, dijitalleşme süreçlerinin geliştirilmesi, daha az su ve enerji tüketimine yönelik ve atık su geri dönüşümü teknolojilerin kullanılması, İtalya ve/veya Almanya’da tasarım ofislerinin ve İzmir Torbalı’da yeni bir üretim tesisinin kurulması var.

Fabrikanızda/tesisinizde; hammadde girişinden, tasarım ve Ar-Ge çalışmalarına, oradan sevkine kadar olan üretim süreçlerini anlatır mısınız? 

Sun Tekstil, tasarımını yaptığı kadın hazır giyim ürünlerinin aynı zamanda üretimini gerçekleştirerek dünya çapında modayı etkileyen bir firma olma özelliği taşıyor. Çoğunlukla yuvarlak örme kumaştan üretilen ürünlerimizin yanı sıra 2018’den bu yana dokuma giysi alanında da faaliyet göstermekteyiz. 2010 yılında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın onayı ile kurulmuş olan Ar-Ge Merkezimiz, ülkemizin ilk tekstil Ar-Ge Merkezlerinden biri olma özelliğini taşıyor. Kuruluşundan bugüne dek 335 projeyi tamamlamış olan Ar-Ge Merkezimizde, hali hazırda 41 proje üzerindeki çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Sun Tekstil’in bağlı ortaklığı Ekoten Tekstil ise örme kumaş üretiyor ve kumaş koleksiyonlarının satışlarını gerçekleştiriyor. Ekoten Ürün Geliştirme Departmanımız ile hem piyasanın ihtiyaçlarını karşılayacak hem de sürdürülebilirlik ilkelerine bağlı, kısacası gelişen/değişen dünya ile hareket ederek yeni kumaşlar geliştiriyoruz. 

Endüstri 4.0 vizyonuna uygun hangi teknolojilerinden yararlanıyorsunuz? Bu teknolojiler üretime, kaliteye ve verimliliğe ne tür katkılar sunuyor?

İşimizi daha iyi yapmanın yollarını ararken, sürekli teknolojiden faydalanıyoruz. Son beş yılda dijitalleşme projelerine 10 milyon doların üzerinde yatırım yaptık. 50 kişiyi aşkın Operasyonel Mükemmellik ekibimizle, süreç iyileştirme fırsatlarını tespit etmek, sorunların nedenini saptamak, kalıcı çözüm bulmak için canla başla çalışıyoruz. Süreç İyileştirme Departmanımızın belirlediği ihtiyaçlar doğrultusunda, yazılım ekibi tarafından şirketin birçok departmanı için özgün yazılımlar hazırlanıyor. Bu özgün yazılım projelerinin yanı sıra, SAP entegrasyonu, robotik süreç otomasyonları ve daha pek çok dijital gelişmeyi uygulamaya almak açısından da sektörün öncülüğünü yapıyoruz. 

Dijitalleşme uygulamalarımız sayesinde sürdürülebilir tasarım ve üretim süreçlerimizde verimlilik katsayısını, buna ek olarak da etkinliği artırmaktayız. 2018 yılında gerçekleştirdiğimiz örgü fabrikası yatırımı SUN Endüstri 4.0 Dönüşüm Stratejilerine uygun tasarlandı. Kumaş üretim süreçlerinde RFID teknolojisi sayesinde ipliğin depoya girdiği andan itibaren takibini sağlıyoruz. Kapasite planlama sürecimiz ise, kendi geliştirdiğimiz ve anlık takip sağlayan bir yazılım aracılığıyla yapılıyor. Kendi geliştirdiğimiz üretim takip sistemimiz MES sayesinde de tüm kumaş üretim süreçlerimizi entegre bir biçimde takip edip, yönetebiliyoruz. Çevrimiçi makine ekranları, ayrıntılı üretim izleme ekranları, bluetooth ile veri transferi ve üretim takibinde kullanıldığımız akıllı saatler ve makina üzerinde makina öğrenmesi algoritması ile çalışan hata tespit sistemi gibi çeşitli otomasyon sistemleri kullanmaktayız.

Otomatik Reçete Sistemi Planlama Editörü ve Otomatik Üretim Rotası Belirleme Sistemi sayesinde, üretim süreçlerinde çalışan müdahalesi en aza indirgeyerek süreç parametlerini kolaylıkla takip ediyoruz. Klasik yöntemlerle anlaşılmayacak anormallikleri, yapay nöral ağlar, karar ağaçları ve KNN metotları gibi modellemelerden yararlanarak saptayabiliyoruz. Yapay Zeka destekli görüntüleme sistemlerimiz, yaklaşık 180 IoT sisteminden veri akışımız var. Üretimden satışa tüm alanlarda analiz ve modellemelerden faydalanıyoruz. 3D Dizayn Çözümü ile fiziki numune dikimimizi yüzde 40 azalttık. Gelişmiş modellerle enerji verilerini, ürün ömrünü, üretim maliyetlerini vb. analiz edebilmemiz, geleceğe dair tahmin yürütülebilmemizi sağlıyor. 

Üretim süreçlerinizde robot/cobot kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız robot yatırımının getirdiği avantajlar nelerdir?

“Sunny” adlı robotumuz ile faturaların dijitalleşmesini sağlarken, kullandığımız üçboyutlu tasarım programı sayesinde ürünlerin tasarımından üretime kadarki serüveninin tüm adımlarını dijital ortamda takip edebiliyoruz. Üç boyutlu fotoğraf stüdyomuz ve dijital ortamda renk kontrolü sağlayan programlar sayesinde doğal kaynak tüketimini azaltıyoruz. Üretim metodu olarak daha iyi seçenekleri kullanabilmek için yenilikçi buluşlar geliştiriyor ve sürdürülebilir teknolojilere yatırım yapıyoruz. Daha az doğal kaynak tüketmek amacıyla üç boyutlu tasarım programlarından yaralanıyoruz. Üstün görüntü kalitesine sahip çevrimiçi vitrin altyapımız sayesinde, eşsiz tasarımlarımızı müşterilerimizin beğenisine sunarken her açıdan görüntülenerek detaylı şekilde incelenebilecek modeller oluşturuyoruz. Tasarım ve kumaşa yönelik araştırma geliştirme süreçlerimizde edindiğimiz bilgilerin tümünü kurumsal belleğimize kaydetmek için dijital arşivler oluşturuyoruz. Son teknoloji kumaş yüzeyi görüntüleme cihazlarını kullanarak en kaliteli kumaş yüzeylerinin özelliklerini dijitalize ediyoruz.