Aspiratör ve ankastre ürünlerinde hedefini dünya markası olmak şeklinde belirleyen Silverline, üretim adetlerinde her yıl yüzde 25-30 oranında büyüme gerçekleştiriyor. 3 yıl içinde alanında dünyanın ilk 3 üretici firması arasında olabilmeyi, 1.5 milyon üretim,700 milyon ciro ile ilk 300 şirket arasına girmeyi hedeflediklerini kaydeden Silverline Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fuat Ağar, fabrika bünyesindeki Endüstri 4.0 yatırımlarını anlattı. ERP sistemi ile otomasyon arasında konumlandırdıkları MES sistemi ile PLC’lerden toplanan sinyallerin yorumlanması ve üst sistemlere iletilmesini sağladıklarını vurgulayan  Fuat Ağar, Dijitalleşme ve Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonlarıyla ilgili olarak, "Son 1 yıl içinde şirketimizde başlatılan dönüşüm seferberliğinde en önemli başlıklardan bir tanesi Endüstri 4.0. Silverline’ın büyük güçlerinden bir tanesi IT alt yapısı ve 2018 yılı içerisinde SAP’ın bir üst versiyonu olan HANA’ya geçildi. Bu güçlü alt yapıyı Endüstri 4.0’a uygun olarak uyarlama çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor" dedi.

BİZE SILVERLINE'IN YAPILANMASINI VE YAKIN DÖNEM İŞ GÜNDEMİNİZİ ANLATIR MISINIZ?

Silverline 1994 yılında Merzifon’da kuruldu. İlk gün 25 kişiyle 1.500 metrekarelik alanda başlayan aspiratör üretim sürecine ilerleyen yıllarda davlumbaz ve gazlı ocak üretimi eklendi. Geçtiğimiz yıl 1.2 milyon adet aspiratör ve davlumbaz üretimi gerçekleşti. Son 10 yılda 1 milyon adetin üzerinde üretim gerçekleştirirken, sektöründe Türkiye’nin lider üreticisi, Avrupa’nın da ilk 5 üreticisinden birisiyiz. Aspiratör ve ankastre ürünlerinde hedefimiz dünya markası olmak. Üretim adetlerinde her yıl yüzde 25-30 oranında büyüme gerçekleşiyor. Bu büyüme doğrultusunda özellikle 3 yıl içinde alanında dünyanın ilk 3 üretici firması arasında olabilmeyi, 1.5 milyon üretim,700 milyon ciro ile ilk 300 şirket arasına girmeyi hedefliyoruz.

Bugün aspiratör ve davlumbaz üretimi olarak yaklaşık 3 bin farklı kodda (2018 yılındaki aktif kod sayımız 2 bin 843 adettir) üretimimiz devam etmektedir. 49 bin metrekaresi kapalı olan toplamda 103 bin metrekarelik alanda üretimi gerçekleştiriyoruz. Organizasyonda görev alan çalışan sayımız 1.753 kişi. Çalışanlarımızın yüzde 20‘si ise kadın. Yaş ortalamamızın 32 olduğu, oldukça genç bir ekip görev yapıyor.  Silverline 70’ den fazla ülkeye ihracat yapıyor,130’dan fazla ülkede marka haklarını almış durumda.  Silverline ayrıca, Avrupa beyaz eşya üreticileri derneğinin resmi şubesi olan TURKBESD üyesi. Özellikle son 1 yıl içinde hem fabrika, hem de satış ve pazarlama tarafında zorlu hedefler doğrultusunda köklü değişimlere ve yatırımlara başladık.  Türkiye’de 2017 yılında Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan 154.şirketiz.


SILVERLINE ALANINDA ÜLKEMİZE HANGİ İLKLERİ KAZANDIRDI? 

Bugüne kadar dünyanın en prestijli ödül yarışmalarından en iyi ürün, performans, tasarım ve kalite dallarında 119 uluslararası ödülü ülkemize getirdik. Türkiye’deki ilk ve tek akredite davlumbaz performans test laboratuvarımızla sektördeki çeşitli kuruluşlara (yerli/yabancı) hizmet vermekteyiz.

