Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF), üretimde endüstri 4.0 teknolojilerini en iyi kullanan tesisleri kabul ettiği 'Global Lighthouse Network’üne giren Star Rafineri, dünyada bu ödülü alan ilk rafineri oldu.
Star Rafineri'den yapılan açıklamaya göre, 70 milyon doların üzerinde yatırım yapan Star Rafineri, WEF'in dünyanın en ileri teknolojisine sahip üretim tesislerinin yer aldığı Global Lighthouse Network’üne seçildi. ‘Geleceğin Fabrikaları’nın yer aldığı Global Lighthouse Network’üne seçilen Star Rafineri, 2021 yılında Türkiye’den bu ağa giren tek şirket oldu.
Yapılan açıklamaya göre, Star Rafineri’yi ‘Geleceğin Fabrikaları Ligi’ne taşıyan en önemli adım kuruluş aşamasından itibaren ileri teknoloji donanımı için hayata geçirilen 70 milyon dolarlık yatırım oldu. Star Rafineri’nin motorin ve jet yakıt üretiminde yıllık yüzde 10’luk verim artışı sağlanırken, yine rafineride yakıt olarak kullanılan doğal gaz tüketimi 2020'de, bir önceki yıla göre yüzde 6 azaldı. Bu sayede karbon emisyonunda 178 bin tonluk düşüş, su tüketiminde ise yılda 406 bin tonluk bir tasarruf sağlandı.

DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK

Endüstri 4.0 teknolojilerini en iyi kullanan tesislerin kabul edildiği Global Lighthouse Network’te yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını söyleyen SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, 2020 yılında bu lige Türkiye’den seçilen tek şirketin Petkim olduğunu söyledi. Bir yıl sonra ise rafineri-petrokimya entegrasyonunu hayata geçirdikleri bir diğer iştiraki şirketleri olan Star Rafineri’nin bu özel lige girdiğini belirten Gahramanov, grupları bünyesindeki iki şirketleriyle böylesine önemli bir ödülü peş peşe almanın bizlere büyük gurur verici olduğunu aktardı. Gahramanov, Star Rafineri’nin dünya genelinde bu ödülü alan ilk rafineri olmasının dijitalleşme konusunda dünyaya örnek olacak düzeyde bir dijital işleyişe sahip olduğunu gösterdiğini de sözlerine ekledi.