Soğutma Sanayi İş İnsanları Derneği (SOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Karakuş,  "Bir Çağ Kapandı, Bir Çağ Açıldı" ifadesine yer verdiği yazılı açıklamasında pandemi sürecini, dijital dönüşümü ve bu doğrultuda son dönemde yaşanan gelişmeleri mercek altına aldı.

"AŞININ SOĞUTULMASI İLE İLGİLİ TELAŞA GEREK YOK"

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin bir an önce bitmesi ve dünyanın normalleşmesi temennisiyle açıklamasına başlayan Karakuş, pandeminin sosyal, ekonomik, stratejik ve teknolojik yansımalarının olduğunu ve bunların ülkelere göre değişkenlik göstererek farklı şekillerde meydana geldiğini belirtti.

Sektör olarak aşının geliştirilmesini takiben bazı aşıların muhafaza edilmesi ve taşınması ile ilgili kritik konularda çalışmalarının bulunduğunu kaydeden Karakuş, “aşının soğutulması, bulunması kadar zor değil” ifadesiyle, bu konularda endişelenilmemesi gerektiğinin altını çizdi ve bu kapsamda önemli olan konunun ise mutasyonlu virüs olduğuna dikkat çekti.

"GELİŞMELER, DİJİTALLEŞMENİN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ"

Covid-19 ile birlikte uzaktan çalışma, uzaktan eğitim modellerinin ve dijital fuar, toplantı, webinarların insan hayatına girdiğini, artık insanların internet ile yaşamaya başladığını dile getiren Karakuş, "Öyle ki bazı özel kuruluşlar, artık pandemi geçse de bu sanal, evden çalışma sisteminin kalıcı olarak kuruluşlarında devam edeceğini açıkladı." ifadelerini kullandı.

Karakuş, 4-5 sene önce "Endüstri 4.0" ve "akıllı fabrikalar/tesisler" olarak adlandırdıkları süreçten bahsederek, bu doğrultuda fabrikalarda robotik sistemler, tam otomasyonlu sistemler kurmaya çalıştıklarını ve sistemlerin insansız olarak ve uzaktan kontrolünü hedeflediklerini kaydetti.

Karakuş, 15-20 yıl önceki soğuk zincir projelerinde sistemlerin uzaktan kontrolü ve internetten izlenmesi projelerinin yatırıma dönüşmesi noktasında bir hayli zorlandıklarını dile getirerek, pandemiyle beraber başlayan dijitalleşme sürecinin kendilerini yanıltmadığını söyledi.

"YENİ ÇAĞIN ADI: DİJİTALLEŞME VE İLERİ TEKNOLOJİ ÇAĞI"

Sektör olarak sürecin tam ortasına düştüklerini vurgulayan Karakuş, "Bir yanda gıda, bir yanda insan ve her ikisi için de soğutma, iklimlendirme teknolojisi gerekli. Adapte olmalıyız, hızlı cevap vermeliyiz. Sektör olarak bunun bilincindeyiz ve sorumluluğunu taşıyoruz. Bu yüzden diyorum ki, değerli sektör paydaşlarımız ve ey insanlık; bir çağ kapandı ve diğer çağ resmen başladı. Bu yeni çağın adı dijitalleşme ve ileri teknoloji çağıdır. Bundan sonraki süreç hızlı ilerleyecek ve dünyayı derinden etkileyecek çok şey olacak ve çok hızlı olacaktır." ifadelerini kullandı.

Söz konusu gelişmeler ışığında yapay zekanın önemine değinen Karakuş, birçok faydası bulunan yapay zekanın kontrol edilemediği takdirde insanlık ve dünya için tehlike de oluşturabileceğini işaret etti.