YENİ ÜRETİM HATTI, TESİS YA DA TEKNOLOJİ YATIRIMI KARARINI NASIL VERİYORSUNUZ?

Yatırım kararı mühendislik ekibimizin yaptığı teknik fizibilite sonucuna göre veriliyor. Fizibilitenin içeriğinde pazar araştırmaları, mevcut/yeni ürünlerimizin sektörel trend analizi, benchmark çalışmaları önemli bir yer teşkil etmekte. Tüm bu araştırmaların sonucunda endüstriyel tasarım ekiplerimiz tarafından müşteri beklentilerinin ürünlerimiz üzerinde şekillendiği prototip çalışmalar yapılıyor. Prototip çalışmaları sırasında hem mevcut üretim teknolojilerimizin uygunluğu hem de yeni üretim teknolojilerine olan ihtiyaçlarımız listeleniyor. Yeni bir teknoloji transferine karar verilmesi durumunda yatırım komitemiz tarafından yatırımın geri dönüş süresine ve yatırımın gereklilik puanına bakılıyor. Yönetim Kurulumuz tarafından yılın başında belirlenen hedeflere uygun olması durumunda yatırımın yapılmasına karar veriliyor. 

Son 5 yılda yaklaşık 40 milyon TL yatırım yapan markamız, sürdürebilir büyüme için üretim süreçlerinde, yenilikçi ürün geliştirmede, enerji tasarrufu alanında teknoloji ve tasarım odaklı sürekli yatırım yapıyor. 2015 yılında 10 milyon TL tesis ile 6 milyon TL makina yatırımı olmak üzere toplamda 16 milyon TL yatırım ile fabrikamızda 13 farklı alanda robot uygulaması gerçekleştirildi. Enerji tasarrufu ile ilgili olarak ise solar enerji çalışmamız bulunuyor. 2015 yılında grup firmalarımızdan Timay Plastik fabrikasının çatısına kurulan 258 kWh kapasiteli güneş enerji sistemimiz faaliyete geçti. 


FABRİKANIZDAKİ ÜRETİM SÜREÇLERİNİ ANLATIR MISINIZ? 

Günümüzde bir şirketin pazardaki gücünü, belirleyen en önemli unsur inovasyon gücüdür. Biz de Silverline olarak inovasyon gücümüzü arttırmak için sistematik bir şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Araştırma Geliştirme faaliyetlerimizi pazarda müşteriye değer katan ürünler sunmak üzere kurguladık. Bu anlamda Ar-Ge bölümümüzde farklı uzmanlık alanlarından araştırmacılar ürün teknolojileri ve bu teknolojilerin kullanıldığı inovatif ürünleri geliştirmekteler. 

Son dönemde geliştirdiğimiz; Ocak ile entegre davlumbaz, Kullanıldığı mekan içinde ambiyans yaratan tavan tipi davlumbaz, Abajur tipi davlumbaz, İnternet üzerinden diğer cihazlarla iletişim kurabilen davlumbaz gibi ürünlerimiz hem yurtiçi hem de uluslararası pazarlarda büyük ilgi görüyor.  

ÜRETİMDE HANGİ OTOMASYON DONANIM VE YAZILIM TEKNOLOJİLERİNDEN YARARLANIYORSUNUZ? 

Müşteriye kadar uzanan ürün yaşam döngümüzde, üretimimizin kritik komponentlerinin üretim süreçlerimizdeki tüm adımlarının izlenebilirliğini sağlayabiliyoruz. Tedarikçi tarafından ürün özelinde başlattığımız barkodlu ürün teminiyle birlikte üretim sahamızda kurduğumuz özel software yazılımlarla birlikte montaj hatlarında yarı mamülün ürün ile eşleşmesini temin edebiliyoruz. Ayrıca organizasyonumuzda SSH ekibimiz tarafından sahadan gelen tüm geri bildirimleri sıfır duruş/sıfır hata prensibiyle tasarımdan sevkiyata kadar olan tüm üretim proseslerimizi tekrar analiz edip, gerekli kalıcı tedbirleri almaktayız.