Dijital dönüşüm çalışmalarına 2015 yılından itibaren adım atan Sonoco Alcore, makinalarını modernize ederek ve yeni makinalarla güncelleyerek çalışmalarına hız verirken, yeni nesil otomasyonlara sahip makinalarını oluşturduğu veri toplama sistemine adapte etti. Bugün, veri toplama sistemi ile enerji, verimlilik, hurda, personel performans, uzaktan erişim ve daha birçok farklı konuda bilgiye dijital olarak erişebiliyor.

Şirketinizin yapılanmasını ve 2021 yılı ikinci yarı iş gündeminizi anlatmanızı rica ediyoruz. 

Sonoco, 120 yılı aşkın süredir istikrarlı ve büyüyen bir işletme olmuştur. Köklerimiz, 1899'da ABD, Güney Carolina'da kurulan Southern Novelty Company'den gelmektedir. Sonoco Alcore, Sonoco'nun tamamına sahip olduğu bir firmadır ve Avrupa'da, Orta Doğu'da ve Afrika'da, 40'tan fazla ülkeye hizmet veren Avrupa'da 29 üretim yeri ve dört kağıt fabrikasıyla endüstriyel ambalaj ürünleri ve hizmetlerinin lider sağlayıcısıdır. Kağıt bobin endüstrisinin birinci sınıf bir üreticisi ve teknolojik lideri olarak, kağıt, tekstil, plastik film ve inşaat endüstrileri dahil olmak üzere çeşitli pazarlara sektöre özel çekirdekler tedarik ediyoruz. Sonoco Ambalaj Türkiye’de 1998 yılında Bursa’da, 2004 yılında ise Gaziantep’te faaliyet göstermeye başlamıştır.

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Tüketici ambalajları, endüstriyel ürünler, koruyucu ambalajlar ve ambalaj tedarik zinciri hizmetlerinin küresel bir sağlayıcısı Sonoco Alcore, yüksek kaliteli, yenilikçi, değer yaratan bobin ve masura çözümlerinde lider olarak tanınıyor. Rakiplerimizden bizi ayıran özellik ürün kalitemizi sürdürebilir tutmak, satış sonrası destek ve piyasada bulunmayan kalite kontrol sistemlerimizle ürünlerin kontrolünü sağlamak.

Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis yada teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız? 

Firmamız Amerikan menşeili olup Avrupa merkez ofisi Brüksel’dedir. Her segmente özel uzman ekip ve departmanlar vardır. Yatırım kararı yatırımın tipine göre Türkiye’den veya Türkiye dışından verilebilir. Ancak tüm kararlar merkez tarafından onaylanır. Firmamızın Amerika, Almanya ve Türkiye olmak üzere 3 merkezde mühendislik departmanları bulunuyor. Türkiye yatırımları son yıllarda yoğun bir şekilde devam ediyor, bu yüzden Türkiye’de mühendislik departmanı oluşturulmuştur. Bundan dolayı bir çok farklı ülke fabrikalarına göre Türkiye fabrikalarımız (Bursa ve Gaziantep) teknolojik gelişmelere daha hızlı erişebilmektedir. En son yaptığımız yatırım Yüksek Performans Film Bobinleri için taşlama hattıdır. Ancak yatırımlarımız bununla da sınırlı değildir, her sene en az 3-4 hattımızı yenilemekteyiz.

Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz? Bu uygulamaların kaliteli, yüksek verimli, hatasız üretime katkılar neler oldu? 

2015 yılında mevcut makinalarımızı modernize ederek ve yeni makinalarla güncelleyerek dijital dönüşümün ilk adımlarını attık. Daha sonra yeni nesil otomasyonlara sahip makinalarımızı tedarikçimizle birlikte kendi oluşturduğumuz veri toplama sistemine adapte ettik. Bu veri toplama sistemi ile enerji, verimlilik, hurda, personel performans, uzaktan erişim ve daha bir çok farklı konuda bilgiye dijital olarak erişebilmekteyiz. 

Üretim süreçlerinizde robot kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız robot yatırımının getirdiği  avantajlar nelerdir?

Evet, fabrikamızda çeşitli alanlarda robot kullanıyoruz. Sonoco Global olarak katma değersiz aktiviteleri otomasyona çevirerek iş gücünü etkin ve vasıflı hale getiriyoruz. Böylece çalışan sağlığı, güvenliği, performans ve kaliteyi üst seviyelere taşıyoruz.