Endüstri 4,0’da; birden, ikiye geçişi yüzyıl, üçe geçişi 70 yıl ve 4’e geçişi yaklaşık 45 yıl olarak tespit eden FourDotOne Kurucu Ortağı Kerem Palabıyık, teknolojinin hızlı ilerlemesiyle, sürenin giderek daralmasına işaret ediyor. Otomasyon makinelerine çekingen duran sanayicilerin, rekabet edebilir hale gelmek için diğer altyapıları kurmak zorunda kalmasına benzer olarak, Palabıyık, endüstri 4,0’da da, firmaların kendi rekabet güçlerini artırabilecekleri, maliyetlerini azaltıp, kalitelerini artırabilecekleri bir altyapıya sahip olabilecekleri bir yapı, olduğunu kaydediyor. “Tabii burada, ana konu, müşterinin tüm verilerine hâkim olup, bu veriler üzerinde sistemlerini daha net analiz edebilmesi, optimizasyonla, sistemlerini daha verimli hale getirmeleri, daha yüksek kalite seviyelerine getirebiliyor olması, hatta, maliyetlerini düşürerek, rekabet gücüne erişebiliyor” olması diyen Palabıyık, “Önemli olan da şu, mevcut altyapının yorumlanabiliyor olması ve optimizasyonları olabilir, kestirimci bakımları olabilir, çevirim sürelerinin kısaltılıyor olması olabilir, benzer uygulamalarla, müşterilerinin maliyetlerini azaltıyoruz” diyerek, Endüstri 4.0’ın rekabet gücüne etkisine işaret ederek, şöyle konuştu: “Felsefemizde, ürün yerine, her bir işe, proje olarak yaklaşıyor, müşteri yerine iş ortaklığını tercih ediyoruz. 

Başlangıcımız, veri entegrasyonuna dayanıyor. Üretim hattınızdaki herhangi bir makineden, bilgilerin toplanıp, görselleştirilmesi, görsellere göre sistemde alarmlar oluşturulabilmesi, insanların klasik olarak belirleyemeyeceği, alarmların dışında kalan anormalliklerin  tespiti ve veri bilimiyle, neyi, nasıl yaparsam, ne olur? Sorusuna yanıt arıyoruz.” 

Endüstri 4.0’da işe nereden başlamalı?

Palabıyık, iş ortaklarına, kendileri için karın ağırısı durumundaki, sürekli arıza yapan makinelerden dönüşüme başlayarak, burada gördükleri fayda ile sisteme adaptasyonlarının kolay olduğunu belirterek, “Endüstri 4.0 bir kültür dönüşümü. İnsan kaynaklarından, satın almaya, kaliteye kadar tüm alanı kapsaması gerekiyor. Bir ekip kurumsal bir fayda sağladığında, diğer ekipler de, aynı faydayı, nasıl geliştirebilir mi? Araştırmaya başlıyor. Ve aynı durumu şirketler arası beyin fırtınasıyla da masaya yatırıyor.” Örneğiyle, Endüstri 4.0’ın hızlı ilerleyişini anlattı. 
Bir de şöyle düşünün. Yılda bir kez arıza yaptığında bile tüm fabrikada önemli etkiye sahip olan, kritik makineleri, daha arıza yapmadan kontrolünü sağlamak, hatta olası sorunların önüne geçmeyi sağlıyor.

FourDotOne teknoloji, endüstriyel dijital dönüşüm alanda Türkiye’nin aranan bir markası. Dikey entegresyon, büyük veri optimizasyonu, kestirimci bakım, tanımlayıcı analiz ve arttırılabilir gerçeklik alanlarında, uçtan uca verimlilikle çalışıyor.


Radyo Programını Dinlemek İçin Tıklayın