İSTANBUL AA- Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kozan Demircan, 4. Sanayi Kırılımı ile anlatılmak istenenin 'makinelerin iletişimi’ olduğunu, bunun ise yapay zekayla mümkün olduğunu ifade etti. Demircan,  burada anahtarın, ihtiyaçların doğru belirlenip, seçilen teknolojide nokta atış yapılması olduğunu kaydetti.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON)’nin "Dönüşerek Daha Güçlüyüz" ana temasıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde organize ettiği, Smart Future Expo 2018 - Akıllı Teknolojiler Zirve ve Sergisi sona erdi.

TEKNOLOJİYİ SATIN ALINCA ENDÜSTRİ 4.0'A GEÇER MİYİM?

En az 50 milyar nesnelerin interneti cihazından olacağına işaret eden Demircan, öncelikle doğru tanı konmasının önemini vurguladı.

Endüstri 4.0 kavramından, 4. Sanayi Kırılımı olarak söz eden, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Demircan, dönüşümün, teknolojiyi satın alarak gerçekleştirilemeyeceğini belirterek, şöyle konuştu: “Bu ne yapacağını bilmeksizin, bir tekno marketten, el aletleri çantası alıp, çekiçle ne yapacağını bilmemeye benzer. Marangozluk mu yapacaksınız, bir inşaatı mı tesis edeceksiniz, yoksa kafa mı kıracaksınız? Öncelikle buna karar vermelisiniz.”

TÜM AKILLI TELEFONLAR YAPAY ZEKA MI?

4. Sanayi Kırılımı'nı, (Endüstri 4.0) "makinelerin birbiriyle iletişimi olarak yorumlayan Demircan, makinelerin, birbirleriyle iletişiminin ise yapay zekayla mümkün olabileceğini söyledi.
2025’te nesnelerin interneti cihazının, en az 50 milyar unsurda olacağını vurguladı.


MALİYETİ YÜKSEK YAPAY ZEKA KULLANILMALI MI?


"Yapay Zeka İşimizi Nasıl Değiştiriyor?" temalı oturumda  konuşan Türkiye Bilişim Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Tosunoğlu, robot uygulaması olmasa da, akılı telefonlarla, herkesin yapay zekayı kullandığına işaret etti.

Şirketlerin, yapay zekaya geçmeye ilgi ve hevesini anlatan Tosunoğlu,  “Firmalar sıklıkla, 'yapay zeka yapalım' sözünü kullanır. Çoğu zaman optimizasyon yaptığımızda fayda maliyet analizinde, önerinin zarar ettireceğini görebilirsiniz.

Teknolojinin, robot uygulamasının, size faydasının da olması gerekir. Swot analizini yaptığımda yapay zekanın, manuel uygulamadan çok daha maliyetli olduğunu görüp, çoğu kez projeyi rafa kaldırmışlığım oldu." Şeklinde konuştu.